İlk maçların  Z raporu

47 ayın sultanı başladı. Gruplarda ilk maçlar tamamlanırken atılan 38 golün 21 tanesi duran top organizasyonuyla geldi. Oynanan 16 maçın 10 tanesinde gol perdesi yine serbest vuruş organizasyonundan geldi. 2018 Rusya kendi kalesine en çok gol atılan Dünya Kupası olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. İlk 16 maçın sonunda takımlar kendi kalelerine 5 gol attılar. Rekor 6 golle 1998 Dünya Kupasına ait.

Turnuvanın açılış maçında ev sahibi Rusya, turnuvanın en zayıf takımı Suudi Arabistan’ın gözünün yaşına bakmadı. Performansıyla, farklı galibiyetin mimarı olan Golovin, transferini turnuvadan önce bitiremeyen Juventus yöneticilerini de pişman etti. Suudi Arabistan’ın stoperleri pozisyon almada o kadar kötüydü ki, Ruslar stoperlerle bire bir kaldıklarında aslında kaleciyle karşı karşıya olduklarını düşünerek oynadılar.

Futbol festivalinin ikinci günü Mısır - Uruguay karşılaşmasıyla başladı. Salah’ın riske edilmediği karşılaşmada Mısır, uzatma dakikalarında gelen golle yıkıldı. Dünya Kupası’nda forma giyen en yaşlı oyuncu unvanını Mondragon’dan almayı umut eden El Hadary, kaleyi Al Shenawi’ye kaptırmıştı. Mısırlı kaleci başarılı bir performans sergilemesine rağmen uzatma dakikalarında Gimenez’in kafa vuruşuna engel olamadı. İkinci günün ikinci eşleşmesinde Fas ve İran oynadıkları oyunla grubun ağır abileri Portekiz ve İspanya’ya işlerinin kolay olmadığı mesajını verdi. Maçın skorunu oyuna 77. dakikada giren Faslı forvet Aziz Bouhaddouz son saniyelerde fileleri bulan kafa vuruşu belirledi. Ancak Aziz yanlış kaleciyi avladığı için kazanan İran oldu. İkinci günün kapanışı son Avrupa şampiyonu Portekiz ile turnuvanın favorilerinden İspanya arasında oynandı. İlk 6 günün seyir zevki en yüksek maçlarından biri olan eşleşmede 6 gol vardı ancak kazanan yoktu. Ronaldo attığı gollerle İspanya’ya adeta tek başına direndi.

ilk-maclarin-z-raporu-477601-1.Dünya Kupası’nın üçüncü gününde hakemler 5 defa penaltı kararı verdiler. Bunda üçüncü gününün yıldızı “Video Yardımcı Hakem” uygulaması VAR’ın da payı büyük oldu. Fransa ile Avustralya’nın karşı karşıya geldiği karşılaşmayı Fransa’nın ilk golü VAR’ın Dünya Kupası tarihinde ilk kez kullanılmasıyla verilen penaltı vuruşundan geldi. Horozların ikinci golünde de “Gol Çizgisi Teknolojisi” ilk kez kullanılıyordu. Avustralya’nın tek golü tanıdık bir isim Jedinak’ın penaltı vuruşundan geldi. Ronaldo’nun İspanya karşısındaki performansının ardından, gözler Messi’ye çevrilmişti. Bekleneni veremeyen Messi, bir de penaltı kaçırınca Arjantin turnuvaya kayıpla başladı. İzlanda Fransa’da yazmaya başladığı peri masalına Rusya’da da devam ediyor. Tarihinin ilk Dünya Kupası maçında puan almayı başaran Kuzey Avrupa temsilcisi, en çok 4000 km bisiklet kullanarak Rusya’ya gelen Arjantinli futbolsever Santiago Reale’yi üzüyordu. Günün üçüncü maçı Peru ile Danimarka arasında oynandı. Üç puanı belki Danimarka kazandı ancak oynadığı oyunla milyonlarca sporseverin kalbini kazanan Peru oldu. Babasının yolunda ilerleyen Kasper Schmeichel Perulu futbolculara gol izni vermeyince Poulsen’in golü skoru belirledi. Gecenin son maçında takım savunmasını hatasız yapan Hırvatistan, Nijerya’ya sürpriz şansı tanımadı ve karşılaşmayı 2-0 kazanarak turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı.

Pazar günü futbol ziyafeti Kosta Rika-Sırbistan karşılaşmasıyla başladı. Sırbistan’ın sol beki Kolarov’un 56’daki Navas’ı çaresiz bırakan füzesi Avrupa temsilcisine 3 puanı kazandırdı. Bu maçın ardından arzıendam eden son şampiyon sefilleri oynayınca üç puanı alan Meksika oldu. 1936 model traktörüyle saatte 20 km hız yaparak 1 ayda Rusya’ya gelen ve maça yetişen 90 yaşındaki Alman çiftçi Hubert Wirth kadar direnç gösteremeyen Almanya için aslında söylenecek çok şey var. Ancak Panzerler daha önce defalarca küllerinden doğduğu için dönüş uçağına bindiklerinden emin olana kadar temkinli konuşmayı tercih ediyorum. Hafızamda karşılığı olan ilk Dünya Kupası’nın ev sahibi Meksika, Almanya’yı mağlup ederek turnuvanın ilk büyük sürprizine imza attı. Favori takımların birer birer puan kaybetmesinin ardından sıra Brezilya’ya gelmişti. Sambacılar maça iyi başlayıp Coutinho’nun şık golüyle de öne geçmişlerdi. Ancak maçı koparmayı başaramayınca İsviçre Zuber ile skoru eşitleyip maçın sonuna kadar da direnmeyi başardı.

Festivalin 4. gününde Zlatan’sız İsveç, Güney Kore’yi mağlup ederek turnuvaya üç puanla başladı. Her turnuvaya gizli favori olarak başlayan ancak her seferinde hayal kırıklığı yaratan Belçika, tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılan Panama’yı ikinci devrede bulduğu gollerle 3-0 mağlup ederek turnuvanın en net ikinci galibiyetini aldı. Dördüncü günün kapanış maçında Tunus ve İngiltere sahaya çıktı. İngiltere, keyifli geçen 90 dakikanın ardından uzatma dakikalarında Kane ile üç puanı hanesine yazdı. Kane aynı müsabakada iki ayrı kaleciye gol atan ikinci futbolcu olurken, Tunus da Afrika temsilcileri arasında 2018 Dünya Kupası’nın ilk skor üreteni oldu.

6. gün arzıendam etmemiş dört ülke kalmıştı. İlk olarak Brezilya 2014’te de aynı grupta yer alan Kolombiya ve Japonya karşı karşıya geldi. Maçın henüz 3. dakikasında Kolombiyalı Carlos Sanchez’in hem penaltıya sebep olup hem de kırmızı kart görmesi maçın kaderini değiştirdi. Bu kırmızı kart hem turnuvanın hem de Kolombiya’nın Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kartı oluyordu. Son altı Dünya Kupası’na da katılma başarısı gösteren Japonya, kupa tarihinde ilk kez penaltı vuruşu kullanıyordu. Japonya aynı zamanda bir Güney Amerika ülkesini mağlup eden ilk Asya takımı olarak da tarihe geçti. Ama en çok alkışı maç bitiminde tribünlerdeki çöpleri toplayan Japon taraftarlar hak etti. Grup aşamasının ilk maçlarının sonuncusu Polonya ile Senegal arasında oynandı. Turnuvanın en talihsiz gollerini kalesinde gören Levondovski ve arkadaşları, Senegal’e 2-1 mağlup oldular. Thiago Cionek Dünya Kupası’nda kendi kalesine gol atan ilk Polonyalı futbolcu olarak tarihe geçti. Bu galibiyetle kupa maçlarında kazanma oranını %50’ye çıkaran Senegal, oynadığı maçların en az yarısını kazanan 8 takımdan biri oldu. Afrika temsilcisi ayrıca kıtasında bu oranı tutturan tek takım.