Google Play Store
App Store

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu giderek artan ekonomik sorunların gölgesinde yapılacak. Kılıçdaroğlu'nun seçileceği beklentisi ile ilk tur öncesi ekonomide yaşanan olumlu hava, ikinci tura gidilirken tersine döndü.

İlk tur rüzgârı tersine döndü
Fotoğraf: AA

Havva GÜMÜŞKAYA

İlk tur oylamasında hiçbir adayın gereken çoğunluğu elde edememesi nedeniyle ikinci turu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine büyük bir ekonomik yıkım tablosuyla gidiliyor. Seçmenler yarın sadece 13'üncü Cumhurbaşkanı'nı değil, ekonominin geleceğini de oylayacak.

İlk tur seçiminden hemen önce Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçileceğine yönelik beklentinin artmasıyla borsa yükselip risk primi düşerken seçimden Tayyip Erdoğan'ın rakibine yüzde 5 dolayında fark atarak çıkması TL’deki değer kaybını hızlandırdı. Borsa düştü ve risk primi yeniden yükseldi. Üstelik tüm bunların, iktidarın kur ve borsa üzerindeki baskılama gücüne rağmen yaşanması “Piyasa Erdoğan’ı istemiyor” diye yorumlandı.

EMANETTEKİLER BİLE BİTTİ

Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon yayınında ‘dost ülke paraları' itirafı ekonomideki acziyeti bir kez daha ortaya koydu. Erdoğan, Körfez ülkelerinin son dönemde Türkiye’ye finansman sağladığını, bunun da Merkez Bankası’nı ve piyasayı “Kısa bir süre için de olsa rahatlattığını” söyledi.

TCMB’nin son verilerine göre bu paraların bulunduğu uluslararası net rezervler 21 yıl sonra ilk kez eksiye düştü. Bu uluslararası net rezervlerin içinde Katar’dan 15 milyar dolar, BAE’den 5 milyar dolar, Çin’den 6 milyar dolar ve G. Kore’den 2 milyar dolarlık swap anlaşması bulunuyor. Ayrıca Suudi Arabistan’dan 5 milyar dolar, Azerbaycan’dan 2 milyar dolar ve Libya’dan 1 milyar dolarlık mevduat yatırıldı. Yaklaşık 36 milyar dolarlık swap ve mevduat anlaşması da yer alıyor.

TCMB’nin verilerine göre 19 Mayıs haftasında net uluslararası rezervler eksi 0,2 milyar liraya düştü.

DOLAR REKOR KIRDI

İlk tur öncesi düşük olan dolar kuru ikinci tur öncesi son işlem gününde rekor tazeledi ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. İlk tur öncesi kur, önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 19,93 TL seviyesinden hareket ederken haftanın son işlem gününde Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte, uluslararası piyasalarda 20,34 TL'ye kadar yükseldi. Ancak bankalar arası piyasa ile serbest piyasa kurlarındaki fiyatlamada fark devam ediyor. Serbest piyasada dolar/TL 20,95 TL civarında hareket ediyor. Kapalıçarşı'da ise önceki gün dolar 23-24 liraya kadar çıktı.

İlk tur seçim öncesi Kılıçdaroğlu'nun kazanma ihtimalinin fiyatlanmasıyla yüzde 6'nın üzerinde artan BIST100 endeksi 5 bin puanın üzerine çıkmıştı, ikinci tur öncesi 4500 seviyelerine kadar geriledi.

ÖDEMELER DENGESİ KRİZİ

Seçim endeksli yürüyen ekonomide ödemeler dengesi krizi de kapıda bekliyor. Merkez Bankası kuru tutmak için rezervleri tüketirken bir yıl içinde ödenmesi gereken 203,3 milyar dolar dış borç bulunuyor. Buna en son 54,2 milyar dolarda seyreden cari açık da eklenince önümüzdeki bir yılda kabaca 257,5 milyar dolar dövize gereksinimi bulunuyor. Ancak mevcuttaki swap anlaşmaları hariç net rezervler eksi 60,3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.