Ülke genelindeki çok sayıda okul, ‘depreme dayanıksız’ olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Yeni okul inşaatları da gecikince, birçok okulun mevcudu, kapasitesinin çok üzerine çıktı. Muğla’da okulları boşaltılan öğrenciler, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri ile birlikte eğitim görmeye başladı

İlköğretim ve lise tek binaya sıkıştırıldı

Sercan Sinecan

Elazığ’da meydana gelen depremin ardından tartışmaya açılan, “Okullar depreme dayanıklı mı?” sorusunun cevabı, “Depreme dayanıksız” denilerek birbiri ardında tahliye edilen okullar ile farklı bir boyut kazandı. Muğla Marmaris’te yer alan İnayet Coşkun Kodak Ortaokulu öğrencileri, okullarının depreme dayanıksız olduğu belirtilerek ilçedeki bir turizm meslek lisesine taşındı. Veliler ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin birlikte eğitim görmek zorunda kalmasına tepki gösterince karardan vazgeçildi.

Marmaris İçmeler Mahallesi’nde bulunan İnayet Coşkun Kodak Okulu’nun ortaokul bölümü, depreme dayanıksız olduğu bildirilerek Kasım 2019’da boşaltıldı. Ortaokul öğrencileri, Halit Narin Turizm Meslek Lisesi’ne gönderildi. Ortaokul bölümü Kasım 2019’da boşaltılan okulun ilkokul bölümü de önceki gün aynı gerekçeyle tahliye edildi.

SMS ATILDI

İnayet Coşkun Kodak velileri, okullarına ilişkin alınan kararı cep telefonlarına gönderilen, “İlkokul depreme dayanıksız. Okulu pazartesi günü Halit Nahil Turizm Meslek Lisesi’ne taşıyacağız” mesajı ile öğrendi. Veliler, çocuklarının kapasite olarak yetersiz olan bir okula yönlendirilmesine tepki gösterdi. Kaymakamlıkla görüşen velilerin tepkisi üzerine, taşınma planında değişiklik yapıldı. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin, lise öğrencilerinin olmadığı başka bir okula taşınması kararlaştırıldı.

OKULLAR KALABALIKLAŞTI

BirGün’e konuşan Eğitim Sen Marmaris Şube Başkanı Altan Kumbasar, okulun dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmasının anlaşılabilir olduğunu ancak “Yerine yeni okul yapılacak” sözünün halen tutulmadığını ifade etti. Kumbasar, boşaltılan okullardan giden öğrenciler nedeniyle birçok okulun ikili eğitime geçmek zorunda kaldığının altını çizdi.