Festivallerimiz bu yıl da bizimle. Beethoven’in 250’nci yılını kutlayan ve “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” teması etrafında şekillenen İstanbul Müzik Festivali’ni coşkuyla selamlıyoruz!

İlle de Açıkhava!

48. İstanbul Müzik Festivali’yle Eylül’de dijital ortamda buluşuyoruz. 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasındaki festivalin tek izleyicili konseri ise, 19 Ağustos Çarşamba akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda. O akşam, sahneye genç şef Patrick Hahn yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve son yıllarda tanıyıp hayranı olduğumuz, 2019 Gramophone Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Sanatçısı seçilen İzlandalı piyanist Vikingur Ólafsson çıkacak.

“Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” teması etrafında şekillenen festival konserlerinin çekimleri ise İstanbul’da ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki tarihi mekânlarda gerçekleştirildi. Covid-19 nedeniyle festivallerini bir sonraki yıla erteleyen kimi düzenleyicilerin aksine İKSV’nin Müzik Festivali yöneticileri bizi bu yıl da müzikten mahrum etmeme kararı aldı. İstanbul Caz Festivali de, hazırlanmış programı olduğu gibi bir kenara atma pahasına, bu yıl yoluna yeni bir programla ve bizim cazcılarımızla devam edecek. İKSV’ye ve her iki festivali yönetenlere teşekkür ediyoruz. Hele sınırlı sayıda izleyicinin yer alacağı Açıkhava konserinde kendi yıldızlı gök kubbemiz altında, bizim için evden farksız hâle gelmiş Açıkhava mekânında bir müzik şenliğinde yeniden bir araya gelmenin tadına doyum olmayacak. Taa İstanbul Festivali adıyla karşımıza çıkıp bize çok kaliteli seyirlikler, dinletiler sunduğundan beri bu festival bizim için İstanbul’un ayrılmaz bir parçası, Açıkhava da onun has mekânı olmuştur.


ŞAKIR ŞAKIR YAĞMURDA KUZU GİBİ OTURURDUK

Orada neler, ne benzersiz gösteriler izledik. Şakır şakır yağan yağmur altında kuzu gibi oturup gıkımızı çıkarmadık. Carla Bley’in yönettiği ve nota sehpalarının yağmur altında rüzgârla havada uçuştuğu Liberation Orchestra konseri, İrek Muhammedov’un en parlak dönemindeki sırılsıklam gösterisi ve Nigel Kennedy’nin sabrımızla yağmura tahammülümüzü “Çok iyi bir seyircisiniz” iltifatıyla ödüllendirmesi, ilk ağızda aklımıza gelenler…

Festival programındaki tüm konserlerin kayıtlarının video formatında dijital ortamda yayımlanacağını ve fiziki konserlere oranla daha erişilebilir bilet fiyatlarıyla, Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından izlenebileceğini bir kez daha hatırlatalım. Açıkhava konserinin solisti Vikingur Ólafsson da 2019 Nisan’ında “Geri baktığımızda, nasıl bir altın çağda yaşadığımızı anlayamamışız diyeceğiz” şeklinde bir kehanette bulunmuştu. “Dijital ortam, her şeyi dinleyebilirsiniz ve artık klasik müzik dinleyenlerin sayısı eskiye göre çok daha fazla demektir.” Son albümüyle İngiltere ve Almanya klasik müzik listelerinde birinci sıraya yerleşen Ólafsson, pop müzik listelerinde de 11’inci sıraya kadar yükseldiğine göre dinleyicilere nasıl ulaşacağını bilen bir müzisyen.

ille-de-acikhava-767145-1.

48. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin çekimleri, aralarında Wiener Akademie, Bilkent Senfoni Orkestrası, Kheops Ensemble, Philharmonix, Beethoven Trio Berlin, Borusan Quartet, Semplice Quartet gibi topluluklar ve Thomas Hampson, Bülent Evcil, Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Gökhan Aybulus, Ezgi Karakaya gibi solistlerin de bulunduğu isimlerle, hem İstanbul’da, hem de Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki tarihi mekânlarda gerçekleştirildi. İstanbul’daki mekânlar, Şerefiye

Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hıdiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, Harbiye Saint Esprit Katedrali, Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi, Süreyya Operası gibi, “şehrin çokkültürlü kimliği ve tarihi kültürel hazinelerini ortaya koyan” mekânlar. Avrupa’da ise profesyonel ekipler tarafından Belçika, Almanya, Avusturya’da ve Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde, Perchtoldsdorf Şatosu, Stavelot Manastırı gibi tarihi mekânlarda çekim yapıldı.

Ne diyorduk? Festivallerimiz bu yıl da bizimle. Beethoven’in 250’nci yılını kutlayan ve “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” teması etrafında şekillenen İstanbul Müzik Festivali’ni coşkuyla selamlıyoruz!

ille-de-acikhava-767146-1.