Son bir ayda İstanbul’da tehlikeli boyutlara ulaşan vaka artışıyla birlikte gözler megakentte. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, iller arası geçişle birlikte vakaların arttığına dikkat çekerek, artışın diğer sebebini de İstanbul’da sosyal yaşamın fazla olması olarak gösterdi.

İller arası geçiş vakaları artırıyor

HABER MERKEZİ

Mart ayından beri etkisini sürdüren koronavirüs salgınında vaka artışının önüne geçilemiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’daki vaka sayısının Türkiye genelinin yüzde 40’ına Ankara’nın da 5 katına ulaştığını açıklamasının ardından gözler megakente çevrildi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, ülke genelinde artışa geçen koronavirüs vakalarını değerlendirdi. İlhan, İstanbul ve Doğu Marmara’da iller arası geçişlerle birlikte vakaların arttığını söyleyerek, “İstanbul’da şöyle düşünmek gerekiyor, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Bursa. Burada iller arası geçiş çok fazla. Bursa’da insan oturuyor, gelip Kocaeli’nde çalışıyor. Ya da Kocaeli’nde çalışıyor, İstanbul’da ikamet ediyor. Tekirdağ’a gidip geliyor. Böyle baktığımız zaman bu geçişler ile birlikte vakaların arttığını görüyoruz” dedi.

SOSYAL YAŞAMIN FAZLA OLMASI ARTIŞIN NEDENİ

Ülke genelinde havaların soğumasıyla beraber kapalı alanlarda toplanmaların arttığını ve bu sebeple de hasta sayılarında bir artış yaşandığını vurgulayan İlhan, şöyle konuştu: “Havaların soğuması ile birlikte insan davranışları üşüme yaklaşımını daha çok benimsiyor ve bu şekilde de havalandırma da olmayınca hastalık artıyor. İnsanların daha çok toplu taşıma araçlarında beraber olması, bunun üzerine kapalı ortamlarda bulunulan yerlerde havalandırılmanın yapılmaması ve yine özellikle İstanbul özelinde söylüyoruz, sosyal yaşamın çok daha fazla olması şuan ki artışın nedeni gibi görünüyor.”