Birçok ilde vaka sayılarında büyük artışlar yaşanırken Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler stabil durumda. Bin sayısının psikolojik eşik olduğunu belirten Dr. Mengüç, testler üzerindeki manipülasyona dikkat çekti. Kayseri’de vaka sayılarının 5’den 100’ün üstüne çıktığını belirten Prof. Dr. Yıldız ise, ülkedeki durumun Kayseri’den farklı olmadığını ifade etti.

İllerdeki artış ülke geneline yansıtılmıyor

Gökay BAŞCAN

Bayramda yaşanacak hareketlilik pandemi sürecinde endişeleri artırdı. Ayasofya’nın ardından bayramda yaşanacak hareketliliğinin vakalarda büyük artışlara neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar önlem alınması gerektiğini belirtti.

Ayrıca illerdeki vaka artış haberilerine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sayılar haftalardır aynı. Uzmanlar, bir çok ildeki vaka artışlarının yanı sıra yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığını ifade etti. Pandeminin bitmediğini ısrarla tekrar ettiklerini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Samet Mengüç, “Büyük merkezlerde özellikle Güney Doğu bölgesinde artmış vaka sayısı bize gösteriyor ki, bu pandemi daha uzun süre hayatımızda yerini alacak. Son zamanlardaki durumlara bakarsanız, Ayasofya üzerinden yapılan gösterinin yarattığı hareketlilik büyük risktir. Bunun yansımalarını önümüzdeki birkaç gün içerisinde göreceğiz” dedi.

Bayram hareketliliğine dikkat çeken Mengüç, “Bayram öncesi başlayan nüfus hareketleri büyük risk oluşturuyor. Bu nedenle önümüzdeki yakın dönemle ilgili çok da iyimser bir ifade kullanamıyorum. Bir de mevsim geçişleriyle birlikte klasik influenza enfeksiyonlarının artacağı bir sürece giriyoruz. Hem pandeminin aynı hızla devam ediyor olması, hem de bu riskli sürece giriyor olmamız ve bir de okulların açılması bize karanlık bir sürece girdiğimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Manipülasyon iddiası

Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya, Diyarbakır, Antep, Van gibi şehirlerde ciddi vaka artışları var. Testler üzerindeki manipülasyonları artık bütün kamuoyu biliyor. Sadece beş tane şehirdeki veriler bir araya gelirse zaten bini geçer. Bir günde Ankara’da 245 vaka olduğu söylendi. Bugün Diyarbakır’da hastanelerin ve yoğun bakımların dolu olduğu haberi geldi” diye konuştu.

Bin sayısı psikolojik eşik

“Bin sayısını bir psikolojik eşik değer olarak görüp toplumda ki algı yönlendirmek için oraya yaklaşınca testi kesiyorlar” ifadelerini kullanan Mengüç, “Bir sonraki gün tekrar bini aşmamak üzere test sayısı artıyor. Yani tamamen manipülasyon, algı operasyonu” ifadelerini kullandı.

“Kayseri’de 5’e düşen vaka sayısının 100’lerin üstüne çıktığı” belirten ERCİYES Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız BirGün’e konuştu. Geçen haftalarda 100 üzerinde olduğunu belirten Yıldız, gün geçtikçe durumun daha kötüye gittiğini ifade etti. Kayseri için özel bir durum olmadığını ülkede topyekün bir artış söz konusu olduğuna dikkat çeken Yıldız, “AVM’lerin açılması, sınavların yapılması, yeme içme alanlarının, düğün salonlarının açılması, şimdi de kurban bayramı.Ciddi bir şekilde ikinci dalga kapımızda insanlar çok rahat hareket ediyorlar. Sağlık sistemi hiç olmadığı kadar zorlanıyor” ifadelerini kullandı.