Fransa’da geçen haftaki yerel seçimlerden ağır yenilgi alan Macron yönetimi, istifa eden başbakan ve eski iki bakan hakkında soruşturmaya onay veren kararıyla tartışma konusu oldu. Eski Başbakan Edouard Philippe’in istifasının hemen akabinde hakkında soruşturma açılması dikkat çekti

İmajını kurtarma peşinde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da önceki hafta yapılan yerel seçimlerde başkent Paris başta olmak üzere Lyon, Bordeaux, Strazburg ve birçok kenti sol ittifaka karşı kaybeden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi, kamuoyunda yerle bir olan imajını tazeleme girişimi yürütüyor.

Başbakan Edouard Philippe hakkında istifasının ardından jet hızıyla soruşturma başlatıldı. Eski sağlık bakanları Olivier Veran ve Agnes Buzyn hakkında da soruşturma yürütülürken üç isme dair 'koronavirüs salgınında yeterli önlemler almamak' suçlaması yöneltildi.

Yargıtay Savcısı François Molins, Covid-19 salgınının yol açtığı krizi kötü yönettiği gerekçesiyle eski Başbakan Philippe ve birçok eski bakan hakkında 90 suç duyurusu yapıldığını açıkladı. Bu başvurulardan 53'ünün incelendiğini ve dokuzunun kabul edildiğini belirten Molins, eski başbakan Philippe ve eski bakanlar Veran ile Buzyn'nin ifadeye çağrılacağını beyan etti.


ZAMANLAMA MANİDAR

Ancak bu sürecin yerel seçimlerden alınan yenilginin hemen ardından başlatılması dikkat çekti. Fransız kamuoyu, en son başbakanlığa getirilen Jean Castex ile ilgili genel olarak olumlu tepki vermezken söz konusu soruşturmaya dair, 'Macron yönetiminin revize girişimleriyle hükümetin itibarını kurtarmaya çalıştığı' yorumlarına genişçe yer verdi.

Geçen hafta sonu yapılan yerel seçimlerde Yeşiller Partisi (EELV) ve Sosyalist Parti'nin (PS) de yer aldığı sol ittifak seçimden kazanımla çıkmış, sol koalisyon adayı Michèle Rubirola Marsilya'da zafer elde etmişti. Başkent Paris'te ise PS adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyların yüzde 48,7'sini alarak yeniden belediye başkanı seçilmişti.

***

Suudi askerlere eğitim veriliyor

İç politikada kriz yaşayan Fransa’da hükümet dış politikada da tepki çeken hamleler yürütüyor. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Körfez’de yaşanan savaşlarla ilgili açıkladığı son raporunda, Fransa’nın Yemen’i bombalayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah tedarik ettiğini, uluslararası taahhütlerini ihlal ettiğini duyurdu.

Raporda, ‘Fransa’nın aynı zamanda Yemen’deki savaşa katılacak Suudi Arabistan askerlerine de eğitim verdiği’ ifade edildi. Söz konusu eğitimin Fransa’nın kuzeydoğusundaki Meuse bölgesindeki Commercy kasabasındaki kampta sağlandığı da raporda yer aldı.

Ayrıca, bazı Fransız parlamenterlerin kampların varlığından duydukları tepkilere ve şikayetlere de raporda genişçe yer verildi. Buna karşı imza kampanyası yürütüldüğü ifade edilen raporda, Fransa’nın yurt dışına sattığı silahlar konusunda iktidarın daha şeffaf olması talep edildi.