Başarısı bir türlü artırılamayan imam hatipler için her yıl yeni bir proje üretiliyor. Bu kez adres UNICEF oldu. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü “İHL’lerin başarısı” için UNICEF’ten 350 bin dolar hibe aldı.

İmam hatip için her yıl bir proje

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) en ayrıcalıklı birimi olan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, imam hatip liselerinin akademik başarısı için yüzünü bu kez Batı’ya çevirdi. Merkezi sınavlarda başarılı olamayan imam hatip liseli öğrencilerin “Akademik başarının artırılması” amacıyla UNICEF’ten Nisan ayında dolarla hibe alındığı öğrenildi.

İktidarın gözbebeği imam hatiplerdeki akademik başarı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden aktarılan yüz milyonlarca liraya karşın bir türlü istenilen seviyeye çıkarılamadı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, hemen her merkezi sınavda başarıları çok sayıda okul türünün gerisinde kalan imam hatipler için bir kez daha harekete geçti. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliği ile Akademik Başarıyı Artırma Projesi başlatıldı. Projenin, 472 Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi rehberliğinde toplam bin 29 Anadolu imam hatip lisesini kapsadığı belirtildi.

DOLARLA HİBE

Nisan 2021’de başlayan projenin bitiş tarihi ise Nisan 2022 olarak belirlendi. Programın genel hedefi ise “Anadolu imam hatip liselerinde akademik başarıyı artırmak, okullar arasında akademik farklılıkları azaltmak, dezavantajlı bölgelerdeki okul ve öğrencilere akademik destek sağlamak” olarak belirlendi. Hemen her bütçe döneminde ödenek üstü harcamaya imza atan ve MEB içinde bağımsız bir kurum gibi hareket ettiği bilinen Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, proje için UNICEF’ten Nisan ayında 350 bin dolar hibe aldığı öğrenildi.

KAMP BÜTÇESİ UNICEF’TEN

Proje kapsamında Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören 11’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilecek faaliyetlerden bazıları şöyle:

►Üniversite gezileri,
►Soru çözüm kampları,
►Ara dönem ve yaz dönem kampları,
►Öğrenci koçluğu,
►İnternet ve sosyal medya hesaplarının oluşturulması…

BAŞARI İÇİN MİLYONLARCA TL HARCANDI

Din adamı yetiştirmek amacıyla kurulan ancak fen, sosyal ve Anadolu liseleri programlarını bünyesinde toplayan imam hatip liselerindeki akademik başarısızlığın önlenememesi üzerine MEB, daha önce de çok sayıda destekte bulundu. İmam hatiplere sağlanan ayrıcalıklar şöyle kaydedildi:

• İHL’lerin başarısını artırmak için 2020-2023 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan projeler için 2020 yılı sonu itibarıyla yapılan harcama 2 milyon TL oldu. 2021’de harcanması öngörülen 6 milyon TL ile birlikte iki yılda toplam 8 milyon TL harcanacak projeden geriye kalan paranın 2022 ve 2023 yıllarına bölüştürüleceği öğrenildi. Buna göre imam hatip okullarındaki öğrenci başarısının artırılmasına yönelik çalışmalar için 2022 ve 2023 yıllarında 4’er milyon TL harcanacak.

• Eylül 2020’de hayata geçirilen ERDEM adı verilen proje kapsamında destek için başvuran imam hatip liselerine 15 bin TL ile 50 bin TL arasında bütçe verilmesi kararlaştırıldı. Programın hedef kitlesi Anadolu imam hatip liseleri yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri olarak belirlendi.