LGS’de tercihle hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler yerleştirme ve nakil komisyonları aracılığıyla kontenjanı açık olan okullara kaydedilecek. Antalya Muratpaşa’da ise açık kontenjanı olan okullar yalnızca imam hatip liseleri.

İmam hatip mahkûmiyeti
Fotoğraf: MEB

Berkay SAĞOL

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2’nci nakil tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye genelinde yüzlerce öğrenci açıkta kaldı. Hiçbir okula giremeyen öğrenciler yerleştirme ve nakil komisyonları aracılığıyla kontenjanı açık okullara kaydedilecek. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başvuruların komisyonlarca 9-17 Ağustos'ta alınacağını ve 19 Ağustos'ta yerleştirme sürecinin tamamlanacağını açıkladı.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde ise kontenjanı açık okulların yalnızca imam hatip liseleri olduğu öğrenildi. Muratpaşa’daki öğrenciler böylece imam hatip liselerine mahkûm edilmek isteniyor. Diğer ilçelerde de durumun aynı olduğu açık kontenjanların imam hatip liseleri olduğu iddia edildi.

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, liselere yerleşemeyen öğrenciler için sadece imam hatip liselerinin dayatıldığını söyledi. Sönmez, “Muratpaşa İlçesinde kontenjanı açık gözüken üç okul var üçü de imam hatip lisesi. Diğer ilçelerde farklı değil. Son yıllarda yeni yapılan okulların neredeyse tamamına yakını imam hatip lisesi olarak açıldı. Oysa bütün ilçelerde Anadolu lisesi talebi bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda imam hatip liseleri kontenjanları dolmamasına rağmen hala imam hatip lisesi yapımına devam ediliyor olması eğitim sisteminin en önemli dayatmalarından birisidir” dedi.

Velilerin ya imam hatip lisesine razı olacağını ya da özel okula yönelmek zorunda kalacağını vurgulayan Sönmez, şunları söyledi: “Yoksul aile çocukları özel okullara gidemeyeceğine göre örgün eğitim içinde kalmak istiyorsa imam hatiplere razı olmak zorunda kalacaktır. Ne yazık ki yoksulluk en çok çocukların ve gençlerin geleceğini etkiledi. Eğitim sisteminin gerici ve piyasacı dayatmaları gençlerimizi örgün eğitimden uzaklaştırdı. Bu nedenle son yıllarda açık liseye geçiş yapan öğrenci sayısı çok arttı. İmam hatip liselerine talep yoktur. İmam hatip liselerinin yaygınlaştırılması ve kontenjanlarının zorla doldurulması eğitim hakkı açısından bir dayatmadır. Bu dayatmayla laik, bilimsel eğitim anlayışından tamamen uzaklaşılmıştır.”