“Din adamı yetiştirmek” amacından uzaklaşarak hemen her alanda eğitim veren kurumlara dönüşen imam hatiplerde şimdi de teknoloji programı uygulanacak. Yalnızca erkek öğrencilerin alınacağı Teknoloji İmam Hatip Lisesinde Arapça, Çince ve Japonca öğretilecek, “Milli teknoloji hamlesine katkı sunacak güzel ahlaklı gençler” yetiştirilecek

İmam hatip sevdası sınır tanımıyor: Erkeklere özel teknoloji lisesi

Mustafa M. Bildircin

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden büyük pay alan ve 2020-2022 yılları arasında toplam 30 milyar TL aktarılması planlanan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, (DOGM) yeni bir atılıma daha imza attı. Türkiye’de 2019 yılında 5 bin 138’e yükselen din öğretimi yapan okul sayısını artırmaya hazırlanan DÖGM, “Teknoloji İmam Hatip Lisesi” adı altında İstanbul’da yeni bir okul açılacağını duyurdu. LGS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme ile 90 erkek öğrenci alınacağı belirtilen Teknoloji İmam Hatip Lisesi’nin eğitim süresinin beş yıl olacağı bildirildi.

ÇEŞİTLİ ALANLARDA EĞİTİM

DÖGM, İstanbul’da açılması planlanan teknoloji imam hatip lisesine ilişkin yaptığı açıklamada, “21’inci yüzyıl becerilerinin kazandırılması hedefi ile program çeşitliliğine giderek çok çeşitli alanlarda eğitim veren Anadolu imam hatip liseleri şimdi de teknoloji alanında eğitime adım atıyor” ifadesi ile duyurdu. Bu kapsamda, İstanbul Sancaktepe Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 2020-2021 eğitim öğretim yılında eğitime başlayacağı belirtildi.

YALNIZCA ERKEK ÖĞRENCİLER

MEB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yeni eğitim öğretim döneminde açılması planlanan okul, merkezi sınav ile öğrenci alacak. Yalnızca erkek öğrencilerin alınacağı bildirilen okulda eğitim, “Hazırlık (İngilizce) + dört yıl” şeklinde olacak. Ara sınıflara öğrenci alımı yapılmayacak.

YABANCI ÖĞRETMENLER

Hazırlık sınıfında öğrenciler, yabancı öğretmenlerden eğitim alacak. İsteyen öğrenciler, İngilizce ile beraber Arapça ve isteğe bağlı olarak Çince ya da Japonca eğitimi alacak. Okul, “Dilin daha iyi öğretilebilmesi” amacıyla yurtiçi ve yurtdışı dil kampları düzenleyecek.

***

İMAM HATİP OLMAKTAN ÇIKTILAR

İmam hatip liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısının son dört yılda kısmen de olsa azaldığına dikkati çeken Eğitim Uzmanı Ali Taştan, iktidarın bu okulların öğrenci sayısını artırmak için yoğun çaba harcadığını ifade etti. Taştan, imam hatibi tercih eden öğrencilere ücretsiz yemek ve servis gibi imkanlar sağlandığını anlatarak şunları söyledi:

“Çeşitli kurumlar aracılığı ile bu okullarda okuyan öğrencilere burs veriliyor. Tüm bu imkanlara rağmen imam hatip okulları beklenenin altında tercih ediliyor. İmam hatip liseleri imam hatip olmaktan çıkmış durumda. Fen, sosyal bilimler programı uygulayan imam hatipler faaliyet gösterirken en son olarak da Teknoloji İmam Hatip Liseleri kuruluyor. İmam hatip dışında bu programları uygulayan bir başka lise türü yok. Her lise kuruluş misyonuna göre eğitim öğretim yapmalıdır. MEB liseleri, ‘Öz-üvey’ olarak ayırmaktan vaz geçmeli, tüm okullara aynı yatırımı yapmalıdır.”

***


‘MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNE KATKI’

Okulda yurt, yemekhane, tam donanımlı spor salonu, mescid ve 250 kişilik konferans salonu yer alacak. Okulun misyonu ise “Türkiye'nin milli teknoloji hamlesine katkı sunabilecek gençlerin yetiştirilmesi” olacak. Edinilen bilgiye göre öğrenciler, “İnanç, değerler, güzel ahlak ve 21’inci yüzyıl becerilerinin kazandırıldığı temel İslam bilimleriyle” geleceğe hazırlanacak.