İmam hatipler yine başarısız

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Hükümetin, “Dindar nesil yetiştirme” projesinin en önemli ayağı olan ve eğitim yatırımlarından büyük pay alan imam hatip liseleri, PISA 2018’de döküldü. Anadolu liselerinde eğitim alan öğrenciler, okuma becerileri, matematik ve fen alanlarında hem imam hatip liseleri hem de meslek liselerinden daha yüksek performans gösterdi. Okuma becerileri alanında fen liseleri 583, Anadolu liseleri ise 495 puanla OECD ortalamasının üzerine çıkarken imam hatip liselerinin okuma becerileri puanı 444’te kaldı. Fen lisesi ve sosyal bilimler lisesindeki öğrenciler matematik alanında OECD ortalamasının üzerine çıkarken imam hatipler hemen her alanda ortalamanın altında kaldı.

MATEMATİK VE OKUMADA GERİDE

İmam hatip liseleri, PISA 2018’in okuma becerileri alanında 444 puan ile Anadolu ve fen liselerine geçildi. Matematik alanında da imam hatip liseleri düşük performans gösteren okullar arasında yer aldı. Matematik alanında yalnızca meslek liselerini geride bırakmayı başaran imam hatip liselerinin puan ortalaması 425 ile ifade edildi. Matematik alanında Anadolu liselerinin puan ortalaması 484, fen liselerinin puan ortalaması ise 593 olarak gerçekleşti.

İHL’LER FEN’DE 138 PUAN GEÇİLDİ

İmam hatip liselerinin, öğrencilerin olguları bilimsel olarak açıklama, sorgulama, tasarlama ve bilimsel olarak yorumlama yeterliliklerinin ölçüldüğü fen alanındaki başarısı da Anadolu liselerini yakalayamadı. Türkiye’nin 37 OECD ülkesi arasında 33’üncü olduğu fen alanında imam hatip liselerinin ortalama puanı 446’da kaldı. Fen liseleri, fen alanında 584 puan ortalaması ile en başarılı okul türü olarak öne çıktı.