İBB Başkanı İmamoğlu, AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı Yenikapı’da sergiledi. Araçları izlemeye gelen yurttaşlar, “Ne hakkınız vardı da bu arabalara bindiniz?” dedi.

İmamoğlu AKP'nin saltanatını sergiledi: Hangi hakla bu araçlara bindiniz!

MERAL DANYILDIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP döneminde yaşanan israfı gözler önüne serdi. İmamoğlu'nun talimatı üzerine AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce araç, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı'nda toplandı. CHP'li isimler de israf sergisini doğrularken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, serginin sadece başlangıç olduğunu söyledi. Sergiyi görmek için Yenikapı’ya akın eden yurttaşlar ise, israfı kendi gözleriyle görmek istediklerini belirterek, “Haram diye bir şey var. Bunu nasıl yediniz? Ne hakkınız vardı da bu arabalara bindiniz?” şeklinde tepki gösterdi.

YURTTAŞLAR YENİKAPI'YA GİTTİ

Toplam araç sayısının bini aştığı tahmin edilirken, ‘İsraf sergisi’ne AKP’nin ilk tepkisi ise partinin İBB Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’dan geldi. Alana gelen yüzlerce aracı yeterli bulmayan Göksu, “Dağ fare doğurmuştur” dedi.

Yenikapı’daki israf sergisi haberlerinin ardından yurttaşlar alana akın etti. İsmail Kurt isimli yurttaş, alana neden geldiğini BirGün’e anlattı: “Biraz meraktan, arabaları görmek için geldim. Sabahtan beri haberlerden takip ettim. Kendi gözümle görmek istedim. Böyle bir başıboşluk ömrümde görmedim. Haram diye bir şey var. Bunu nasıl yediniz? Ne hakkınız vardı da bu arabalara bindiniz? Bizim vergilerimiz nereye gidiyor, kimin kursağından geçiyor, somut bir şekilde görmek istedim.”

Ali Erarslan ise şöyle konuştu: “Sosyal medyadan gördüm, merak ettim. İsrafı görmek için geldim. İstanbul’a hizmet değil de cemaatlere, vakıflara, AK Parti’nin türlü yardımcılarına, derneklerine hizmet eden araçları burada görmek mümkün.”

İŞLER BÖYLE 'YÜRÜ'MÜŞ!

İBB Başkanı İmamoğlu’nun seçim sürecinde sık sık dikkat çektiği israf ve makam araçları konusunda harekete geçilmesi, AKP yönetimi dönemindeki israfı bir kez daha gözler önüne serdi. Kurumun ‘ihtiyaç dışı’ araç masrafının 120 milyon lira olduğu belirtilirken, İBB’nin 2018 yılı performans raporuna göre; kurumda bin 717 adet kiralık binek araç var. Ancak AKP’li İBB bünyesinde 643 yöneticiye karşılık bin 717 araç bulunması kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. AKP’li Belediye, o dönem yaptığı açıklamada, “İBB'de makam aracı olarak hizmet veren toplam araç sayısı 120'dir” dese de, 93'ü resmi, bin 717'si kiralık olmak üzere toplam bin 810 adet binek araç bulunması israfın boyutunu açığa çıkarmıştı:

  • 48 yöneticinin bulunduğu İETT'de 150 kiralık makam aracı var.
  • 124 yöneticinin bulunduğu İSKİ'de 405 binek aracı ve 469 doblo olmak üzere toplam 874 adet kişilere tahsisli araç bulunuyor.
  • 18 AKP'li belediyenin yönetim kadrosu toplam 502 kişiden oluşuyor. Binek araç sayısı ise bin 367.

UÇAKTAN 5 KAT FAZLA YAKIYORLAR

Sayıştay’ın İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) ilişkin 2017 Denetim Raporu, kurumdaki ‘gelişigüzel’ yönetimi gözler önüne sermişti. Kuruma ilişkin raporda, 100 km’de ortalama 4-5 km yakıt tüketmesi gereken Renault Clio tipi aracın, görünürde 63 lt’yi aşan yakıt tüketimi gerçekleştirdiği saptanmıştı. Yani 175 yolcu kapasiteli bir uçak, 100 km’de kişi başına 2,57 lt yakıt tüketirken, yolcu kapasitesi 5 olan İSKİ’ye ait Clio, aynı mesafede kişi başına 5 kat fazla, yani 12,6 lt benzin tüketiyor. Sayıştay, gerçekleşmesi mümkün olmayan bu durumun incelenmesi gerektiğinin altını çizmişti. O kilometre bir Clio’nun piyasa değeri ise ortalama 80 bin lirayı buluyor.

İMAMOĞLU 'TOPLAYACAĞIZ' DEMİŞTİ

İmamoğlu, 23 Haziran seçiminden önce gündem olan belediyenin makam araçlarıyla ilgili konuşmuş, ‘’Makam araçlarını bir araya toplayıp sergileyecek misiniz’’ sorusuna “Ben, bir arada görmeyi severim. Parça parça uğraşamıyorum. Bir araya toplayıp bakacağız. Kullananlar bile, ‘Yok ben kullanmadım, evime otobüsle gidiyorum’ diyecek. Dolayısıyla o görüntüyü görmem lazım.”