İmamoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı ile görüşecek

EGEHAN ÜNLÜ - BERLİN

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Almanya’yı ziyaret eden Türk siyasetçiler arasına katıldı.

İlk yurtdışı ziyaretini Paris Belediye Başkanı’nın daveti üzerine bu şehre yapan İmamoğlu, sonrasında C40 Belediye Başkanları Zirvesi için Kopenhag’a gitmişti. Yerel yönetimlerin uluslararası iletişimine ve işbirliğine verdiği önemi böylece gösteren İmamoğlu, beraberindeki kalabalık kafile ile perşembe günü Berlin’e iniş yaptı.

Yoğun bir programı olan İmamoğlu perşembe akşamı TÜSİAD ve Mercator Vakfı’nın düzenlediği akşam yemeğine katıldı. Ziyaretinin ikinci gününde Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi ile görüşüp Berlin Eyalet Meclisi’nde belediye başkanları oturumuna katılan İmamoğlu, Türk-Alman Dostluk Federasyonu‘nun verdiği Kybele ödülünü ise Berlinli mevkiidaşı Michael Müller birlikte aldı.

İmamoğlu’nun ziyareti aynı zamanda İstanbul-Berlin şehir kardeşliğinin de 30. yılına denk geldi. Bu kapsamda yaptığı basın açıklamasında Müller, Berlin’deki Türkiye kökenli toplumu İstanbul’a uzanan bir köprü olarak değerlendirip, Kybele ödülünü İmamoğlu’yla beraber almaktan onur duyduğunu belirtti.

İmamoğlu, Berlin’deki son gününde ise sabah saatlerinde Türkiye kökenli toplumla bir araya gelecek. Aynı gün Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile de görüşmesi planlanan İmamoğlu, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen törenlere de katılacak. Ziyareti öncesi Köln Radyosu‘na yaptığı açıklamada Almanya-Türkiye ilişkilerinin önemine vurgu yaparken, yerel yönetimlerin bu ilişkileri geliştirmede sunabileceği katkılara dikkat çeken İmamoğlu ve kafilesinin cumartesi akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Avrupa’daki demokrat kesimler Türkiye’deki son seçimlerde muhalefetin başarısını yakından takip ediyor. Budapeşte Belediyesi’ni Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın adayını yenerek kazanan muhalif aday Gergerly Karacsony, İmamoğlu’ndan önemli tavsiyeler aldığını belirtmişti.