YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası davasının gerekçeli kararı açıklandı. Mahkeme 17 sayfalık gerekçeli karar yazdı. İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat kararın kendisine tebliğ edilmediğini belirterek "Kararın bana tebliğ edilmeden ajanslara servis edilmesi çok ilginç. Dava açılırken de aynı şey olmuştu" dedi. Kararda ahmak kelimesinin 'geri zekalı' anlamında kullanıldığı savunuldu. İmamoğlu, karara yönelik yaptığı açıklamada "Senaryosu Saray'da yazılmış bir tiyatrodur" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu davasında gerekçeli karar: Ahmak sözcüğü 'geri zekalı' anlamında kullanıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası için 17 sayfalık gerekçeli karar açıklandı.

Mahkeme 17 sayfalık gerekçeli karar yazdı.

Gerekçeli kararda "Sanık Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine karşı hakaret suçunu basın önünde işlediği, suçun yüksek yargı mensuplarından oluşan Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde hakaret ettiği" ifadeleri yer aldı.

"AHMAK SÖZCÜĞÜ GERİ ZEKALI ANLAMINDA KULLANILDI"

Kararda indirim uygulanmamasının gerekçesi ise "Sanığın mahkememizde devam eden yargılama sürecinde 21 Eylül 2022 tarihinde yapılan duruşma sonrasında basın mensuplarına devam eden bu dava ile alakalı olarak "Ne yazık ki olmaması gereken bir dava sürdürülüyor, boş işler bunlar" şeklindeki açıklaması yine aynı şekilde 11 Kasım 2022 tarihli duruşmadan sonra Fox TV'de İlker Karagöz'ün sorularını yanıtlayan sanık Ekrem İmamoğlu "Şu mahkemeden utanç duyuyorum, böyle bir yargılama olamaz, şaka gibi, tirajı komik bir durum. Beni zerre ilgilendirmiyor" şeklindeki açıklamaları ile yargılama sürecindeki davranışları ile mahkeme tarafından yapılan yargılamayı ciddiye almamış, yargılama sürecindeki bu olumsuz davranışlardan dolayı sanık lehine taktiri indirim uygulanmamıştır" ifadeleriyle açıklandı.

Kararda, "Kullanılan ahmak sözcüğünün, cümle içerisinde kullanılış biçimi ve yapılan vurgu dikkate alındığında, aptal, geri zekalı anlamında kullanıldığı ve TCK 125. maddesinde tanımlı bulunan hakaret suçunun oluştuğu, aynı şekilde bu sözleri YSK üyelerine karşı kullanıldığı ve TCK 126. maddesi gereğince suçun muhatabının anlaşılabilir olduğu kanaatine varılmış ve bu doğrultuda hüküm kurulmuştur" denildi.

İMAMOĞLU'NUN AVUKATI: KARAR BİZE TEBLİĞ EDİLMEDİ

İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat ise Halk TV'ye yaptığı açıklamada "Ben de ajanslardan öğrendim. Kararın bana tebliğ edilmeden ajanslara servis edilmesi çok ilginç. Bu dava açılırken de aynı şey olmuştu. Ben soruşturma dosyasını kontrol ediyordum, malum gazetelerden iddianame düzenlendiği haberini aldık. Açılmış bir dava görünmüyordu. Yine bizden evvel servis edildi" ifadelerini kullandı.

Gerekçeli karara karşı işletecekleri sürece ilişkin de konuşan Polat, "Karardaki gerekçeleri gördükten sonra İstinaf dilekçemizi detaylı olarak hazırlayacağız. Hukuki aykırılıkları ortaya koyacağız. Ondan sonra gereğini yapmasını İstinaf ve hakimlerden bekleyeceğiz" dedi.

İMAMOĞLU: SENARYOSU SARAY'DA YAZILMIŞ BİR TİYATRODUR

Ekrem İmamoğlu gerekçeli karara yönelik açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Bunun senaryosu Saray'da yazılmış bir tiyatrodur. Temel mesele 25 yıl yönettikleri ve uygunsuz hayat damarlarını besledikleri İstanbul’un ellerinden alınmasına gösterdikleri ihtiras, öfke ve bunun gibi duygularla hareket etme biçimidir. 2024 seçimlerine dönük oluşturdukları şantaj, iftira sürecidir. Bütün demokrasi bileşenleri bu süreci okuyor. Türkiye’nin geleceğine dönük vurulmak istenen darbe ile aslında bu seçimin normal bir seçim olamayacağının da işaretini veriyorlar. Ortak akılla hareket etmek gerekiyor"

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 31 Mart 2019 seçimlerinin YSK tarafından iptal edilmesi sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği yanıt üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla dava açılmıştı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” şeklindeki sözlerine bir gazetecinin sorusu üzerine yanıt vermişti. “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” diyen İmamoğlu hakkında YSK’nın o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyelerine hakaret edildiği iddiasıyla şikayette bulunmuştu.

Şikayet üzerine İmamoğlu hakkında dava açılmış, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti.