İBB Başkanı İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret iddiasıyla, hapis cezası ve siyasi yasak talebiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve böylece siyasi yasak süreci başladı. Kararın İstinaf ve Yargıtay tarafından onanması halinde İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İmamoğlu, verilen cezanın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor" dedi.

İmamoğlu davasında karar: Hapis cezası verildi, siyasi yasak süreci başladı!
Fotoğraf: Depophotos

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası kararı verildi. Verilen kararla birlikte İmamoğlu hakkında siyasi yasak süreci başlamış oldu.

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda saat 11.30’da başlayan duruşma, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çok sayıda CHP ve İYİ Partili isim de duruşmada izleyici olarak bulundu.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü tekrarlayan savcı, İmamoğlu için en üst sınırdan (4 yıl 1 ay) hapis cezası ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' da içeren 53. maddesinin de uygulanmasını talep etti. Reddi hakim talebini bir kez daha reddeden mahkeme, saat 13.15'te duruşmaya 16.00'ya kadar ara verdi. Duruşma, 3 saatlik aranın ardından 16.08 itibarıyla yeniden başladı. Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya 30 dakika ara verdi.

Verilen son aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK'nin 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin de uygulanmasına hükmetti.

İmamoğlu'na siyasi yasak gelmesi için davanın İstinaf ve Yargıtay aşamalarının tamamlanması gerekiyor. Karar kesinleşirse İBB Meclisi İmamoğlu yerine yeni başkan seçecek. İmamoğlu ayrıca 2023 ve 2024 seçimlerine de katılamayacak.

İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

İmamoğlu, verilen cezanın ardından yaptığı ilk açıklamada, "Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle" dedi.

Dava öncesi duruşma salonu önü / Fotoğraf: BirGünDava öncesi duruşma salonu önü / Fotoğraf: BirGün

İMAMOĞLU SARAÇHANE'YE ÇAĞRI YAPTI

İmamoğlu, duruşmaya verilen aranın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yargılandığı davaya ilişkin kararın açıklanacağı 16.00'da bütün İstanbulluları İBB önüne davet etti. İmamoğlu, "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" açıklamasında bulundu.

İmamoğlu'nun çağrısının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz" ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU: İSTANBULLULARI ŞARAÇHANE’YE BEKLİYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşma arasında yaptığı açıklamada, "Bizler saat 16.00’da salonda duruşmayı izlerken örgütümüz ve İstanbulluları aynı saatte Şaraçhane’ye bekliyoruz.." dedi.

Kaftancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ne kadar ahmakça bir dava olduğunu söylemeye gerek yok. Bütün iddialar, söylenenler, somu ve belgeli şekilde defalarca çürütülmesine rağmen, her şey ortadayken avukatların yine hiçbir talebi kabul edilmeden, sizler burada, Ekrem Başkan'ın, hakkın hukukun, adaletin yanındayken, davaya bugün karar verilmek üzere dörde kadar ara verildi. Görünen o ki saat dörtte mahkeme yeniden toplanacak ve karar verilecek. Biz bugün dörtte mahkemede olurken sizlerin hepinizi Saraçhane'ye Ekrem Başkan'ın yanına yolluyoruz. Biz de karar çıkar çıkmaz sizlerin yanına geleceğiz. Bu ülkeye 85 milyon adına yeniden adaleti hep birlikte getireceğiz."

KILIÇDAROĞLU'NDAN DESTEK TELEFONU

Temaslarda bulunmak için Almanya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da İmamoğlu'nu arayarak hakkında süren davada çıkacak karar öncesi destek mesajı verdiği öğrenildi.


DURUŞMADAN

Duruşma yaşanan gerginliğin ardınan saat 11.30'da başladı. İBB Başkanı İmamoğlu, önceki duruşmalarda olduğu gibi bu oturuma da katılmadı. İmamoğlu'nun avukatları, reddi hakim talebin reddedilmesine itiraz etti. Mahkeme itirazı reddetti

Bir önceki celsede tanıkların dinlenmesi talebini 'dava süresini uzatma girişimi' olarak değerlendirerek reddeden mahkeme heyeti bugün tanıkların dinlenmelerine karar verdi.

ONGUN: İMAMOĞLU, "AZ BİLE KONUŞTUM" DEDİ

Kararının ardından sözü ilk olarak İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun aldı.

"Olayın olduğu gün başkanımızla bir aradaydık. Üsküdar’daki Fethi paşa korusunda. Ben başkanımızın basın danışmanı olduğum için medya ile ilişkileri doğal olarak ben kuruyorum. Toplantıda birçok gazeteci arkadaşımız, sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı aç��klamada İBB Başkanı'na 'ahmak' dediğini mesaj olarak gönderdiler. Ve bu konuda İmamoğlu'nun Süleyman Soylu'ya cevap verip vermeyeceğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. O da 'bu çok yakışıksız bir ifade, biz ona yanıt verelim' dedi. Ardından gazeteci arkadaşları arayıp davet ettim, onlar da sordukları soruda İçişleri Bakanı'nı işaret ederek sordular. Başkanımız da verdiği yanıtta 'Lafa bakarım...' diye devam eden cümleyi kurdu. Açıklamanın ardından toplantıya devam ettik. Binanın içine girerken ben kendisine 'Acaba Sayın Bakan'a çok mu ağır konuştunuz?' diye sordum. O da 'az bile konuştum' dedi.

Gerek başına vermiş olduğu bu demeç öncesinde, ya da sonrasında aynı zamanda ya da başka bir zamanda Sayın Başkan'dan YSK üyelerine karşı herhangi bir olumsuz söz ya da yorum duymuş mudur? Bu olayın olduğu tarihten önce ya da sonra, hatta seçimlerin iptal edildiği 6 Mayıs tarihinde Ekrem İmamoğlu'ndan YSK üyeleri hakkında herhangi bir olumsuz söz duymadım. Bütün açıklamalar siyasi kişiler içindir."

Ongun'un ardından İmamoğlu'nun kampanya direktörü Necati Özkan dinlendi. Özkan, "Olay günü toplantıdaydık. Soylu'nun yakışıksız ifadeleri bize iletildi. Ekrem Başkan, Soylu'ya karşılık verilmesi gerektiğini söyledi. Toplantı çıkışında Ekrem Başkan ahmak sözünü söyleyen kişiye iade etti" dedi.

SOYLU'NUN DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukat Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi; mahkemeye sunulan uzman raporlarının ve çözülmemiş CD’lerin incelenmesini talep etti.

Duruşmada, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından kaleme alınan ve 36 sayfadan oluşan bilirkişi raporu da okundu. Avukat Kemal Polat, "Okunan raporda eleştiri konusu yapılan ve mütalaayı düzenleyen uzman tanıkların dinlenilmesini talep ediyoruz" dedi.

Savcı taleplere ilişkin "Bilimsel görüşte aynı ifadelere ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu görülmekte, tevsii tahkikat talebimiz yoktur" diye konuştu. Ardından Süleyman Soylu’nun dava konusu olayla ilgili sosyal medyada yayınladığı son konuşması mahkemede dinletildi.

CD'nin dinlenilmesi sonucunda Av. Kemal Polat, Süleyman Soylu'nun dinlenilmesini talep etti. Savcı, "Soylu’nun izlenen CD içeriğine ilişkin tanık olarak dinlenilmesine ilişkin talebimiz" yoktur dedi. Mahkeme, "Bakan Soylu'nun dinlenilmesinin davaya yarar sağlamayacağı anlaşıldığından" ifadesiyle bu talebi reddetti. Ayrıca uzman tanıkların dinlenilmesi talebini de "davaya yarar sağlamayacağı" gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme, süre talebini de "Davayı uzatmaya yönelik olduğu anlaşılmakla bu husustaki taleplerin reddine karar verildi" ifadesiyle reddetti.

SAVCI MÜTALAASINI YİNELEDİ

Savcı, İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanmasını istediği mütalaasını yineledi.

DURUŞMA 3 SAATLİK ARANIN ARDINDAN YENİDEN BAŞLADI

Duruşma, üç saatlik aranın ardından İmamoğlu'nun avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları ile başladı.

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından yerini aldı. Yeniden başlayan duruşmada, İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat söz aldı. Avukat Polat, "Duruşmanın bundan sonrasının SEGBİS’e kaydedilmesini talep ediyorum. Bundan sonra çok uzun savunmalar yapılacak. Ben uzun konuşmak istemiyorum. Umarım mahcup edersiniz" dedi. Avukat Polat'ın SEGBİS kaydı talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi.

SEGBİS kaydının başlamasının ardından İmamoğlu avukatlarından Sercan Polat söz aldı. Polat, “Yeterli süre tanınmadan esas hakkındaki mütalaa hakkında savunma yaptığımızı not düşmek isterim. Üç tanığın sanık lehinde beyanları mevcuttur. Süleyman Soylu yaptığı şikayette bunların kendisine yapıldığını beyan etmiştir” dedi. Sercan Polat, İmamoğlu için beraat istedi.

Polat'ın ardından söz alan Avukat Turan Taşkın Özer, "Müvekkilimin adil yargılanma hakkı zedelenmiştir. Dava konusu sözlerin bir bütün olarak bakıldığında hakaret suçunu maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı açık bir şekilde hocalarımızın raporunda yazıyor. Bütün mütalaalarda suçun oluşmadığını ortaya koyuyor. Mahkemeyi uzatmak bizim elimize bir şey geçmiyor. Davayı uzatmak istesek bütün avukatlar davadan el çekebilirdik. Mahkemenin vicdanıyla davranıp adil bir karar vermesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Av. Gökhan Günaydın, 9 celse boyunca savunma ve adil yargılanma hakkının ihlaline yönelik çok sayıda örnek olduğunu dile getirdi. Duruşma salonuna gelene kadar karşılaştığı polis ablukasına dikkat çekti. Bu durumun 3 duruşmada da yaşandığını ve bunun savunma ihlali olduğunu söyledi. Duruşma salonunun küçük olduğunu belirterek, bunun da savunma hakkına engel olduğunu ifade etti. Adil bir kararın ortaya çıkmasını için çaba sarf ettiklerini belirten Av. Günaydın, ortaya koydukları delillerin ve tanıkların mahkeme tarafından dikkate alınmadığını söyledi.

Duruşma mütalaasının iddianamenin aynısı olduğunu belirten Günaydın “Dördüncü celseden bu yana bir sürü şey oldu. Tanıklar getirdik. İmamoğlu’nun sözlerinin ne olduğunu söylediler. Öğretim üyeleri verdikleri mütalaalarda yazılanlar iddia makamının mütalaasında bir cümle değişikliğe neden olmaz mı? Ben hukukçu olarak diyebilirim ki ortada bir dava mı var? Ortada bir dava olsaydı ahmak sözcüğünü söyleyene açılmaz mıydı o dava” diye sordu. Günaydın “Türk yargısına güveniyoruz” dedi.

DURUŞMAYA BİR KEZ DAHA ARA VERİLDİ

Mahkeme heyeti kararını açıklamak üzere duruşmaya 30 dakika ara verdi.

KARAR AÇIKLANDI

Verilen son aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Verilen kararla birlilte İmamoğlu hakkında siyasi yasak süreci başlamış oldu.


DAVAYI TAKİP ETMEK İSTEYEN AVUKATLAR SALONA ALINMADI

Duruşma öncesi Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nin çevresinde ve içerisinde polis yoğunluğu görüldü. Adliye çevresinde çevik kuvvet polisi otobüsleri ve TOMA konuşlandırılırken davanın görüleceği mahkeme salonunun olduğu katın merdivenleri de kapatıldı.

Davayı tatip etmek isteyen avukatların salona girişi polis tarafından engellenmek istedi. Salona girişlerine izin verilmeyen avukatlar ve polis arasında gerginlik yaşandı.

Bariyerlerle kapatılan koridora giriş çıkışlar polisin kontrolünde yapıldı.