İmamoğlu Diyarbakır'da: Kayyum ataması gaflet ve delalettir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır'da açıklamalarda bulunuyor. İmamoğlu kayyum atamalarına tepki göstererek, "Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanması ne yazık ki gaflet ve delalettir" dedi.

Saat 11:30'da Diyarbakır Havaalanı'na gelen İmamoğlu yoğunluk nedeniyle aracına binerken güçlük çekti. İBB Başkanı İmamoğlu'nu karşılayanlar arasında Amedspor taraftarları da vardı. Daha sonra partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı'na geçen İmamoğlu, burada İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan belediye başkanlarına ilişkin açıklama yaptı.

"Nefesimizin ne kadar daraldığını İstanbul'da hissettik" diyen İmamoğlu kayyum atamalarına tepki göstererek, "Umarım bu yanlış en kısa zamanda çözülür" diye konuştu.

"Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanması ne yazık ki gaflet ve delalettir" diyen İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Kıymetli basın mensubu arkadaşlarım Diyarbakır'dayız ve gerçekten Diyarbakır'ın sıcak karşılaması bize bütün sıcaklığını havaalanında hissettirdi. Çok mutlu oldum, beni karşıladılar. Seçim öncesi bir gencimiz sosyal medyadan gelip kampanyanda çalışacağım, düğünümü erteliyorum demişti. Düğünümü seçimden sonra sizinle beraber yapmak istiyorum demişti. Bu sosyal medyada da baya gündem olmuştu. Mutlaka düğününe katılacağım demiştim. Böyle bir seyahat planlanmıştı. Diyarbakır üzerinden de geçerek selamlamayı arzu etmiştik. Tabii bu seyahat bir düğüne gidişin yanı sıra farklı anlamlar da kazandırdı. Elbette Diyarbakır'a gelip bu kadim kenti hissetmek çok değerli. Ben iki yıl önce ilk kez geldiğimde çok etkilenmiştim. Böyle güzel ve kadim bir kentin birçok medeniyeti içerisinde barındırmış, farklı etnik grupları içerisinde barındırmış şehrimizi elbette gönül farklı bir noktada görmek ister. Gerçekten ilgi duyulan, gelinip gezilen bir kent olmasını arzu ederim. Ancak bugün yüklenen anlam gereği benim sizlere elbette birkaç şey söylemem lazım.

Öncelikle bir şey söyleyeyim. Çok değerli bir seçim süreci yaşadık. Demokrasi adına çok önemli bir seçim yaşadık, İstanbul'da özellikle bir nevi iki turlu olması çok daha farklı anlamlar yüklemiştir. 31 Mart ve 23 Haziran süreci vatandaşımızın tamamının demokrasiye sahip çıkma duygusu ispat olunmuştur. Yani oy versin vermesin herkes demokrasi için mücadele etmiştir bence. Günün sonunda Türkiye'de demokrasi kazanmıştır. Onun için devletimizi, milli birliğimizi, siyasal sistemimizi, üzerine inşa ettiğimiz çok değerli kavramlar var ve bunları hiçbir zaman unutmamalıyız. Cumhuriyet, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli irade. Bu kavramların içini boşaltmak, değersiz kılmak, geçersiz hale getirmek devletimize yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Bu kavramların ardında çok köklü bir tarih yatıyor.

"KAYYUM ATAMASI GAFLET VE DELALETTİR"

Dün 30 Ağustos Zafer Bayramımızı İstanbul'da büyük bir coşkuyla kutladık. Elbette eksikliklerimiz olacak ama yıllar içerisinde bunları tamamlayacağız. Hangi siyasi görüş, hangi inançtan, hangi kökenden olursa olsun egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyenlerin yazdığı ve yazmaya devam ettiği çok onurlu bir tarihtir bu. Bizler bir kişinin, bir ailenin, bir grubun ya da bir kesimin değil milli iradesine uygun olarak yönetilme kararlılığını ortaya koymuş, bunun için bedeller ödemiş bir devletin vatandaşlarıyız. Böyle bir ülkede kendi iradesini milletin iradesinden üstün görme gafletine düşenler bunun bedelini en ağır şekilde öderler. Seçilmiş belediye başkanlarının soyut ve hukukta karşılığı bulunmayan, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle görevden alınarak yerine kayyum atanması da ne yazık ki gaflet ve delalettir. Seçimle gelenin seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne de hukukun üstünlüğü kalır."

TAHİR ELÇİ'NİN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Diyarbakır temaslarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin mezarını ziyaret etti. İmamoğlu’na ziyarette CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti.

imamoglu-diyarbakir-da-kayyum-atamasi-gaflet-ve-delalettir-618627-1.

GÖREVDEN ALINAN HDP'Lİ BAŞKANLARA ZİYARET

Ekrem İmamoğlu, görevden alınarak kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile bir araya geldi. Ziyarette konuşan İmamoğlu, "Biz asla aldatılmayız, birbirimize iyi gözle ve evrensel değerlerle bakıyoruz" dedi.

​İmamoğlu'nun ziyaretini değerlendiren Mızraklı ise, "Toplumun kutuplaşmayı değil buluşmayı güçlendirdiği yarınlar için beraber yürüyeceğiz. Buraya gelişiniz bizim için bir değerdir" ifadelerini kullandı.

"MÜCADELEYİ BİR ARADA VERMELİYİZ"

İmamoğlu'nun açıklamalarından şu başlıklar öne çıktı:

“Zorluklar var. Ülkemiz hep birlikte zorlukları aşacaktır. Her zorluk bize başka bir fırsat doğurabilir. Bunu yaşadık. 31 Mart ve 23 Haziran sürecinde bizlere, demokrasiye yaşatılanlar, bir nevi darbe, Türkiye’ye başka bir fırsat kapısı açtığını hep birlikte gördük. Birleşme, barışma, hissetme gördük. Ahmet ağabey bir tecrübe abidesi. Pek çok zorluğu yaşamış biri. Her zorluğun önümüze bir fırsatın doğurabileceğini gördük. Bu bir siyasi kaynaşma değil. Bizim bunu hak, hukuk ve adalet buluşmasına dönüştürmemiz gerekiyor. Biz demokrasiye çok inanıyoruz. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Bu kavramların varlığını pekiştirmek adına yoğun bir mücadeleyi bir arada vermeliyiz. Manevi anlarımız oluyor. Her anımızı bir arada başarıyoruz.

Dün İstanbul’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında da söyledim; 1922’de ulusal kurtuluş mücadelesi verdiğimiz sürecin sonrasında, 21. yüzyılda o zafer bize başka bir zaferi işaret ediyor. Barışı, hukukun üstünlüğünü sağlamak. Akıldan, bilimden yana insanlar yetiştirmek. Birilerinin 'aldatıldık' dediği günleri yaşadık. Kim aldattı bizi? Bir devlet aldatılabilir mi? Hukukun üstünlüğünü, birilerinin eline değil de, devletin varlığının çemberinde güçlendirirseniz, orada aldatma olmaz. O bakımdan bu süreci bir fırsata döndürmeliyiz.

Günler öncesinde sizi ziyareti planlamamıza eklemiştik. Ama böyle bir ziyaret oldu. Biz ziyareti düşünürken, Ahmet başkanımızla böyle bir tanışma fırsatımız oldu. Başka bir fırsata döndürmeliyiz. Biz aslında Diyarbakırlılara değil, demokrasi sesini İstanbullulara duyuyoruz. 82 milyon inanının yaşadığı bu coğrafyada demokrasiyi var etmeliyiz. Evrensel değerleri içinde hissetmeyen insanlar, siyasi yapılanmayı araçtan öte amaca çevirenler, hataları ülkeyi bu günlere taşıdı. Biz o yollara girmeyiz. Burada olmamızın tek sebebi size güç olmak. Yarın sizin belediyenize diyorlar. Kendi adıma kaygı zerre kadar duymam. Kaygımız ülkenin demokrasisine verilen zarar. Bu zaman başka sorunları çözemeyiz. Demokrasi güçlensin, yerel yönetimler yarışsın. İnanın bu coğrafyadaki tüm sorunları aşarız. İstanbul’daki 16 milyon insandan size selam getirdim. Ülkenin her yerinden insanının birleşip buluştuğu size selam getirdim. Umut ederim bu hukuksuzluğa son verirler. Bu sürecin ne kendilerin, ne iktidarlarına zerre kadar faydası yok. Ülkeye milletimize yok. Bir an önce bu yanlıştan dönsünler. Size yapılan haksızlık ülkenin demokrasisine yapılmıştır.”

TÜRK: DEMOKRASİ İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ

imamoglu-diyarbakir-da-kayyum-atamasi-gaflet-ve-delalettir-618646-1.

İmamoğlu daha sonra, “Son söz büyüklerin” diyerek konuşmasını tamamlayarak Ahmet Türk’ü işaret etti.

Ahmet Türk ise şunları söyledi: “Demokratik değerler altında buluşmalıyız. Yıllardan beri demokrasi mücadelesi veriyoruz. Toplumu bölerek kendi iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Geçmişte bunun örneği var. Türkiye’de de gördüğümüz tablo bu. Siyasi olarak farklı yerlerde olabiliriz ama halklarımızın geleceği için ortak demokrasi mücadelesi verebilmeliyiz. Artık tahammül edemeyecek noktaya geldik. Bu yüzden dayanışmanın, ortaklaşmanın önemini söylüyoruz.”

Konuşmaların ardından Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz, İmamoğlu’na Dört Ayaklı Minare’yi gösteren bir tablo verdi. İmamoğlu ise Yılmaz’a Mustafa Kemal Atatürk’ün tablosunu hediye etti. İmamoğlu, “Bu tabloyu bizden sonra indirmişlerdi. Biz tekrar belediyeye gelince yeniden yerine astık” dedi.

imamoglu-diyarbakir-da-kayyum-atamasi-gaflet-ve-delalettir-618647-1.

İmamoğlu, Mızraklı’ya da İstanbul’u gösteren bir hediye verdi.

İmamoğlu daha sonra CHP il yöneticileri ve HDP’li belediye başkanlarıyla birlikte merkez Sur ilçesinde yemek yedi. İmamoğlu’nun merkez Sur ilçesinde Hasan Paşa Hanı, Ulu Camii ve Dört ayaklı Minare’yi ziyaret etmesi bekleniyor.