İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin " İstanbul'un en büyük tehdidi" nitelendirmesini yaparak, "Bu riski de milletçe, 16 milyon İstanbulluyla bertaraf edeceğiz. İstanbul'un hafızasından ve gündeminden bunu kaldıracağız" dedi.

İmamoğlu: En büyük tehdit Kanal İstanbul'u 16 milyon İstanbulluyla bertaraf edeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, günlük 4 bin metreküp atık artıma kapasitesiyle Silivri Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükkılıçlı Mahallesi’nde hizmete giren tesisin açılışında bir konuşma yaptı.

“İstanbul'un dere yataklarının daha fazla yapılaşmasına izin vermemek, korumak, geliştirmek ve özellikle yeşil alanlarıyla yaşam vadilerine dönüştürme meselesini çok önemsiyoruz. Bunun için yoğun bir çaba içerisindeyiz” diyen İmamoğlu, bu kapsamda Silivri Boğluca Yaşam Vadisi'nin birinci ve ikinci etaplarını açtıklarını hatırlattı.

Vadinin 3 ve 4. etaplarını ise Silivri Belediyesi tarafından tamamlanacağını aktaran İmamoğlu, “Şöyle bir durum var: Boğluca Yaşam Vadisi'nin yarısını bir partinin mensubu olan bir belediye yapmış olacak. Diğer bölümü de başka bir partinin mensubu olduğu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış olacak. Peki şöyle mi olacak? Yani yarısını o partinin mensubu olan vatandaşlar kullanacak, diğer yarısını da başka partinin mensubu olan vatandaşlar mı kullanacak? Hayır. O bakımdan tam da bu anlamda Silivri Belediyemizin sağduyulu davranışı, iş birliği yapması ve beraber iş üretmek kabiliyetini ortaya koyarak, bizimle beraber masada düşünerek, paylaşımda bulunmasını takdirle karşılıyor ve değerli buluyorum. Hepinizin huzurundan Sayın Başkan'a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"BİR SİYASİ PARTİNİN PROJESİ OLMAZ"

Hemen her alanda, her ilçe belediyesiyle benzer iş birliklerine açık olduklarının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Çünkü siyasi hesapların değil, vatandaşımızın çıkarlarının önde tutulduğu bir süreci var edersek, işte o zaman vatandaşımız kazançlı çıkar, milletimiz kazançlı çıkar. Memleketimiz, yöremiz, ilçemiz, İstanbul'umuz ve Türkiye'miz kazançlı çıkar. Bizlerin bugün ortaya koyduğu hizmetler, ama bunun adı Silivri olsun, ama Büyükşehir Belediyemiz olsun, ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti'mizin hükümeti olsun; ortaya konan çalışmalar, faydalı iş birlikleri, projeler, üretimler milletimize aittir. Vatandaşımıza aittir. Bir siyasi partinin projesi olamaz. Siyasi partiler, süreçlere dair araçtır. Bizler, sürece iyi hizmet yapmak zorunda olan, vatandaşlarımızın takdirleriyle seçilmiş insanlarız. Vatandaşların vergileriyle yapılan her projenin sahibi de net olarak vatandaşımızdır. Bunu hepimiz, böyle kabul edeceğiz. Yöneticilerin kendi farklarını ortaya koyacakları alan ise, işin yapılma biçimiyle ilgilidir. O, kabiliyet tarafında kendini ortaya koyar iş birliği süreci yöneterek. Kamu bütçesini zarara uğratarak mı yaptın? Doğru mu yaptın? Zamanında mı yaptın? Ya da işi bilimsel olarak mı yürüttün? Eksik kusurlu mu yaptın? Ya da 1 yıllık işi, 5 yılda mı yaptın? Bunlara bakmak gerekir.”

imamoglu-en-buyuk-tehdit-kanal-istanbul-u-16-milyon-istanbulluyla-bertaraf-edecegiz-1085695-1.

“PROJEYİ YÜZDE 3 BİTİRİLME ORANIYLA TESLİM ALDIK”

Açılışını yaptıkları projeyle ilgili konuşan İmamoğlu, “Bu proje, önceki dönem hazırlanmış, projelendirilmiş, 2018 başında başlatılmış ve sözleşmeye göre de 32 ayda bitirilmesi gereken bir projedir. Ama biz, 2019’da, yarı süresinden daha fazlası geçtiği bir dönemde, ne yazık ki bu projeyi yüzde 3 bitirilme oranıyla teslim aldık. Yani biz göreve geldiğimizde, sahanın kısım hafriyatı alınmıştı” bilgilerini paylaştı. İstanbul gibi bir metropolde, projelerin geciktirilmesinin veya yapılamamasının bedelinin ne kadar ağır olduğunu bir bilen yönetim olduklarının altını çizen İmamoğlu, “Süreci hassasiyetle ele aldık. Bugünkü noktaya getirdik. Ve ileri seviyede bir arıtma teknolojisine sahip projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Tesisin kendi kategorisinde Avrupa’nın en büyük çöp sızıntı suyu arıtma tesisi olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Volkan Bey, çok can alıcı bir noktaya değindi. İstanbul'da ilçe belediyeleriyle başlayan evsel atık toplama sürecinin aşamalarından bahsetti. Kesinlikle dünyanın varmak istediği nokta, sıfır atık düzeyine ülkelerin, şehirlerin erişmesidir” diye konuştu.

KANAL İSTANBUL TEPKİSİ

Her alana hızlı el atmak istediklerini belirten İmamoğlu, "Her konuda köklü çözümleri hayata geçirmek istiyoruz. Kentsel, çevresel, sosyal risk ve tehlikelere karşı vatandaşımızı bilinçlendirerek, hep birlikte mücadele etmek istiyoruz" dedi.

İmamoğlu, şöyle devam etti: "O bakımdan; İstanbul'un belki de en büyük tehdidi olan, siyasal bir kısım buluşmalarda, ihmal etmeksizin, ‘Kanal İstanbul’ ismini anan herkese de buradan sesleniyorum: Bu riski de milletçe, 16 milyon İstanbulluyla bertaraf edeceğiz. İstanbul'un hafızasından ve gündeminden bunu kaldıracağız."

YILMAZ: HİZMETLER SİYASİ PARTİLERİN DEĞİL, VATANDAŞINDIR

İstanbul’un lehine olacak her konuda, her kurumla iş birliğine açık olduklarını belirten Silivri Belediye Başkanı Yılmaz, “Bu gibi hizmetlerin, bu gibi açılışların, -Ekrem Bey'in de ifadeleriyle- siyasi partilerin hizmetleri olmadığını, siyasi partilerdeki rozetlerini yakasından çıkarmış ve şehre hizmet eden belediye başkanları tarafından, sizin kaynaklarınızla, sizden topladığımız kaynaklarla, tekrar size geri dönüşü olduğunu hep ifade ettik. Bu tür yatırımlarını, bu tür açılış törenlerini siyasi mülahazalardan, siyasi çıkışlardan, siyasi tartışmalardan uzak tuttuk; uzak tutmaya da inşallah devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından; İmamoğlu, Yılmaz, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve İYİ Parti İBB Meclis Grup Başkanvekili İbrahim Yılmaz tarafından butonlara basılmasıyla tesis resmen hizmete girmiş oldu.