İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Zor Anında İBB Yanında-Kadın Forumu'nda yaptığı açıklamalarda “Bir daha İstanbul'a ‘Erkekler Belediyesi’ kurdurtmayacağız” dedi.

İmamoğlu: İstanbul'a 'erkekler belediyesi' kurdurtmayacağız

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'kadın', 'gençlik', 'kent yoksulluğu', 'yaşlılık', 'çocuk', 'engelli', 'defin hizmetleri' ve 'kütüphane' temasıyla gerçekleştirilecek 'Zor Anında İBB Yanında‘ kampanyasının 'Kadın Forumu’ etkinliğinde konuştu.

Kampanya kapsamında Esenler Adem Baştürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen forumda konuşan İmamoğlu, “Ülkeyi bu hale getirenlerin kadınlara çok büyük borçları ve mahcubiyetleri vardır” diyerek “Bir daha İstanbul'a ‘Erkekler Belediyesi’ kurdurtmayacağız. Kadınların ve erkeklerin eşit bir biçimde şehri yönettikleri, şehre imkanlar sundukları, bir arada konuşup, bir arada düşünüp, bir arada karar aldıkları bir belediye olacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi. O belediyeyi tekrar ‘erkekler belediyesine’ dönüştüremeyeceğini anlayanlar, belediyeye el koymaya kalkışıyor olabilirler. Ama bu güler yüzüm, kendime olan inancımdan ve bu şehrin 16 milyon insanına olan inancımdan o kanunsuzluğa asla fırsat ve geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“HER 10 KADINDAN 4’Ü, EVDE YALNIZKEN KOMBİYİ KAPATIYOR”

Kadınların yaşadığı zorlukların boyutunun ekonomik kriz ile derinleştiğine dikkat çeken İmamoğlu, istatistiki bilgiler paylaştı. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verilerini paylaşan İmamoğlu, "Neredeyse 10 kadından 4’ü, evde yalnızken, evin kombisini kapattığını söylüyor. Burada bile kalabalık bir şekilde, ‘Evet’ sesleri duyuyorum. Bu, çok gerçek bir durum. Örneğin; her 10 kadının 4’ü, çok acil bir durum yoksa ya da çok önemli bir ihtiyaç yoksa, geçinebilmek adına evden dışarı çıkmamayı tercih ediyoruz. Kendi hayatından kısıtlıyor. 100 ev kadınının 84’ü, ‘Son 6 aydır içerisinde, kendi evi için, kendi kıyafeti, kendi ihtiyacı için alışveriş yapmadım’ diyor. Bu alışveriş tercihinin kendisi için yapamayan, hayatı kendisi için yaşamayan kadınlar var İstanbul’da” ifadelerini kullandı.

"KADINLARA KARŞI MAHCUP HİSSETMEK İSTEMİYORUM"

"Ülkeyi bu hale getirenlerin kadınlara çok büyük borçları ve mahcubiyetleri vardır. Kadınların yaşadığı yoksulluğa, şiddete, ayrımcılığa karşı asla duyarsız kalamayız. Kadınlara bütün bu süreçleri yaşatan aklın, kendi yetkilerini kadınlar için kullanmayıp, onlara hayatı zorlaştıran ve onların hayatlarını bazen çekilmez hale getiren yöneticilerin, bu ülkenin kadınlarına çok önemli borçları var” şeklinde konuşan İmamoğlu, “Kadının ihtiyaçlarını, kadının sorunlarını, kadının ekonomik olarak olsun, sosyolojik olarak olsun, psikolojik olarak olsun her türlü problemini gören ve onlara çözüm üretmek için sorunlarla yüzleşen ve adımlar atan bir yönetimiz” diyen İmamoğlu, “Çünkü kadınlara karşı, bu şehrin kadınlarına karşı kendimi mahcup hissetmek asla istemiyorum, asla. Eğer eğer ben kendimi kadınlara mahcup hissedecek bir işin, bir eylemin, bir eksikliğin içerisinde olursam, inanın ki, ben kendimi, başta anneme, eşime, kızıma, kız kardeşime mahcup hissetmiş olurum” dedi.

İBB olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna özel önem verdiklerini, kadın yönetici ve çalışan sayısını, geçmiş yıllara oranla yüksek seviyelere çektiklerini aktaran İmamoğlu, “Bu aslında bir zihniyet meselesi. Kadın, bir toplumda eşit seviyeye gelmişse, o toplum mutludur. Bu kadar net. Bakın; bunu bazen inancımızla, bazen örf adetimizle -ki çoğu hurafe, doğru değil- buralarla baskılayan, aşağı indirmeye çalışılan kavramlarla anlatmaya gayret eden insanlar var. Böyle şey olmaz. Tabii ki annelik kutsaldır. Ama babalık da kutsaldır. Yani annelik-babalık kavramı üzerinden kadınları baskılayamazsınız. Böyle bir şey yok” dedi. Kadınların layık oldukları görevlere mutlaka gelmeleri gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, “Açık ve net söylüyorum: Görevim ne olursa olsun, bu meseleye özenli bir davranışla hareket edeceğime, yaklaşacağıma ve bu toplumda kadınların eşitlenmesi için sonsuz mücadele vereceğime, hepinizin huzurunda, Esenler'de söz veriyorum. Bu arada başta ben ve yönetici arkadaşlarım, kadınlara haklar ve imkanlar lütfeden insanlar değiliz; onu söyleyeyim. Gereğini yapıyoruz, eşitlik adına olması gerekeni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KANUNSUZLUĞA ASLA FIRSAT VE GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

“Bir daha İstanbul'a ‘Erkekler Belediyesi’ kurdurtmayacağız” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “Kadınların ve erkeklerin eşit bir biçimde şehri yönettikleri, şehre imkanlar sundukları, bir arada konuşup, bir arada düşünüp, bir arada karar aldıkları bir belediye olacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi. O belediyeyi tekrar ‘erkekler belediyesine’ dönüştüremeyeceğini anlayanlar, belediyeye el koymaya kalkışıyor olabilirler. Ama bu güler yüzüm, kendime olan inancımdan ve bu şehrin 16 milyon insanına olan inancımdan; o kanunsuzluğa asla fırsat ve geçit vermeyeceğiz. Kesinlikle hanelerimizden, mahallemizden, ailelerimizden, şehrimizden, memleketimizden hak, hukuk ve adalet duygusu eksik olmasın. Allah, ülkemizi, şehirlerimizi ahlak yoksunu, vicdan yoksunu, adalet yoksunu yöneticilerden korusun. Sizin dualarınız kabul olur. Yüzüncü yılda her şey çok güzel olsun” sözleriyle noktaladı.