İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımıyla sınıflandırılan vefat sayısının bugün 164 olduğunu açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Sayın Fahrettin Koca tedbir almada gecikiyorsunuz” dedi. Sağlık Bakanı Koca ise İmamoğlu'nu arayarak, “Tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi."

İmamoğlu: İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’tan ölen sayısı bugün 164!

HABER MERKEZİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a ilişkin vefat verilerinden dikkat çeken bir bilgi paylaştı. İmamoğlu, sadece bugün İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlamasıyla 164 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yaptı.

İmamoğlu’nun mesajı şöyle:

Mezarlıklar Daire Başkanlığı’mızın “Bulaşıcı Hastalık Ölüm Sayısı” bugün 164 olmuştur. Bu sayı tüm pandemi döneminde bildirilen en yüksek sayıdır. Bulaşıcı hastalıktan vefat eden 164 vatandaşımıza Allah’tan rahmet dilerim. Sayın Fahrettin Koca tedbir almada gecikiyorsunuz.

Sağlık Bakanlığı ise, bugün açıkladığı tabloda Türkiye genelinde 92 kişinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

KOCA’DAN İMAMOĞLU’NA TELEFON

İmamoğlui bu mesajından kısa süre sonra Sağlık Bakanı Koca’nın kendisini aradığını açıkladı.

“Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca az evvel beni aradı” diyen İmamoğlu, “Tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nun mesajı şöyle:

‘BULAŞICI HASTALIK’ TANIMLAMASI NEDİR?

Koronavirüs salgını ardından ortaya çıkan ölümler iki biçimde sınıflandırılıyor. PCR testi pozitif hastalar ‘Covid-19’ tanımlamasıyla sınıflandırılırken negatif çıkan hastalar ise klinik bulguları koronavirüse işaret ediyorsa ‘bulaşıcı hastalık’ olarak kayıtlara geçiriliyor. Veriler, 2020 yılı mart ayından sonra ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlamasıtyla kayda geçirilen ölümlerin patlama yaşadığını gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun doğrudan koronavirüs salgını ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

‘KAPANMA ŞART’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün yaptığı açıklamada İstanbul’da koronavirüs salgını konusunda kontrol dışı bir sürecin yaşandığını belirterek, 2-3 haftalık kapanmanın şart olduğunu vurgulamıştı. Açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını da ifade eden İmamoğlu, “Son bir hafta için özellikle konuşuyorum, Türkiye için açıklanan vefat sayısının en az 50 kadar fazlası sadece İstanbul'da var. Bu kadar net” demişti.

KOCA'DAN 'TEDBİR' SİNYALİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, bugün İstanbul'da yapılan salgın toplantısına dair duyurusunda, "Kaçınılmaz görünen tedbirleri ve yeni mücadele stratejisini ele aldık" diyerek daha sert tedbirlerin gelebileceğinin sinyalini vermişti.