Kanal İstanbul’un ilk temel atma töreni yapılacak. İmamoğlu, temeli atılacak köprünün aslında 3. köprü projesine ait olduğunu kaydetti: Bu köprünün Kanal İstanbul ile ilgisi yok. Devlet değil seçim projesi

Atacakları temelin Kanal ile ilgisi yok

İSMAİL ARI

Uzmanların megakente felaket getireceğini söylediği Kanal İstanbul'a yönelik tartışmalar sürüyor. En az 7 büyüklüğünde bir depremin beklendiği İstanbul'da, önlem almak yerine Kanal projesine akıtılan bütçeye yurttaş tepkili. Ancak iktidar 'felaket projesi'nde ısrarcı. Kanal İstanbul'da ilk köprünün temeli yarın atılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Beton Kanal’ temelinin atılacağı iddia edilen Sazlıdere Barajı’nda basın açıklaması yaptı. Sazlıdere sahasının İstanbul’un en önemli su havzalarından ve tarım alanlarından biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Sazlıdere Barajı, İstanbul’un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’ununu sağlıyor. Bu bölge betonlaşmış, nüfus artışı hızlanmış İstanbul’un hem su deposu hem de tarım arazisidir; yani İstanbul’un her şeyi” dedi. Kanal İstanbul’un ‘devlet’ değil ‘seçim’ projesi olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının yüksek sesli ikazlarını dinledik. Ama hiçbir zaman hiçbir bilim insanının ‘Bu proje faydalıdır’ dediğini, duymadık. Sadece bu bile projenin bir felaket olduğunun kanıtıdır” diye konuştu.


Yarın temeli atılacak yolun aslında 3. köprü için planlandığını anlatan İmamoğlu, şöyle konuştu: “26 Haziran’da aslında ne olacak sorusunun yanıtına geliyoruz. Her ne kadar adına ‘kanal projesi temel atma töreni’ dense de açık kaynaklardan da ulaşılan bilgilere göre bu temel atma töreni, Kuzey Marmara Otoyolu Bağlantı Yolu projesi olduğu gözlenmekte. Bu güzergâhtan geçecek yol, 29 Nisan 2010’da 3. köprünün güzergâhı bir basın toplantısıyla açıklandı. Kanal İstanbul ise ilk kez 27 Nisan 2011’de açıklandı. Yani bu güzergâhtaki yol projesi, buraya yapılacak köprüye kadar Kanal İstanbul fikrinden 1 yıl önce belirlendi. O yüzden altını çiziyoruz ki; yarın yapılacak temel atma töreni, Kanal İstanbul temel atma töreni değil. Çok daha önceden planlanmış bir köprünün ayaklarını buraya dikmek suretiyle, ‘Kanal temeli attım’ demek, sadece siyaseten günü kurtarma gayretidir. Sayın Cumhurbaşkanı’nın haberi var mı, bilmiyorum. Biliyorsa, ‘temel atmış’ gibi yapacak. Yok biliyorsa; işte o daha kötü. Birileri, kendisini yine aldatıyor demektir.”

İmamoğlu, açıklamasının ardından köprünün ayağı için kurulan şantiyenin görüldüğü noktaya gitti. Burada gazetecilerin Ulaştırma Bakanı'nın da aynı dakikalarda aşağıda şantiye alanında olduğunu hatırlatması üzerine İmamoğlu, "Herhalde köprünün ayağının şantiyesini ziyaret etmeye geldi. Gelsin, çalışsın ama ‘Kanal projesinin temelini atıyorum demesin, yazık eder kendisine" yanıtını verdi.

***

Bugün ellerinden gelse belediyeyi iptal edecekler

23 Haziran 2019 İstanbul seçimlerinin 2’nci yıldönümü Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen şenlikle kutlandı. Önceki gün düzenlenen şenlikte konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iki yılın hesabını verdi. “23 Haziran 2019 günü, iradeleri yok sayılmak istenen sizler, İstanbullular; kural tanımayan, kibir dolu bir anlayışı tarihe gömdünüz” diyen İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: “O gün, Türkiye’nin vicdanı, İstanbullularla birlikte ayağa kalktı ve kendisini vatandaşın üzerinde görenleri mahkum etti. Adalet ve hukuktan taviz vermeyeceğini ve millet iradesinin üstünde güç tanımayacağını açıkça ortaya koydu. Dün, vatandaşın iradesini iptal ettirmeye gayret edenler, bugün ellerinden gelse, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni iptal ettirecekler.”

imamoglu-kanal-istanbul-a-karsiyim-dedim-ve-halk-beni-secti-891474-1.

Temel atma töreninin yapılacağı şantiye alanı