Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınmasına tepki sürüyor. İmamoğlu, kararın ‘trajikomik’ olduğunu belirtti, mülkiyet davası açacaklarını duyurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklamasında ise binin üzerinde eserin ‘mazbut vakıflara’ verildiği ortaya çıktı.

İmamoğlu: Karar trajikomik

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İBB’den alınarak ‘Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı’na devredilmesini “trajikomik bir karar” olarak niteledi.

İzmir’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, şunları söyledi: “Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesine dayanılarak yapılmış bir hamle. Ama o kanunda net şekilde ‘vakıf eliyle yapılan’ deniyor. Geçmişte vakıf eliyle yapılan, eğer bugün kamunun herhangi bir kurumunda mülkiyet olarak duruyorsa, bunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devri, diye tanımlamış kanun. Ama bunun Gezi Parkı ile uyan hiçbir tarafı yok. Bir kere kanun kültür varlıklarıyla ilgili. Gezi Parkı ise kültür varlığı değil.”


Gezi Parkı’nda 100 sene önce yapılan Topçu Kışlası’nın Bayezid değil, 3. Selim zamanında yapıldığını da belirten İmamoğlu, “Yani Sultan Bayezid Han Hazretleri Vakfı ile alakalı değil. Bayezid Han zamanında orada park yoktu, bina yoktu, yapı yoktu. Örneğin; Bayezid Camii yapılırken bunun için vakıf kurulur.
O vakfın himayesinde o cami yapılır. O cami kesinlikle o vakfa aittir. Ama burada böyle bir durum yok. 400 sene önce burası bildiğiniz bomboş arsa” dedi.

Bu nedenle kararın hukuksuz olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Böyle uydurma, mesnetsiz bir kararla İstanbul halkına ait güzel bir parkın tapusunun, akşamdan sabaha alınmış bir kararla Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmesi, İstanbulluya karşı hiçbir kural dinlemeksizin kendi bildiğini yapmaya çalışan bir aklın sonucu. Elbette biz mücadelemizi hukuken veriyoruz, vereceğiz. Bir mülkiyet davası açıyoruz” diye konuştu.

PARKIMIZI GERİ VERİN

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise dün yeni bir açıklama yaparak kararı savundu. Açıklamada evveliyat kayıtlarının araştırıldığı, kararın bu doğrultuda alındığı öne sürülerek, Gezi Parkı’nın mülkiyetinin devredildiği vakfın bir ‘mazbut vakıf’ olduğu kaydedildi. Açıklamada, şöyle dendi:

“Kuruluşları Osmanlı ve Selçuklu’ya dayanan ve günümüzde yöneticisi kalmayan vakıflar ‘mazbut vakıf’ olarak adlandırılır. Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruluş amacı ve görevini yerine getirerek, yönetim ve temsilini yaptığı mazbut vakıfların haklarını korumaktadır.”

Öte yandan açıklamada, Topçu Kışlası’nın 3. Selim zamanında yapıldığı ifade edildi. Bunun üzerine İBB Sözcüsü Murat Ongun, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Gezi Parkı’nın vakıf kültür varlığı olmadığını ve 2. Bayezid tarafından yapılmadığını siz de belirttiğinize göre, hevesinizi de aldıysanız parkımızı geri verir misiniz?”

TALANA GÖZ YUMMAYIZ

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise “Mazbut vakıf adı altında İstanbul’un talan edilmesine göz yummayız” açıklaması yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için soru önergesi veren Şeker, “Beyoğlu’nun en kıymetli arazilerinin ‘mazbut vakıf’ adı altında gizli saklı işlemlerle el değiştirmesinde hiçbir iyi niyet bulunmuyor. Gezi Parkı, İstanbul’da kalan bir avuç yeşil alandan birisi. Bu tarihi alanın mülkiyetinin İBB’den alınmasının arkasında AKP’nin rant ve talan politikaları yatıyor” ifadelerini kullandı.

***

Kenti mazbut vakıflara vermişler

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul’un birçok kültür varlığı ‘mazbut vakıflara’ devredildi. Açıklamada, İstanbul’da ve Türkiye genelinde bugüne dek bin 14 taşınmazın ‘mazbut vakıflar’ adına tescil edildiği belirtildi. İstanbul’da Galata Kulesi, Selimiye Kışlası, Adile Sultan Sarayı, Pera Palas Otel, Vefa Lisesi bu taşınmazlar arasında bulunuyor.