Krize çözüm üretemeyen Erdoğan’ın, ‘hukuk ve demokraside reform’ çıkışı üç gün sürdü. Kanal İstanbul’a karşı çıkan İBB Başkanı İmamoğlu’na soruşturma açıldı, İzmir’de bulunan belediye başkanlarına ise Valilik tarafından depremle ilgili açıklama yasağı getirildi.

İmamoğlu’na soruşturma Soyer’e sansür: Reform çıkışı üç gün sürdü

POLİTİKA SERVİSİ

Ekonomide yaşanan çöküş ve krize çözüm üretemeyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir manevra arayışı olarak gündeme getirdiği ‘hukuk ve ekonomide reform müjdesi’ üç gün sürdü. Partisinin kongrelerinde konuşan Erdoğan’ın alışılmadık çıkışının ardından pek çok demokratik kitle örgütü hukuksuzlukların giderilmesini talep ederken, iktidar baskıdan vazgeçmeyeceğini bir kez daha gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Kanal İstanbul’a karşı çıktığı için soruşturma açıldı. İzmir’de bulunan belediye başkanlarına ise depremle ilgili açıklama yasağı getirildi.

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında soruşturma açıldığını duyuran İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İmamoğlu için, “Devlet projesine karşı çıkmak ve bölücülükle suçlanıyor” ifadelerini kullandı.

İBB’den yapılan açıklamada da soruşturma doğrulandı. Konuya ilişkin açıklama yayımlayan İçişleri Bakanlığı, “Devlet Projesi olarak uygulamaya konulan Kanal İstanbul Projesi aleyhine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliği kullanılarak afişler bastırılması ve şehrin değişik yerlerine astırılması üzerine inceleme yapılması amacıyla Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir” ifadelerini kullandı. Soruşturmaya tepki gösteren İmamoğlu, “Kanal İstanbul benim için devlet projesi değil” dedi. Soruşturma kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. İmamoğlu’na destek, Kanal İstanbul’a ise tepki mesajı paylaşan çok sayıda kişi ‘İmamoğlu benim’ etiketiyle kendilerinin de Kanal İstanbul’a karşı olduğunu açıkladı.

İcazet alacak değiliz

Öte yandan İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ise gönderdiği bir yazı ile İzmir’de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin belediye başkanlarının, muhtarların ve diğer kamu görevlilerinin basın yayın organlarına konuşmaması istedi. Söz konusu yazıyı paylaşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Seçilmiş belediye başkanlarını kendi memuru ya da bürokratı zanneden zihniyet şimdiye kadar anlamadıysa, bir kere daha anlatalım: İzmir için, deprem gerçeklerini anlatmak için, halkımızla dayanışmak için sizden icazet alacak değiliz” dedi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada ise afet ve acil durumlarda kamuoyunun bilgilendirilmesine dair yazının İzmir’e özel yazılmadığını bildirdi.

Soylu’ya göre aksiyon iyi

İzmir’de yapılan deprem değerlendirme ve koordinasyon toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Depremde ve afetlerde Türkiye’nin aldığı aksiyonu dünyanın en gelişmiş ülkelerinin alabilme kabiliyeti söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

***

‘Rekabet edemiyorsan hile yap’ taktiği

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) gündeminde belediye başkanlarına yönelik soruşturma ve sansür kararları yer aldı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP’nin şikâyetinin ardından kendisi hakkında hazırlanan fezlekeye de dikkati çekerek, bu tür girişimlerin artarak sürebileceğini kaydetti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da MYK sonrası gerçekleştirdiği açıklamada, “Ağızları ‘hukuk reformu’ derken ‘Ya Kanal, Ya İstanbul’ dediği için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız hakkında inceleme başlatan kim? Saray Hükümeti. Yine İzmir Valiliği’nin bir yazısı elimize ulaştı. Valilik, ‘Belediye başkanı, muhtarlar depremle ilgili konuşmasın’ diye yazı yazmış. Seçilmiş başkana sansür uygulamak da nedir? İşte bu vesayetçi zihniyetin ta kendisidir” dedi. Belediye başkanlarına yönelik soruşturmaların ve Kılıçdaroğlu’na fezlekenin aynı kaynaktan çıktığına dikkati çeken Öztrak, “Sarayın bekçisi bu defa sarayın muhbirliğine de soyunup genel başkanımız hakkında akla hayale gelmeyecek iftiralar atmış. Bu safsataları dikkate alıp, genel başkanımız hakkında fezleke hazırlatan kim? Saray Hükümeti. Rekabet edemiyorsan hile yap, sustur taktiği ayıptır” ifadelerini kullandı.

***

CHP’li Torun’dan referandum çağrısı

CHP’den Kanal İstanbul için referandum çağrısı geldi. Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Açık çağrımızdır, Kanal İstanbul Projesi için İstanbul halkının hakemliğine başvurulmalı, referanduma gidilmelidir. Sandıktan çıkacak sonuca herkes saygı duymalıdır” ifadesini kullandı. “Bu proje, İstanbul’un doğasında ve su kaynaklarında büyük tahribata neden olacaktır” diyen Torun, “İstanbul Büyükşehir Belediyemizin yaptığı araştırmaya göre, İstanbul halkının yüzde 64’ü de zaten bu projeye karşıdır” ifadelerini kullandı.

***

Gül’den iddialı çıkışlar

Yargı alanındaki reform iddiaları sürerken Adalet Bakanı Abdülahmit Gül, verdiği yeni mesajda yargı mensuplarına adil olma telkininde bulundu. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Gül, “Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildiği ölçüde, mağdurun ve mazlumun gözyaşını silebildiği ölçüde kendinden söz ettirir” ifadelerini kullandı.