İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası kararının ardından Ankara kulislerinde yeni seçim senaryoları konuşulmaya başladı. İktidarın İmamoğlu'nu adaylık denkleminden çıkarma hesabı yaptığı konuşulurken, muhalefetin risk alarak İmamoğlu'nu göstermesi, yargı kararının kesinleşmesi ihtimaline karşı da 'yedek adayla' seçime gideceği dillendiriliyor. Öte yandan HDP kulislerinde ise, şaşırtma taktiği izlenmesi gerektiği belirtilerek, “İmamoğlu derhal aday ilan edilmeli” görüşü dile getiriliyor. Bir başka senaryo ise, her partinin seçime ilk turda kendi adayıyla girip, ikinci turda ortak adayla gidilmesi.

İmamoğlu'na 'yargı kıskacı' Ankara kulislerini hareketlendirdi: Hangi seçim senaryoları konuşuluyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması Ankara kulislerinde yeni seçim senaryolarının konuşulmasını beraberinde getirdi.

İmamoğlu'na verilen hapis cezası kararı, İstinaf Mahkemesi'nde onanırsa Yargıtay'a gidecek. Yargıtay'ın da kararı onaması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı olacak ve belediye başkanlığı görevine devam edemeyecek. İçişleri Bakanlığı müfettişleri de bu hafta İmamoğlu'nun, "terörle bağlantılı kişileri belediyede işe aldığı" iddiasıyla hazırladıkları raporu tamamlayıp savcılığa teslim etti.

"İMAMOĞLU SAF DIŞI BIRAKILIR"

Bu gelişmeler, İmamoğlu’na yönelik "yargı kıskacının" daha da genişleyeceğinin işareti olarak görülüyor. İmamoğlu’nun adı, muhalefetin olası cumhurbaşkanı adayları arasında geçiyor. Bu nedenle hakkındaki hukuki gelişmeler, siyasi hesapları da yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, siyasi kulislerde, iktidarın, İmamoğlu hakkındaki yargı sürecinin hızlandırılarak, adaylık denkleminden çıkarma hesabı yaptığı konuşuluyor.

Gazeteci Nuray Babacan da Gazete Pencere’deki yazısında, İmamoğlu ile ilgili istinaf ve Yargıtay süreçlerinin 2 ay içinde tamamlanacağı iddiasını köşesine taşıdı. İstinaf mahkemesinden sürpriz bir karar çıkmasının beklenmediğine işaret eden Babacan, bu tür davalara bakan Yargıtay 4. Dairesi’nin üye yapısının incelenmeye başlandığını ve sonucu şansa bırakmamak için de gerekirse Yargıtay Başkanı’nın da içinde yer alacağı “yeni bir daire kurulmasının” tartışıldığını aktardı.

İmamoğlu’na yönelik "yargı kıskacının" daha da genişlemesi durumunda, Altılı Masa’nın, kazanma olasılığı yüksek olsa da İmamoğlu’nu aday gösterme riskini göze alamayacağı ve böylece adaylık yarışında saf dışı kalacağı dile getiriliyor.

"YEDEK ADAYLA SEÇİME GİDİLİR"

Muhalefet kulislerde konuşulan bir başka senaryo ise muhalefetin risk alıp İmamoğlu’nu aday göstermesi, yargı kararının kesinleşme ihtimaline karşı da “yedek adayla” seçime gidilmesi. Bu senaryoyu savunanlar, İstanbul seçimlerini örnek gösterip, benzer başarının cumhurbaşkanlığı seçiminde elde edilebileceğini ifade ediyor.

Bu görüş İYİ Parti’de karşılık bulsa da Altılı Masa’nın diğer bileşenleri mesafeli duruyor. Gerekçe olarak da, yedek adayın da en az İmamoğlu kadar tanınmış, güçlü bir isim olması gerektiği, hiçbir liderin de “yedek aday” olmayı kabul etmeyecek olması gösteriliyor. Ayrıca, yedek adaylık sisteminin seçmenin kafasını karıştıracağı düşünülüyor.

AKP İÇİNDE 'TERS TEPER' GÖRÜŞÜ

Muhalefet, İmamoğlu kararının Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla şekillendiği inancında. Buna gerekçe olarak da, Erdoğan'ın, İstanbul seçimini iki kez kaybettiği İmamoğlu karşısında, cumhurbaşkanlığı seçimini de kaybetme endişesi gösteriliyor.

Siyasi kulislerde, sadece Erdoğan'ın değil, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de, bu nedenle cumhurbaşkanlığı yarışında rakip olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu tercih ettiği yorumları yapılıyor.

Ancak birçok AKP kurmayı, İmamoğlu’nu yargı kararıyla “saf dışı bırakma” hamlesinin ters tepeceğine ve muhalefetin daha da “kenetlenmesi” sonucu doğuracağına işaret ediyor. Hakkındaki yargı kararının kesinleşmesi veya yeni bir soruşturma açılması halinde de; İmamoğlu aday olmasa bile, Altılı Masa’nın adayının avantajlı hale gelebileceği endişesi dile getiriliyor.

"İMAMOĞLU RÜZGARI SEÇİMİ KAZANDIRIR"

Altılı Masa’nın Ocak ayı içinde adayını belirlemesi yüksek olasılık görülüyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre CHP, Kılıçdaroğlu dışında bir ismi masaya önermeyecek. CHP’de yaygın görüş, zaten muhalefetin adayının her koşulda Erdoğan’a karşı seçimi kazanabileceği yönünde.

İmamoğlu’nun yarattığı rüzgarın CHP’yi ve Altılı Masa’yı güçlendirdiği, aday kim olursa olsun seçimin kazanılacağı savunuluyor.

HDP İMAMOĞLU'NUN ADAYLIĞINI KONUŞUYOR

HDP de İmamoğlu ile ilgili yargı sürecini yakından izliyor. Partide İmamoğlu’na verilen ceza için “muhalefet seçmenini sindirme amaçlı“ yorumu yapılıyor, cezanın “Bunlar gitmez algısını güçlendirmeye dönük gözdağı olduğu" savunuluyor. HDP kulislerinde, Altılı Masa’nın “karşı tarafı şaşırtma” taktiği izlemesi gerektiği belirtilerek, “İmamoğlu derhal aday ilan edilmeli” görüşü dile getiriliyor.

ÇOKLU ADAY GÖRÜŞÜ

İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına mesafeli olduğu sır değil. Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığını masaya getirmesi halinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bunu partisinin yetkili organlarının görüşüne sunacak.

Akşener, Cuma sabahı Fox TV’de katıldığı programda da Kılıçdaroğlu’nun adaylığını istediği yorumlarına ilişkin, “İster hakkıdır. İstemek herkesin hakkıdır" demişti. Akşener ayrıca "Buna farzı mahal denir ‘farzı mahal’i burada konuşamam gelsin görelim. Her şeyi partimizle konuşarak gittiğimiz için ona göre bir bakış açımız olacak” görüşünü dile getirmişti. İYİ Parti’de Kılıçdaroğlu ile seçime gidilirse kazanma şansı olmayacağını düşünen geniş bir kesim var ve Akşener ayrıca inisiyatif almazsa, partiden destek kararı çıkması beklenmiyor.

Böyle bir durumda her partinin ilk turda kendi adayı ile seçime girmesi, ikinci turda en yüksek oyu alan muhalefet adayının desteklenmesi seçeneğinin gündeme gelebileceği konuşuluyor.