İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik IŞİD militanlarına suikast emri verildiği ortaya çıktı. İmamoğlu'nun koruma sayısı artırıldı.

İmamoğlu'na yönelik suikast alarmı: Koruma sayısı artırıldı

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik IŞİD militanlarına suikast emri verildiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı ve Valilikle koordine olunarak güvenlik çemberi yeniden ele alındı, tüm güvenlik kurumları uyarıldı. İstanbul Valiliği emriyle Ekrem İmamoğlu’nun koruma sayısı artırıldı.

Oda TV'de yayınlanan haber "İmamoğlu’na suikat girişiminde bulunmak için görevlendirilen IŞİD militanları son anda yakalandı" dendi ancak BirGün'ün ulaştığı İBB kaynakları, suikast hazırlığını doğrularken söz konusu IŞİD militanlarının yakalandığına dair bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Halk TV Haber Koordinatörü Bengü Şap da, canlı yayında Ekrem İmamoğlu'na suikast alarmı verildiğini ve İmamoğlu'nun koruma çemberinin genişletildiğini ancak militanların henüz yakalanmadığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından olayı doğrulayan Bengü Şap, İmamoğlu'nun koruma çemberinin genişletildiğini ve korumaların teyakkuzda olduğunu ifade etti.

Bengü Şap, olayı henüz İçişleri Bakanlığı'na doğrulatamadığını ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklarına doğrulattığını ifade etti.

AYTUNÇ ERKİN: İBB'YE GÖNDERİLEN BELGEDE 'MUHTEMEL EYLEM YAZISI' YAZIYORDU

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu Şimdiki Zaman Siyaset programında Emniyet'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na düzenlenecek suikast ile ilgili İBB'ye gönderdiği resmi belgeyi açıkladı.

Belgenin "Muhtemel Eylem Yazısı" olduğunu belirten Aytunç Erkin'in Halk TV'ye yaptığı açıklamaları şöyle:

"Muhtemel Eylem dediğimiz şey; Uyuyan hücrelerin harekete geçtikten sonra her zaman eylem yapabileceği anlamına gelir. İçişleri Bakanlığı uzun zamandır IŞİD've selefilere karşı çok ciddi operasyonlar yapıyor. 23 Kasım'da da İBB'ye uyarı yazılıyor.

Aynen şunu yazıyorlar;

'Çatışma bölgelerinde DEAŞ (IŞİD) terör örgütünün faaliyetlerinin tespit ve deşifresine yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında, çatışma bölgelerinde DEAŞ terör örgütü adına sözde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren örgüt mensupları tarafından örgüte mensup olarak ülkemizde faaliyet yürüten şahıslara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik eylem yapılması yönünde talimat verildiği şeklinde istihbari mahiyette bilgiler bildirilmiştir'

Bu muhtemel eylem yazısı. Yani olma ihtimalinin yüksekliğinden bahsediyor.

SÜLEYMAN SOYLU: TEHLİKE BERTARAF EDİLİR AMA AÇIKLANMAZ

Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar iddiayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığı görüşmeyi Halk TV’de açıkladı.

'Tehlike bertaraf edilir ama açıklanmaz' diyen Süleyman Soylu, Dündar’a konuyla ilgili şunları söyledi:

"Zaman zaman siyasi kişilikler veya dönemin çok popüler insanları ya da devlette görev yapan kilit noktalarda görev yapanlarla ilgili olarak istihbari bilgiler ulaşır bize. Bu ya açık istihbarat kaynaklarından elde edilir ya da terör örgütlerinin veya bu eylemleri yapacak grupların teknik takipleri sırasında elde edilir veya operasyonlardan sonra yapılan sorgulamalarda buna benzer duyumlar alınır ve bu istihbaratlar titiz bir şekilde değerlendirilir ve derecelendirilir ve gerekirse o kişiyi koruyan koruma polislerine bildirilir, Koruma Şube Müdürlükleri ve istihbarat birimlerimiz tarafından. Ve onların daha dikkatli olmaları konusunda bazı bilgiler paylaşılır. Gerekirse bu ekipler takviye edilir. Tabii bu arada derecelendirilmeye göre operasyonlar yapılır ve böylece bu girişimler tesirsiz hale getirilir ve böyle bir tehlike bertaraf edilir. Ama bunlar açıklanmaz."

İBB SÖZCÜSÜ: HERHANGİ BİR EYLEMCİNİN YAKALANDIĞI BİLGİSİ MEVCUT DEĞİL

İBB Sözcüsü Murat Ongun, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na suikast hazırlığına ilişkin haberlerle ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Ongun, söz konusu kişilerin yakalandığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

Ongun'un paylaşımı şöyle:

"23 Kasım 2020 tarihinde resmi makamlarca bir terör örgütüne yönelik istihbari faaliyetlerde, İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na yönelik eylem talimatı verildiği bilgisi tarafımıza ulaştırılmıştır. Bilgi dahilinde mevcut önlemler korunmuş ve hassasiyet artırılmıştır. Tarafımızda herhangi bir eylemcinin yakalandığı bilgisi mevcut değildir. Başkanımızın açık kaynaklarda görüleceği üzere rutin programları ihbar tarihinden beri sürmektedir."

EGM'DEN AÇIKLAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü,İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na suikast hazırlığı yönündeki haberlere ilişkin açıklama yayımladı. Söz konusu açıklamada, "Haberde yer aldığı şekilde bir suikast girişimi veya bir suikastçının yakalanması söz konusu değildir" ifadeleri yer aldı.

Emniyet'ten konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan “İMAMOĞLU’NA yönelik suikast emri verilen DEAŞ Militanları yakalandı” haberi ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun bulunmuştur.

Dönem dönem kamu görevlilerine, devlet büyüklerine, korumaya tabi şahıslara, görevleri nedeniyle veya kamunun gündeminde olan sansasyon yaratabilecek kişi, kurum ve yerlere yönelik bu tür duyumlar ve ihbarlar gelmektedir.

Bu duyumlar veya ihbarlar ilgili kişiler ile paylaşılır ve bunların her biri bilgilendirilir. Bu konuda birimlerimiz tarafından gerekli tedbirler alınır.

Haberde yer aldığı şekilde bir suikast girişimi veya bir suikastçının yakalanması söz konusu değildir.

PKK/PYD, DEAŞ, FETÖ ve DHKP-C dahil olmak üzere tüm terör örgütlerine yönelik çalışmalarımız milletimizin huzuru ve ülkemizin güvenliği için kesintisiz bir şekilde ve kararlılıkla devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 15 GÜN ÖNCE İSTİHBARİ NOT ALMIŞ

Gazeteci İsmail Saymaz, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na suikast ihbarı ile ilgili İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi Halk TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu Şimdiki Zaman Siyaset programında anlattı.

İsmail Saymaz İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı.

Saymaz, “İstihbari duyum alındığını söyledi. Uyarı yapıldığını söyledi. Ani bir şey değil. Genel bir duyum olarak ilettiler” dedi.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri görüşen İsmail Saymaz, yetkililerin eline 15 gün önce bir istihbari not ulaştığını doğruladı.

Sözcü Gazetesi Yazarı İsmail Saymaz'a konuşan İçişleri Bakanlığı yetkilileri konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

* Elimize bir istihbari bilgi notu ulaştı. Bu bilgi notunda başka isimler de var. Ancak somut ya da güncel bir suikast tehdidi söz konusu değil. Yalnızca bir duyum söz konusu. Bu duruma istinaden biz devlet olarak önlemlerimizi aldık, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da koruma ekibini uyardık. Kimi siyasiler ya da yöneticiler hakkında dönem dönem bu ve benzeri duyumlar ulaşıyor ve gerekli önlemler alınıyor."

BARIŞ TERKOĞLU YAYINDA AÇIKLADI

Barış Terkoğlu'nun OdaTV'de yer alan özel haberle ilgili açıklama yaptı.

"Bir süre önce Ekrem İmamoğlu'nun korumaları, daha yüksek güvenlik için uyarılıyorlar. Bunun nedeni de güvenlik birimlerine IŞİD'in İmamoğlu'na yönelik bir suikast planladığı istihbaratı ulaşıyor" diyen Terkoğlu, "Bu bilginin varsayım olmadığı, gerçekten de hazırlanan insanlar olduğu açığa çıkarılıyor. Böylelikle suikast önleniyor" ifadelerine yer verdi.

Gürkan Hacır'ın suikastçiler yakalanıyor mu sorusuna yanıt veren Terkoğlu, "Bununla ilgili bilgileri güvenlik güçleri yanıtlar ancak bize ulaşan bilgiler, suikastçıların tespit edildiği ve engellendiği yönünde" dedi.

BARIŞ YARKADAŞ: 3 İSME YÖNELİK HAZIRLIK VAR

Gazeteci Barış Yarkadaş, Halk TV'de yayınlanan ve Gürkan Hacır'ın sunduğu "Şimdiki Zaman Siyaset"te Ekrem İmamoğlu'na suikast alarmıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Barış Yarkadaş da iddialarla ilgili CHP'li bir milletvekili ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Yarkadaş'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"19 ya da 20 Kasım'da CHP'nin önemli bir milletvekiline, Türkiye'de etkin siyaset yapan bir isimden bilgi geliyor. Deniliyor ki '3 isme yönelik bir hazırlık var, bu tür iddialar var. İsimler üzerinde devlet tarafından önlem alınması için çalışma yapılıyor. Size de zaten bilgi verilecek ama, hedef isim yüzde 90 Ekrem İmamoğlu, işler bürokrasiye kalmadan siz İmamoğlu'na bilgi verin.' Arkadaşımız bunun üzerine hem İmamoğlu ile hem de çevresi ile irtibata geçiyor. İmamoğlu ve çevresi de 'Emniyet bizi bu konuda uyardı, gerekli çalışmalar yapılıyor' şeklinde dönüş yapıyor. Yani İmamoğlu ve çevresine yönelik bir çalışma yapıldığı ortada."