Kentte sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran kuvvetli yağışa ilişkin değerlendirmelerde bulunan İBB Başkanı İmamoğlu, yağışın bugün gün boyunca etkili olacağını ve yarın da devam edeceğini bildirdi. Esenyurt'taki su baskını görüntülerine de değinen İmamoğlu, "Bu yıl sonunda oradaki sorunu tamamen kaldıracağız. Ne yazık ki orada daha önce de su havzasına dere yatağının yıllar öncesinde imara açılması üzerine ve dere yatağının akışının değiştirilerek devam ettirilmesinin bugün yaşanan kronik sonuçları diyebiliriz"

İmamoğlu'ndan İstanbul'daki sağanak hakkında açıklama: "Yağış yarın da devam edecek"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün gece saatlerinde başlayan ve sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran yağışların gün boyu ve yarın da devam edeceğini söyledi.

İmamoğlu, İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi'nde (İSKOM) kentte yaşanan sağanak yağışla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

'BOĞAZ HATTI YOĞUNLUKLU BİR YAĞIŞ BEKLENİYOR'

İstanbul'da süren yağışın sabah saatlerinde şiddetini artırdığını ifade eden İmamoğlu, "Yaklaşık maksimum 60 kiloyu bulan yağışları görmeye başladık, özellikle boğaz hattında" dedi. Gün boyu yağışların devam edeceğini belirten İmamoğlu, "Boğaz hattı yoğunluklu bir yağış bekleniyor. Yarın dahil bir yağış takvimi içerisindeyiz. Vatandaşlarımızın dikkatli olmasını istiyoruz" diye konuştu.

6 bin 300 personel, 2 bin 155 araç ve ekipmanla herhangi bir olumsuzluğa karşı müdahale edebilir durumda olduklarını aktraran İmamoğlu, "Hazır bulunan bir ekibimiz var. Şu anda 6 bin 300 personelimiz, 2 bin 155 araç ve ekipmanla anında müdahale edebilir durumdayız. Bu denli ortamlarda çok hazırlıklı bir ekibimizin olduğunu bütün hemşerilerime gururla ifade edebilirim. Tabii bazı kronik sorunlu alanların tümüne yapmış olduğumuz müdahalenin aslında bugün meyvesini topluyoruz. Belki de küçük bir yağışta bile çok sorunlu manzaraları yaşadığımız meydanlarda, kavşaklarda oldukça minimalize etmiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Yıların sorunlarını bir anda çözebiliyoruz diyemeyiz. Bazı noktalarda çalışmalarımız halen devam etmekte. Tabii bu tarz yağmurların olduğu anlarda en önemli konu özellikle yaz döneminde mazgal temizliği. Bu konuda da hassas bir çalışma yürütüyoruz. İBB'nin yetkisi alanındaki noktalarda binlerce arkadaşımız bu çalışmaları sürdürüyor. İstanbul'un kanalizasyon sistemiyle ilgili özellikle ilçe belediyelerimizin sorumluluk alanları var. Dolayısıyla 39 ilçemizle koordineli çalışıyoruz.

'BU YIL SONUNDA ESENYURT’TAKİ SORUNU TAMAMEN KALDIRACAĞIZ'

"Bugün yine belki gün içerisinde bazı görüntüler vatandaşlarımızın önüne düşebilir. Esenyurt'ta yine bir yağış ki 25 kilometre kareye düştüğünü arkadaşlarım ifade ettiler. Aslında geçen yaşadığımız su baskınından daha düşük yükle yağış aldı Esenyurt ama çok kısa sürede aldı. Yaklaşık 20 dakikada düşen bir yağış. Malum bu kronik sorunun olduğu alanda bir sel baskını yaşandı. Ama yine arkadaşlarımız orada hazırdı. Bu yıl sonunda oradaki sorunu tamamen kaldıracağız. Havzanın tamamındaki çalışmaları da haziran ayında bitireceğiz. Ne yazık ki orada daha önce de su havzasına dere yatağının yıllar öncesinde imara açılması üzerine ve dere yatağının akışının değiştirilerek devam ettirilmesinin bugün yaşanan kronik sonuçları diyebiliriz. İklim değişikliği meselesi önemli. Dünyanın herhangi bir yerine düşen anlık yoğun yağışların temel sorunu bu. Ormanların yok edilişine varıncaya kadar dünyaya verdiğimiz zararın bize geri dönüşü diyebiliriz. İşbirliğinden dolayı tekrar tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum."