İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 2019 yılında "ahmak" diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan soruşturma talebi işleme alınmadı. Kararda, “Bakanlar hakkında görev suçları ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin bulunulmadığı” belirtildi.

İmamoğlu'nun Soylu hakkında yaptığı suç duyurusu işleme alınmamış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat'ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2019 yılında İmamoğlu'na "ahmak" dediği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru işleme alınmadı.

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk’ün yazısına göre, kararda, Soylu hakkındaki iddiaların görevlerinden kaynaklanan eylemlerle ilgili olduğu ve bakanlık görevleri kapsamında yer aldığı ifade edildi.

Bakanlar hakkında, görev suçları ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin bulunulmadığının ifade edildiği kararda, şunlara yer verildi:

“SORUŞTURMA YETKİSİ TBMM’YE AİT”

“Müşteki dilekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunu işlediği iddia edilmiş ise de Soylu hakkındaki iddiaların görevlerinden kaynaklanan eylemlerle ilgili olup bakanlık görevleri kapsamındadır.

Anayasası'nın 106. Maddesine göre bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işledikleri iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılabilir. Üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilmesi mümkündür.

Müştekinin müracaatına konu olayın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, bakanlık görevleri ile ilgili işlerden kaynaklandığı, bakanlar hakkındaki görevlerinden kaynaklanan isnatlara ilişkin soruşturma yetkisinin TBMM'ye ait olduğu, Cumhuriyet Başsavcılığımızın bakanlar hakkında görev suçları ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin bulunmadığı değerlendirilmiştir.

Açıklanan nedenlerle şikayet edilen bakan yönünden Cumhuriyet Başsavcılığımızın soruşturma ve kovuşturma yetkisinin olmaması nedeniyle dilekçenin işleme konulmamasına, itiraz kanun yolu öngörülmediğinden kesin olarak karar verildi.”

NE OLMUŞTU?

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, 2019 yılında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından o tarihte kamu görevlisi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “ahmak” dediği gerekçesiyle 2022 yılında, savcılığa resen soruşturma başlatması talebinde bulunmuştu.

Dilekçede, “Müvekkilin Avrupa Parlementosu’nda yapmış olduğu konuşma üzerine İçişleri Bakanı müvekkile yönelik olarak ‘Avrupa Parlementosu’na gidip Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum' ifadesini kullanmıştır. ‘Ahmak' ifadesinin soruşturulması ya da kovuşturulması gerektiğinin kabulü İçişleri Bakanı hakkında da resen soruşturma başlatılmasını gerektirmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.

Dilekçede ayrıca, “Müştekinin ifa ettiği kamu görevi dolayısıyla müvekkile yönelik olarak sarf ettiği ‘ahmak' ve ‘bunun bedelini bu millet sana ödetecek' sözlerinin resen soruşturma kapsamına dahil edilerek kovuşturma aşamasında tüm bu olayların değerlendirilmesinin sağlanmasını İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan talep ediyoruz” denilmişti.