İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, avukatı tarafından yapılan reddi hakim talebi reddedildi.

İmamoğlu’nun yargılandığı davada ‘reddi hakim’ talebi reddedildi

Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy farkla kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin iptal edilmesi üzerine yaptığı açıklamada YSK Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Duruşmada taraf avukatları hazır bulundu.

“MÜVEKKİLİMİN SÖZLERİNİN MUHATABI YSK ÜYELERİ DEĞİLDİR"

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, mahkemede, “CD izlendiğinde, müvekkilimin ifadeleri, jest ve mimikleri söylediği sözlerle bütünlük arz ediyor. Sayın Bakanı hedef alan siyasi, sert bir eleştiri de içeren bir cevap olduğu ortadadır. YSK üyelerine yönelik herhangi jest, mimik, atıfla herhangi bir dokundurma bulunmamaktadır. CD izlendiğinde görülmüştür ki sözlerin muhatabı YSK üyeleri değildir. Müvekkilim, bunu duruşmada da açıkça ifade etmiştir” dedi.

"YSK ÜYELERİ ŞİKAYETÇİ OLMADIKLARINI SÖYLEDİ"

Avukat Kemal Polat, beyanı alınan YSK üyelerinin şikayetçi olmadıklarını, kendilerine tebligat yapılan üyelerin de herhangi bir şikayetlerinin bulunmadığını bildirdiklerini, ancak duruşma tutanaklarında müşteki olarak yer aldıklarını söyledi. Polat, YSK üyelerinin mahkemede dinlenerek, bu sözlerin kendilerine yönelik olup olmadığını düşünüp düşünmediklerini ve hala bu kanaatte olup olmadıklarının sorulmasını talep etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkemenin bu talebi reddetmesi üzerine avukat Polat, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek bir durumun mevcut olmadığını, taleplerinin reddedilmesinden dolayı bu yola başvurulduğunu ve yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, sanık avukatının reddi hakim talebinin reddine karar verdi. Mahkeme, reddi hakim talebinin bir üst mahkemede değerlendirilmesi için dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCIYA GÖNDERİLDİ

Ayrıca reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için geçecek süreyi de gözeten mahkeme, mütalaasını hazırlaması için dosyayı Cumhuriyet savcısına göndererek davayı 20 Nisan'a erteledi.

İDDİANAME

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019'da iptal edildiği, yenilenen seçimde İBB Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nun, seçimin iptaline ilişkin olarak 4 Kasım 2019'da basın açıklaması yaptığı ve bu sırada YSK üyelerine alenen hakaret ettiği iddia edildi.

İddianamede, o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ve 10 üyeye yönelik 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle İmamoğlu’na 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası verilmesi talep edildi.

(ANKA)