AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği balıkçı barınağıyla ilgili mahkeme dosyasına bilirkişi raporu girdi. Raporda çalışmalara dair yürürlükte olan bir imar planı olmadığı kaydedildi.

İmar plansız inşaat!
Belediye, Meret Irmağı ağzında balıkçı barınağı projesine devam ediyor. (Fotoğraf: ORÇEV)

Haber Merkezi

Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen balıkçı barınağına yönelik tepkileri sürüyor. Dernek tarafından balıkçı barınağının ırmağa ve deniz ekosistemine zarar vereceğini belirterek açılan davada gelişme yaşandı. Ordu İdare Mahkemesi’nin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, dosyaya girdi. Raporda projenin ekosisteme zararlarına vurgu yapılırken AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının imar plansız olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “İmar planı taslak olup onaylanmamış ve yürürlükte olan bir imar planı değildir” ifadesi kullanıldı. Dernekten yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı’nın doğu tarafına yaptığı mendirek ve balıkçı barınağı için açtığımız davayı kazanmıştık. Belediye yeniden proje yaparak çalışmalarını devam ettirmek istedi. Ordu İdare Mahkemesi’ne yeniden dava açtık. İddiamız önceki iddialarımız doğrultusunda ekosisteme zarar vereceğiydi. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti yerinde yaptıkları inceleme sonrası iddialarımızı doğruladılar. Mahkemeye raporlarını ilettiler. Mahkeme de bu rapora göre kararını verecek. Birincisi gibi bununda lehimize olacağına inanıyoruz.”

HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ

Belediyenin kendi kurallarına bile uymadığına vurgu yapılan açıklama, şöyle devam etti: “Bırakın bir inşaatı, bir kümes dahi yapılsa, imar planına göre alınacak bir ruhsat olması gerek. Ordu Büyükşehir Belediyesi imar planı olmadan çalışma yapıyor. Bunu bir yöntem haline getirdiler. Gülyalı Çikolata Park ve Kano Park da aynı biçimde imar planı olmadan yapıldı. İmar değişikliğini proje tamamlandıktan sonra yapıyor. Bu usulsüzlük için de dava açtık. ÇED dosyasında deniz dolgusunu için taşların hangi taşocaklarından alınacağı belirtilmemiş. Trafik hareketliliği dikkate alınmamış. Karayolları’ndan görüş alınsa da hangi önlemlerin alınacağı belirtilmemiş. Suyun kirlenmesine neden olacağından balıkların yaşayamayacağı belirtilmiş. Eski çöp alanının etkilerinin ne olacağı araştırılmamış. Proje Tanıtım Dosyasının hidrolik yönden yeterli ve uygun olmadığı; canlı dağılımı ve bilgisinin çelişkili olduğu belirtilmiş. Şu an yapılan çalışmalar nedeniyle zarar da verilmiş bulunmakta. Balıkçı barınağı için yer araştırmasının yapılmadığı vurgulanmış. Planlama tekniklerine uygun görülmediği belirtilmiş. Sonuç olarak, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yeterli olamadığı görüş ve kanaatlarını belirtmişlerdir.”