TBMM’de önümüzdeki hafta İmar Yasası başta olmak üzere çok sayıda yeni yasal düzenleme masaya yatırılacak. CHP, AKP ve HDP’nin kurultay süreci ise devam ediyor

İmar Yasası, kurultay süreçleri

BirGün/Ankara

Siyasetin gündeminde bu hafta TBMM’nin yoğun mesaisi ve partilerin kongre süreci olacak. CHP’de il kongreleri bugün başlayacak, il başkanlarının yanı sıra kurultay delegeleri belirlenecek. AKP de kurultay sürecini işleten partiler arasında yer alıyor.

TBMM, bu haftayı yoğun bir tempoda geçirecek. Son iki ayda sık sık tatile giren TBMM’de Genel Kurul gündeminde İmar Yasası bulunuyor. İlk yedi maddesinden altısı kabul edilen biri geri çekilen Torba Teklif’in kalan maddeleri görüşülmeye devam edilecek.

BEKÇİLERE MUHALEFET ŞERHİ

TBMM’de önümüzdeki hafta ‘Rabia Naz Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması’ için kurulan Araştırma Komisyonu, Dışişleri Komisyonu ve Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması Alt Komisyonu toplanacak. İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen çarşı ve mahalle bekçilerine ilişkin yasa teklifinin “muhalefet şerhleri” de TBMM Başkanlığı’na bu hafta teslim edilecek. Partilerin muhalefet şerhlerinde bekçilerin alternatif kolluk birimine dönüştüğü, silah kullanma yetkisinin kötü sonuçlar doğurabileceği ve toplumsal olaylara müdahale yetkisinin Anayasa’da yurttaşlara tanınan hakları yok edeceği vurgulanacak.

CHP İL KONGRELERİNE BAŞLIYOR

CHP, haftaya Merkez Yönetim Kurulu toplantısı ve il kongreleri ile başlayacak. MYK’de haftalık gündemi değerlendirecek parti yönetimi, kongre takvimini de masaya yatıracak. Mart ayının sonunda Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek 37’nci Olağan Kurultay kapsamında bugün il kongreleri süreci başlayacak. CHP’de 81 il kongresi Mart ayında sona erecek. 9 Şubat’ta İzmir ve İstanbul, 16 Şubat’ta ise Ankara İl Kongreleri gerçekleştirilecek.

AKP de kurultay takvimini işleten partiler arasında yer alıyor. İktidar partisinde belde kongreleri sona erdi. Bugün ilçe kongreleri süreci başlayacak. Parti kongrelerinin tamamına yakınının tek adayla gerçekleşeceği öğrenildi.

HDP KURULLARI BELİRLİYOR

Bu ay kongresini toplayacak HDP’de de süreçte sona gelindi. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, HDP’nin 24- 25 Ocak’ta gerçekleştirdiği 3’üncü Büyük Konferans kararları doğrultusunda kongre komisyonun çalışmalarını hızlandırması kararlaştırıldı. Kongre sürecinde kurulan Genişleme Komisyonu’nun belirlenen yüzlerce isimle görüşmelerin biran önce başlatılmasına dair karar alındı. Yapılacak görüşmelerde HDP’nin yeni dönem siyaseti, yönetim mekanizmalarında belirlenecek kişilere dair tartışmalar yürütülecek. Bu görüşmeler hafta içinde başlayacak