Dr. Burkay Adalığ bu sefer sadece viskiyi değil, dünyanın bütün distile içkilerini anlatıyor. Votkadan tekilaya, cinden roma bütün distile içkilerin anlatıldığı kitapta milli içkimiz rakı tabii ki başrolde.

İmbikten kadehe uzanan yolculuk

Yasemin ÖZEK

2019’da yayımlanan ilk kitabı Meleklerin Payı: Bir Viski Macerası ile dünyanın en önemli yeme-içme kültürü ödüllerinden Gourmand World CookBook Awards 2020 ödülünü kazanan Dr. Burkay Adalığ bir yılı geçmeden yepyeni bir içki kültürü kitabıyla karşımızda: İmbikten Kadehe: Distile İçkiler Dünyası.

Dr. Burkay Adalığ bu sefer sadece viskiyi değil, dünyanın bütün distile içkilerini anlatıyor. Votkadan tekilaya, cinden roma bütün distile içkilerin anlatıldığı kitapta milli içkimiz rakı tabii ki başrolde. Hele ki Türkiye’de bir ilk olan “Türkiye’nin Rakıları tablosu” onlarca rakıyı üretim özellikleriyle, benzerlik ve farklılıklarıyla okuyucuya aktarıyor.

Kitapta, içkilerin imbikten kadehlerimize kadar uzanan yolculuğunun tüm aşamalarına, son yıllarda ‘tadım turları’ ile turizm sektöründe de adından söz ettiren damıtımevlerine ve hoşumuza giden o tatları yaratan başdamıtımcılara da yer veriliyor. Dünyaca ünlü cinlerin yaratıcısı Desmond Payne (Beefeater) ile gerçekleştirilen bir röportaj da kitapta yer buluyor.


HAYAL ÜRÜNÜ AİLE

Kitabın en ilginç yanlarından biri de severek içtiğimiz kimi içki markalarının birbirinden enteresan hikâyeleri. Smirnoff votkanın kurucularından Vladimir Smirnov’un Rus Devrimi’nin ardından, idam cezasından kaçarak 1920 senesinde İstanbul’a gelip 4 yıl kadar Galata’da yaşaması, yine herkesin tanıdığı Absolut’un kurucusu Lars Olsson Smith’in damadının Osmanlı İmparatorluğu’nun büyükelçilerinden biri olması kitabın sayfaları arasından adeta göz kırpıyor okuyucuya. Ünlü likörlerden Bailey’s markasına adını veren İrlandalı Bailey ailesinin tamamen hayal ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Neredeyse soy ağaçlarına kadar yazılmış bu hayali ailenin, iki reklamcının müthiş yaratıcılığından türemesi kitabın en ilginç hikâyelerinden biri.

Söz likörden açılmışken, yaşı yetenlerin hatırlayacağı o eski Tekel likörlerini de unutmamış Dr. Burkay Adalığ. Tekel tarihini anlattığı bölümünde nostaljik bir tura çıkartıyor okuyucuyu. O yıllarda esansla değil de gerçek meyveyle yapılan Tekel likörlerinin yolunun Arnavutköy çileğinden, Anamur muzundan veya Bodrum mandalinasından geçtiğini yâd ediyor. Mecidiyeköy Likör ve Konyak Fabrikası’ndan bahsettiği sayfa tarihten bir yaprak niteliğinde. Söylemeden geçmeyelim; hepimizin aşina olduğu “Konyak mı, kanyak mı?” sorusuna da netlik getirmiş Dr. Burkay Adalığ. Mecidiyeköy Likör ve Konyak Fabrikası’nın müdürlerinden Kerim Yanık kitabın önsözünde Dr. Adalığ’dan övgüyle bahsediyor.

MARKALARIN BAŞINDA KADINLAR

İçki kültürünün uzun yıllar erkek egemenliğinde olduğunu söylemek yanlış olmaz ama son yıllarda bunun değiştiğini ve kadınların içki dünyasında giderek daha aktif olduğunu söylemek mümkün. Dr. Adalığ kitabında bunu destekleyecek bilgileri paylaşıyor okurla. Hatırladığımız o nefis Tekel şişelerinin etiketlerinin tasarımcılarından başlayarak, Madam Despina’dan ve Hendrick’s, Bombay Sapphire, Ron Zacapa gibi ünlü dünya markalarının başındaki başarılı kadınlardan bahsediyor.

Kitaptaki bir diğer ilginç bilgi ise ünlü isimlerin içki dünyasına yaptıkları müthiş yatırımlar. George Clooney, Ryan Reynolds, Michael Jordan bu isimlerden sadece bazıları. Gerek müzik sektöründen gerekse spor dünyasından birçok başka ünlünün yatırımları ve markalarını nasıl büyütüp dünya içki devlerine sattıkları anlatılıyor. Kimi ünlü yatırımda bulunmuş kimi ise favori içkisini paylaşarak bazı kokteyllerin ününe ün katmış. Ünlülerden bahsedince Kraliyet Ailesi’ni unutmak olmaz; Kraliçe’nin, Prens Charles’ın ve tüm ailenin favori içkilerinin, içki ritüellerinin hangileri olduğunun cevabını kitabın sayfalarında bulmanız mümkün.

BİR BAŞKA SÜRPRİZ VAR

İçki çeşitlerinin bölüm bölüm anlatıldığı kitapta her bölüm için bir de şarkı listesi var ki; tıpkı kitabın içeriği gibi şarkılar da dünya turu niteliğinde. Balkan ezgilerinden Fransız şansonlarına, klasik müzikten Müzeyyen Senar’a uzanan yüze yakın şarkı bulunuyor. Bu şarkı listelerini ister kitabı okurken ister kitapta tarifleri verilen birbirinden farklı kokteylleri hazırlarken dinleyebilirsiniz. Mojito mu tercih ederdiniz yoksa Daiquiri mi? Margarita, Negroni, Dry Martini? Hangisini hazırlamak isterdiniz? Merak etmeyin; elliye yakın kokteyl tarifinden biri mutlaka sizin ve dostlarınızın tercihi olacaktır. Kokteyl araçları, kadehleri, buz çeşitleri tek tek anlatılıyor kitapta. Kadehinizdeki içkinin hikâyesi kadar, içindeki kalori miktarı da kitabın sonlarında sizi bekleyen bir başka sürpriz.
Uzun lafı kısası; İmbikten Kadehe: Distile İçkiler Dünyası sadece kitaplığınızın değil evdeki barınızın da başköşesine yerleşecek bir kitap. Dr. Burkay Adalığ önceki kitabında İskoç Galcesinde “Sağlığınıza!” anlamına gelen “Slainte!” demişti bize. Bu kitapta ise hepimizin bildiği bir kelimeyle selamlıyor bizi. Tüm içki severlere şimdiden “ŞEREFE!”