İmece Ev İşçileri Sendikası, 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, ev işçilerinin yaşadıkları sorunlara ve çözümü için yapılması gerekenlere dikkat çekti

İmece Ev İşçileri Sendikası: Kölelik koşullarının yasalaşmasına itiraz ediyoruz

İmece Ev İşçileri Sendikası 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı sendika adına Nazire Terzi yaptı. "Bu gün bizim günümüz kadınlar, 100 milyona yakın ev işçisinin günü” ifadeleriyle başlayan açıklamada, Türkiye’de de bir milyonu aşkın ev işçisinin bulunduğu ancak işçi statütüsünde olmadıkları hatırlatıldı.

Prim üzerinden sigorta mantığının ev işçilerini mağdur ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz. Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz. Ev işçilerinin ve sendikalarının talepleri doğrultusunda bütün ev işçilerini güvenceli çalışma, sosyal güvence hakları ile birlikte kolay sigorta talep ediyoruz. Torba yasaları ile kölelik koşullarının yasalaşmasına itiraz ediyoruz. 10 günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını gasp eden 6552 sayılı yasal düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

'PATRONLARIN EMEĞİMİZİ SÖMÜRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvence şemsiyesine alınması için en az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödeme teşviki verilmesi talebinin tekrarlandığı açıklamada, kiralık işçi bürolarının yaşanan taciz, mobbing ve sömürüyü daha da artıracağı uyarısı yapıldı. Kiralık işçiliğin, bütün işçileri köleleştireceği kaydedildiği açıklamada, “Ev işçileri olarakkiralık işçi bürosu patronlarının emeğimizi sömürmesine izin vermeyeceğiz” denildi.

Açıklamada ayrıca ev işçilerinin koronavirüs pandemisi sırasında, hiçbir destek paketinden faydalanamadığı hatırlatılarak, “Dünyanın dört bir yanındaki ev işçileri ile dayanışma içerisine girerken ülkemizde taleplerimize cılız yanıtlar aldık” denildi.

NADİRA KADİROVA MESAJI

Birçok ev işçisinin iş cinayetinde ya da Nadira Kadirova gibi şüpheli ölümle hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, “Nadira Kadirova'nın en yakın zamanda ölümünün üzerindeki şüphenin aydınlatılması, bu karanlıktan onurunuzla çıkmanızı umuyoruz” ifadelerine yer verildi.

İmece Ev İşçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"İmece Ev İşçileri Sendikası adına 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü’nüzü kutluyoruz. Bu gün bizim günümüz kadınlar, 100 milyona yakın ev işçisinin günü. Türkiye’de de bir milyonu aşkın ev işçisi var. Ama biz işçi statüsünde değiliz. 10 günden az 10 günden çok çalışanlara göre prim üzerinden sigorta mantığı ev işçilerini daha da mağdur ediyor. Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz. Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz. Ev işçilerinin ve sendikalarının talepleri doğrultusunda bütün ev işçilerini güvenceli çalışma, sosyal güvence hakları ile birlikte kolay sigorta talep ediyoruz. Torba yasaları ile kölelik koşullarının yasalaşmasına itiraz ediyoruz. 10 günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını gasp eden 6552 sayılı yasal düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Ev hizmetlerinde çalışanlara insana yakışır iş koşulları sağlansın.

ILO’nun 189 ‘nolu ‘Ev işçilerine insan yakışır iş’ sözleşmesi acilen imzalansın. Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvence şemsiyesine alınması için en az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödeme teşviki verilsin. Yine başka bir vahim hak gaspı da ev hizmetlerinde çalışanlara kiralık işçi bürolarının kapısı gösterilmesi. Biz ev işçileri olarak kiralık işçi bürolarında köle olmak istemiyoruz. Kiralık işçilik hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği gibi tacizi, mobbingi sömürüyü daha da artıracaktır.

Sadece ev işçilerini değil, kiralık işçilik bütün işçileri köleleştirecektir Ev işçileri olarak kiralık işçi bürosu patronlarının emeğimizi sömürmesine izin vermeyeceğiz. COVID-19 Salgını süresince hiçbir destek paketinden faydalanamayan ev işçileri sendikamızın çabaları ile belediyelere ulaştı. Bu süreçte Dünya Ev işçileri Federasyonu ile dayanışma içerisine girdik. Brezilya'daki, Hindistan'daki, Almanya'daki, Lübnan'daki… Dünyanın dört bir yanındaki ev işçileri ile dayanışma içerisine girerken ülkemizde taleplerimize cılız yanıtlar aldık. Ev işçisi kadınlar olarak bir kez daha uluslar arası dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu anladık.

Bir çok ev işçisi arkadaşımızı ya iş cinayetinde kaybettik ya da Nadira Kadirova gibi şüpheli ölümle kaybettik. Nadira Kadirova'nın en yakın zamanda ölümünün üzerindeki şüphenin aydınlatılması, bu karanlıktan onurunuzla çıkmanızı umuyoruz.

Bugüne kadar usanmadan söyledik; gündelikçi, yardımcı, temizlikçi, kadın değiliz ev işçisiyiz. Çünkü ev işi iştir, ev işçisi işçidir. Ev işçileri örgütlendikçe, ev işçilerinin mücadelesi büyüdükçe bizler de diğer işçilerle eşit haklara kavuşacağız. Ev işçisi kadınlar; işverenler ve yasalar karşısında yalnız değilsiniz çünkü sendikanız var!"