IMF politikalarına Arjantin halkı boyun eğmiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Arjantin hükümetini 44 milyar dolarlık borcun yapılandırılması için yeni bir anlaşmaya zorlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) ülkede tepki nedeni. Başkent Buenos Aires’te hafta sonu düzenlenen eylemlerde IMF’yle müzakerelere devam eden hükümete, herhangi bir anlaşma imzalamaması için çağrı yapıldı. ‘‘IMF’yle anlaşmaya hayır’’ pankartının açıldığı ve birçok sol partinin de destek verdiği eylemde, ekonomik iyileşmenin ‘‘uluslararası tefeci’’ IMF’yle olan ilişkilerin sona erdirilmesi ile sağlanacağı kaydedildi.


El Cezire’nin haberine göre, eylemi destekleyen Özgür Halk Organizasyonu (Organizaciones Libres del Pueblo) grubundan Carlos Aznarez, “Bu ülkede IMF kelimesinin anlamı her zaman daha fazla sefalet ve daha fazla bağımlılık anlamına geldi. İnsanlar bu anlaşmayı imzalarsak felakete doğru gittiğimizi anlıyor. IMF’yle ilişkiler kesilmeli” açıklaması yaptı. Libres del Sur hareketinin lideri Ana Barreto da ‘‘Hükümet, borcu ödemeyi askıya almalı. Böylece parayı ihtiyacı olanlara, bir hastaneye gitmesi gereken insanlara yardım etmek için yönlendirebilir. Önümüzdeki yıl çok zor bir yıl olacak. Sürekli sokaklarda olacağız” diye konuştu. Eyleme katılan 38 yaşındaki yurttaş Paula Avales ise ‘‘Paramız sadece yiyecekleri karşılıyor. Sadece hayatta kalmak için yeterli’’ tepkisi verdi.

IMF İKİ YIL DAHA BORÇ YAPILANDIRMA İSTİYOR

Eski Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin 2018’de IMF’yle imzaladığı 57 milyar dolarlık anlaşma halka kemer sıkma politikalarını dayatmış, 2020’de Devlet Başkanı seçilen Peronist lider Alberto Fernandez ise göreve geldiğinde borcun geri kalanını ödemeyi reddetse de bu yıl kredinin geri ödeme koşullarını yeniden müzakere etmeye başlamıştı. IMF’nin dayattığı anlaşma ise 2022 ve 2023’te her biri 19 milyar dolar olan bir geri ödeme planı sunuyor. Ancak enflasyonun hızla yükseldiği koşullarda bu borç planınına uymak kamu harcamalarında kısıtlama başta olmak üzere birçok yurttaşın daha fazla yoksulluğa sürüklenmesi anlamına geliyor.

Devlet Başkanı Fernandez ise IMF’ye ‘‘diz çökmeden’’ borcun ödenebileceğini savunuyor. Fernandez hafta başında yaptığı açıklamada muhalefetten IMF’ye ilişkin gelen tepkilere ‘‘Arjantin’in büyümesini tehlikeye atacak hiçbir şeye imza atmayacağız” yanıtı vermişti. Ancak aynı gün IMF’den yayımlanan bir bildiride ise Arjantin hükümetiyle Washington’da yürütülen müzakerelerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilmişti. Arjantin halkı ise IMF’nin anlaşmayı dayatmasına sokaklara çıkarak tepkisini gösterdi ve eylemlere devam edileceği ilan edildi.