IMF, Türkiye'nin büyüme beklentilerini düşürerek 2019 yılı için ekonominin yüzde 0.4 büyüyeceğini açıkladı. Türkiye, bu oran ile gelişmekte olan ekonomiler arasında son sıralarda yer aldı

IMF, Türkiye’nin büyüme beklentisini düşürdü

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye’ye dair yaptığı değerlendirmede büyüme beklentilerini düşürdü. IMF beklentiyi düşürmesinin nedenleri olarak, Türk lirasındaki değer kaybı, yüksek borçlanma maliyetleri ve yüksek belirsizliğin yatırım ve tüketici talebi üzerindeki etkilerini gösterdi.

Gelişmekte olan ekonomiler içerisinde yer alan Brezilya, Meksika, Arjantin ve Güney Afrika'nın hem 2018 hem 2019 büyüme beklentileri aşağı çekilirken 2019 büyüme hedefi arasında 0,4 ile Türkiye son sıralarda yer aldı. Bu oran, Brezilya için 2,4 Güney Afrika içinse 1,4 oldu.

IMF, kısa süre önce stand-by anlaşması imzaladığı Arjantin içinse, bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 1,6 daralacağı öngörüsünde bulundu

ENFLASYON TAHMİNİNDEN ÇOK YÜKSEK

Raporda yüzde 24.52 olan enflasyon beklentisi ise yüzde 15 olarak tahmin edildi.

Kuruluşun işsizlik oranı tahminleri ise bu yılsonu için yüzde 11 ve 2019 sonu için yüzde 12,3 olarak belirlendi. Raporda, cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yılın sonunda yüzde 5,7'e yükseldikten sonra gelecek sene yüzde 1,4'e gerileyeceği öngörüsünde de bulunuldu.

KÜRESEL BEKLENTİLER DE DÜŞTÜ

IMF'nin, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentilerini yükselen riskler nedeniyle yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye indirdiği raporda, bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra yükselen piyasa ekonomilerine yönelik büyüme tahminleri aşağı çekildi.

ABD ekonomisine ilişkin bu yılki büyüme tahmini ise yüzde 2,9'da sabit bırakıldığı DEG raporunda, 2019 beklentisi ise Çin'le sürdürülen "ticaret savaşı" nedeniyle yüzde 2,7'den yüzde 2,5'e düşürüldü.

Raporda, "ABD ekonomisinin tam istihdamı aştığı" ve "ülkede enflasyonun ani şekilde artmasının finansal piyasalar için risk oluşturduğu" değerlendirmelerine yer verilmesi de dikkati çekti. Raporda, eylül ayının ortalarından beri uygulanan ve yeni onaylanan ticaret tedbirlerinin olumsuz etkilerini yansıtan sürpriz gelişmelerin de yaşandığı, bunların başında da jeopolitik gerginliklerin ve petrol fiyatlarındaki ciddi artış gösterildi. Avro, Bölgesi'nde ise Almanya ve Fransa'ya yönelik beklentilerde düşüş göze çarptı.