Üç kez kansere yakalanan ve yenen şimdilerde immünoterapi tedavisi için elindeki tüm maddi imkânları tüketen Deniz Okcu, “Bu tedaviyle iyileşebilecek binlerce hasta var. Tek isteğimiz ilaçları SGK’nin karşılaması” dedi

İmmünoterapi tedavisi karşılansın

KARDELEN TATAR

Yedi yılda üç kez kanseri yenen 42 yaşındaki Deniz Okcu, zorlu mücadelesini “İki yıl yaşamak için 4 ay uğraşıyorum” sözleriyle özetliyor. Son tedavisinde immünoterapi de gören Okcu, bunun için yirmi günde bir 25 bin liralık ilaç kullanıldığını ve bunu karşılamanın çok zor olduğunu, bu yüzden de immünoterapi tedavisinin SGK kapsamına alınması için mücadele ettiklerini söyledi.

Deniz Okcu’nun yaşamı 7 yıl önce aldığı haberle tümden değişmiş. O sırada henüz 35 yaşında olan ve anneliğe hazırlanan Okcu süreci şöyle anlatıyor: “Oğlum Kerem’e 5 aylık hamileydim. Ailemde kanser var, annem akciğer, babam gırtlak, kardeşim de benim gibi geniz kanseri. Boynumda bir şişlik fark ederek doktora gittim ve 3’üncü evre geniz kanseri olduğumu öğrendim. Oğluma zarar verir endişesiyle radyoterapi tedavisini İstemedim. Kemoterapi tedavisi gördüm. Sağlıkla dünyaya geldikten sonra radyoterapiye başladım ve iyileştim.”

Deniz Okcu 4 yıl sonra tekrar nükseden hastalığını kemoterapi ve radyoterapi tedavisi görerek bir kez daha yendi. Hastalık geçen yıl 3’üncü kez nüksettiğinde ise ameliyat oldu. Doktorlar hastalığın sürekli nüksetmesi immunoterapi-tedavisi-karsilansin-731128-1.karşısında immünoterapi tedavisi önerdi. Ama bu tedaviyi SGK karşılamıyordu. Okcu, tedavisine çalıştığı kurumun yaptırdığı özel sigortayla başlayabildi.

Tedavi başladıktan sonra işten çıkarıldığını söyleyen Okcu, başladıktan sonra işten çıkarıldığını söyleyerek, “Grup sigortasından çıktığım için tedaviye devam etsem de sigorta şirketi, masrafları karşılamayacaklarını söyledi. Tazminatımın bir bölümüyle birkaç kür daha yaptırdım. Şimdi artık elimde para kalmadı. İlaçlar 20 günde bir 25 bin lira tutuyor. Bu maliyeti karşılayabilmem mümkün değil. O nedenle devam edemiyorum. Evimi bile satışa çıkardım” diyor.

SGK LÜTFEN SESİMİZİ DUYSUN

Deniz Okcu, tedaviye devam edebilmesi için tedavide kullanılan ilaçların SGK kapsamına alınması gerektiğini söylüyor ve çağrısını tekrarlıyor: “Bir yandan hastalığıma karşı bir yandan bu ilacın SGK kapsamına alınması için mücadele veriyorum. Benim için olmazsa ölümcül değil. Önlem ve devam tedavisi olarak aldım. Ama özellikle akciğer ve meme kanserlerinde iyi sonuç veriyor. Bazı insanların yaşaması için tek seçenek bu tedavi. Ve bu ilaçları alamıyorlar. SGK kapsama almalı. Şu an bunun için change.org’da imza kampanyası yapıyoruz. 220 bin imza toplandı. 300 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Yetkililerden sesimize kulak vermelerini bekliyoruz” diyerek çağrısını tekrarladı.

GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, immünoterapi ilaçlarının bazı kanserlerin bazı türlerinde etkili olduğunu söyledi. Saip, “Bu tedavide kullanılan ilaçların fiyatları çok yüksek. Hastanın kendisinin karşılayabileceği ilaçlar değil. Bunlar Avrupa’da birçok ülkede ve ABD’de akciğer, üçlü negatif meme kanseri, başboyun ve idrar yolu kanserlerinde onay verilmiş ve kullanılan ilaçlar. Türkiye’de de bu kanser türlerinde geri ödeme kapsamına alınmalı” dedi.

Prof. Dr. Saip, immünoterapi tedavisini şöyle aktardı: “Vücudumuz tümör hücrelerini tanıyıp yok edici mekanizmaya sahip. Ancak bazı durumlarda tümör vücut tarafından tanınamıyor ve çoğalıyor. Bu tedavide kullanılan ilaçlar tümörün vücut tarafından tekrar tanınıp, yok edilmesini sağlayabiliyor. Bazı durumlarda iyileştiriyor, bazen nüksü engelliyor ya da yaşam süresini uzatabiliyor.”

Bu tedavide kullanılan ilaçların bir kür fiyatının 10 -30 bin lira olduğunu hatırlatan Saip, “Şu an kanser türlerinin bir bölümünde SGK karşılıyor. Ancak büyük bölümünde geri ödemesi yok. En azından fayda sağlayacağı bilinen kanser türlerinde hastaların bu imkana sahip olması gerekir. ” dedi.

>>KAMPANYAYI İMZALAMAK İÇİN TIKLAYIN<<