İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi, kamu hizmet alanı olarak satışı yapıldıktan sonra bir dilekçe ile fonsiyon değişikliği yapılan RTÜK arsasına ilişkin kararı,“Hayatın olağan akışına aykırı” olarak değerlendirdi. Kamunun zarara uğratıldığını aktaran İMO satışa ilişkin hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi.

İMO Adana Şubesi, tartışmalı RTÜK arsasını mahkemeye taşıyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, Ocak 2021’de satışı gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde fonksiyon değişikliği onaylanan, kamuoyunda RTÜK arsası olarak bilinen arsa ile ilgili açıklama yaptı. Bahse konu arsanın, kamu hizmet alanı olarak kalmasını ve kamu yararı adına değerlendirilmesini uygun bulduklarını aktaran Aksungur, “Hukuki yollar da dahil olmak üzere konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Yerel haber sitesi adananediyor.com'un aktardığına göre, Atatürk Caddesi üzerinde yer alan, betonlaşmamış az sayıda kalan kamu arazilerinden biri olan Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ait 3365 m2 büyüklüğünde arsanın, bu yılın ocak ayında ihaleyle satışının gerçekleştiğini belirten Aksungur, bu arsanın satış için ihaleye çıkarılmasına ve satışına Adana kamuoyunda yoğun bir tepki oluştuğunu ifade etti.

‘RANT GETİRİSİNİN YÜKSEK OLACAĞI CAZİBESİYLE SATIN ALINDI’

Söz konusu arsanın kamunun prestijli bir alanı olmasına kulak asılmadan satışının gerçekleştirildiğini söyleyen Aksungur, ne yazıktır ki asıl bu nedenlerle oluşan değeri itibarıyla rant getirisinin yüksek olacağı cazibesiyle satın alındığını kaydetti.

Kamu hizmet alanı olarak işlenmiş olarak satışı yapılan arsanın, satışından sonra, ‘özel sağlık tesisine’ dönüştürülmesi talebiyle dilekçe verildiğini söyleyen Aksungur “özel sağlık tesisi olarak fonksiyon değişikliği, önce görüşüldüğü komisyonda, ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oylanarak üç ret oyuna karşılık kabul edilmiştir” dedi

Akla gelen ilk sorunun, bir sağlık tesisi inşası için alındığı belli olan ve alınırken kamu hizmet alanı olarak işlenmiş bulunan bu arsanın, satışından sonra fonksiyon değişikliğinin kabul edileceğinin nasıl öngörülebildiği sorusu olduğunu söyleyen Aksungur sözlerine şöyle devam etti:

“İmarda kendi iş alanına uygun olmayan bir cins tanımlaması olan ve bu durumuyla kullanamayacağı belli bir yeri, ticari bir şirketin almasını mümkün görmek hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu durum da ister istemez satış sonrası bu imar değişiminin yapılacağına dair zeminin önceden hazırlandığını ve satın almanın buna göre olduğunu düşündürmektedir.

‘KAMU ZARARA UĞRATILDI’

Aynı zamanda açıktır ki, arsada satış öncesi bu fonksiyon değişimi yapılmış olsaydı, satış değeri daha yüksek olacaktı ve kamu daha avantajlı bir fiyata satışı gerçekleştirecekti. Kamu hizmet alanı olarak işlenmiş durumdaki satışıyla kamu zarara uğratılmıştır.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisinde yapılan fonksiyon değişikliğiyle kamu yararı ortadan kaldırılmış, anılan bölgenin altyapısı ile altından kalkamayacağı bir yapılaşmaya zemin yaratılmıştır.

İnsan ve araç trafiğinin çok yoğun olduğu Adana’nın ana arterlerinden birinde, kentimize ait az sayıda kalan ve halihazırda kentin nefes alacağı bir alanda özel sağlık ünitesinin yapılmasına izin vermek üzere alanın “özel sağlık tesisine” dönüştürülmesi ile bölgede zaten var olan sorunlar daha da artacaktır.

Bir diğer konu da araştırmalarımıza göre ilgili kurumlardan, İl Sağlık Müdürlüğünden bu alanda bir sağlık tesisi yapılmasına ihtiyaç olup olmadığı konusunda kurum görüşü alınmamıştır. Kaldı ki bu türden bir sağlık tesisinin kent merkezine yapılması konusu bütüncül bir imar planı çerçevesinde değerlendirilmelidir.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak; kamuoyunda RTÜK arsası olarak bilinen bahse konu arsanın, kamu hizmet alanı olarak kalmasını ve kamu yararı adına değerlendirilmesini uygun bulmaktayız. Adanalıların çoğunluğunun görüşünün de bu olduğu kanısındayız. Konunun yakından takipçiyiz. Hukuki yollar da dahil olmak üzere konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”