Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşanan taşkın felaketi ile ilgili Ankara Büyükşehir Başkanı Tuna, "Bu 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Bunun önlemi olamaz” dese de İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu,  taşkın olaylarından "alınacak önlemlerle" korunabileceğini vurguladı

İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu “Taşkınlar önlenebilir”

BirGün/Ankara

Cumartesi günü Ankara’nın Mamak ilçesi Boğaziçi Mahallesi’nde taşkın felaketi yaşandı. Taşkın esnasında bazı yurttaşlar yaralandı, çok sayıda araç maddi hasar aldı, binaların zemin ve bodrum katlarında su baskınları yaşandı. Yaşanan felakete ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu üyeleri yazılı açıklama yayımladı.

Yetkililerden gayriciddi açıklama
Yazılı açıklamada, taşkın felaketinin ardından yetkilerin yaptığı gayriciddi açıklamalar hatırlatıldı: “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’, ‘Bu 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Bunun önlemi olamaz. Önlemle falan olacak iş değil. Meteorolojinin tahminleri ötesinde bir yağış, afet oldu. Bu görülmemiş bir afet, 500 yılda bir görülebilecek bir afet. Kelimenin tam anlamıyla felaketi yaşadık. Böyle bir afet görmedik.'

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, ‘Ankara’nın diğer yerlerinde olmayan bir yağış oldu çok kısa sürede. Buranın alt yapı ile ilgili çok geniş çaplı alt yapı mazgalları yapılmıştı. Ama bu afet dediğim gibi 80’li yıllarda olmuştu. Ondan sonraki çalışmalar yapılmıştı ama çok kısa sürede bu kadar olması bunun alt yapı ile ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Onun tespitine bakılacaktır. Eksik yerler varsa onlar tamamlanır ama alt yapı ile ilgili bir hadise değil.’ “

imo-ankara-sube-yonetim-kurulu-taskinlar-onlenebilir-460643-1.

Yoğun yapılaşma dikkati çekiyor
Yetkililerin açıklamalarında tek “sorunun” yoğun yağış olarak gösterilmesine dikkatin çekildiği açıklamada, gerçekler şöyle kaydedildi: “Taşkın olayın hemen ardından bölgede tarafımızca incelemeler yapıldı. Bölge halkından alınan bilgiye göre, ‘Dere hattı yaklaşık 15-20 yıl önce kapalı kesite alındı, 2-3 yılda bir belirli oranlarda taşkın olayları yaşandı.’ Oldukça dik bir vadi olan bölge yoğun bir şekilde yapılaştı ve inşaat faaliyetleri halen devam etmektedir. Yağmur sularının toprağa ulaşabileceği fazla bir alan yok. Dik yamaçlardan ve inşaat sahalarından gelen malzeme, rögarların tıkanmasına yol açmış ve 1x2 m boyutlarında olan yağmursuyu kollektör hattına, taşkın sularının girişi sağlanamamıştır. Taşkın suları cadde boyunca ilerleyerek park ve seyir halindeki araçları sürüklemiş, dere haline gelen caddede kesit daralmaları yaşanmış ve su seviyesi yükselerek cadde boyunca yer alan dükkanları basmıştır. Garaj girişlerinden bodrum katlara su girerek tamamen su altında bırakmıştır. Su basman kotunun yeterli seviyede olduğu binalarda bir zarar gözlenmemiştir.”

imo-ankara-sube-yonetim-kurulu-taskinlar-onlenebilir-460642-1.

Önlemlerle taşkın engellenebilir
Yetkilere seslenilen açıklamada son olarak şunlara yer verildi:

“Suyu emecek yeşil alanların rant projeleriyle talan edilmesi, mevcut alt yapı yetersizlikleri, kenti yap-boz tahtasına çeviren plansızlık, su baskınına neden olmayacak yağışların bile su baskınına yol açmasına neden olmaktadır. Günübirlik çıkarlar yerine, kentte yaşayanların ihtiyaçlarını göz önüne alan planlama anlayışı hayata geçirilmelidir. Bu doğrultuda hazırlanan planlarla mevcut alt yapı sistemi ile ilgili eksikler giderilmeli, tüm alt yapı sistemi için bakım, onarım ve iyileştirme çalışmalarına yönelik düzenli bir program uygulanmalıdır. Kentimizdeki alt yapı sistemlerin ne kadarlık bir yağış karşısında sorunsuz bir şekilde işlevlerini yerine getirebildiği, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve belediyelerce yapılan çalışmalar sonucunda taşkın bakımından risk taşıdığı saptanan bölgelerin nereler olduğu açıklanmalıdır. Bu ve buna benzer taşkın olayları ‘alınacak önlemlerle’ korunabilir.”