İMO İstanbul Şubesi,  İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan Deprem Eylem Planı’na ilişkin bir açıklama yaptı. Deprem Eylem Planı’na ilişkin “İstanbulluların deprem sonrası deniz, demir ve hava yolu ile tahliye edilmesi 20 milyonluk bir kent için uygulanabilir değildir” dendi.

İMO: Deprem sonrası tahliye planı İstanbul için uygulanabilir değil

HABER MERKEZİ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, "İstanbul'un İhtiyacı Gerçekçi Ve Tüm Vatandaşlarımız İçin Uygulanabilir Afet Planlanmasıdır" başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları tarafından hazırlanan Deprem Eylem Planında İstanbulluların, belirlenen noktalarda bekleyen gemilere taşınacağı yer aldığı hatırlatıldı. Ayrıca açıklamada, Deprem Eylem Planı’na ilişkin “Deprem sonrası kara yoluyla altı tahliye noktasına ulaşacak İstanbullular, buralardan deniz araçları vasıtasıyla açıkta bekleyen gemilere taşınacak. Aynı şekilde demiryolu ve hava yoluyla da tahliye için kullanılacak” hatırlamasında da bulunuldu.

BU TAHLİYE PLANLARI İSTANBUL İÇİN UYGULANABİLİR DEĞİL

“İMO İstanbul Şubesi olarak hem bu haberlere hem de afet sonrası planlamaya ilişkin görüşlerimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyduk” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul 20 milyonluk bir kenttir. Mevcut yapı stokunun yarısından fazlası deprem güvenliğinden yoksundur. Bunun anlamı ise açıktır. Nüfusun büyük bir bölümü depremden doğrudan etkilenecektir. İstanbul’da kent içi ulaşım sorunludur. Altyapı sorunları günlük hayatı olumsuz etkileyecek derecededir. Deprem toplanma alanları ya yoktur ya yetersizdir. Küçük bir kent için hayata geçirilebilecek deniz, demir ve hava yolları ile tahliyenin, 20 milyonluk bir kent için uygulanabilir olmadığını vurgulamak bile gerekmemektedir.

İstanbul’un temel sorunu binalarının deprem güvenlikli hale getirilmesidir. Bu başarıldığı oranda, vatandaşlarımız depremden daha az etkilenecek, tahliye de dahil diğer afet eylemleri gerçekleşme şansı bulacaktır. Ne yazık ki 10 milyonluk bir nüfusun ağır bir sonuçla karşı karşıya kalması pek çok planın hayata geçmemesi, kâğıt üzerinde kalması sonucunu doğuracaktır."

BİNALAR EN KISA ZAMANDA YENİLENMELİ

"Depreme hazırlığın ulusal bir seferberlikle ele alınması zorunludur. Merkezi yönetim, yerel yönetim, meslek odaları ve vatandaş işbirliği ile binaların en kısa zamanda yenilenmesi, deprem güvenliğinin sağlanması ve doğal olarak depremden etkilenecek nüfusun azaltılması ertelenemez bir sorumluluktur" denilen açıklamada "İstanbul’un bütünlüklü, gerçekçi ve uygulanabilir afet eylem planlamasına ihtiyacı bulunmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bu doğrultuda başlatılacak çalışmalara bilgi birikimimizle katkı vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz” ifadelerine yer verildi.