İmralı Adası'nda çıkan orman yangınını kontrol altına alındı

İmralı Adası’nda orman yangını

Marmara Denizi’nde bulunan Abdullah Öcalan ve 8 mahkumun hükümlü bulunduğu İmralı Adası’nda sabah saatlerinde orman yangını çıktı. Çam ağaçları ve zeytin ağaçlarının bulunduğu adadaki yangın şiddetli lodosun etkisiyle büyüdü.

Bursa’nın Mudanya ilçesinden Büyükşehir ve ormana ait itfaiye ekiplerinin deniz yoluyla İmralı’ya ulaştırılmaya çalışıldığı ancak denizdeki fırtınanın gemi seferini güçleştirdiği öğrenildi.

Ekipler tarafından müdahale edilen yangın, saat 13.00 sıralarında kontrol altına alındı.

HELİKOPTER İSTENDİ

Öte yandan Kocaeli’nin Gölcük ilçesinden bir askeri geminin arazöz almaya çalıştığı, İstanbul’dan da bölgeye söndürme helikopterinin istendiği öğrenildi.

Adada jandarmaya ait bir komando birliği bulunurken, adanın çevresi sahil güvenlik tarafından korunuyor.

BURSA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Bursa Valiliği tarafından yapılan yazılı bilgilendirmede, İmralı Adasında 27 Şubat 2020 Perşembe günü saat 07.45 sıralarında, İmralı Adası Kuzeyinde bulunan yaşam ve cezaevi yerleşkesini etkilemeyecek uzaklıkta olan Radar Tepe bölgesinde (35 TPE 2984891269) çevre aydınlatma elektrik direklerinde bulunan tellerin rüzgarın (şiddetli lodos) etkisiyle birbirine çarparak çıkan kıvılcımların otları tutuşturması sonucu çıktığı değerlendirilen örtü ve orman yangını meydana gelmiştir. Yangın çıktığı andan itibaren Ada Güvenlik Komutanı emir komutasında hızlı bir şekilde İmralı Adasında bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesine ait 1 adet itfaiye aracı, 2 itfaiye personeli, İmralı Jandarma Komando Ada Güvenlik Komutanlığına ait 1 adet kepçe ve adada görevli 150 personel ile yangına müdahale edilmektedir.

Adalet Bakanlığına ait Tuzla gemisi ile İmralı Adasına Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden 1 adet arazöz ve 7 kişilik söndürme ekibi, 1 yangın helikopteri, Yalova Topçulardan Arabalı vapurla 10 adet arazöz, 1 dozer, 30 personel ve 3 yangın elemanı sevk edilmektedir. İhtiyaten Kuzey Deniz Saha Komutanlığından (Tuzla/İstanbul) 1 adet çıkarma gemisi, Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden 9 adet arazöz, 30 personel, 5 yangın uzmanı, 1 dozer Mudanya’da sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır. Bursa Cumhuriyet Başsavcısı ve Bursa İI Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç sahil güvenlik botu ile İmralı Adasına intikal etmekte olup çalışmaları yerinde takip edecektir. Halen yangının devam ettiği bölge Cezaevi ve yerleşim yerlerini tehdit etmemekte olup, yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Abdullah Öcalan'ın ve 8 mahkumun hükümlü bulunduğu İmralı Adası'nda orman yangınının cezaevinden uzak bir noktada olduğunu ve söndürüldüğünü açıkladı.

Yangına hemen sabah saatlerinde 1 helikopter, 20 arazöz, 2 dozerle müdahale etmeye başladıklarını belirten Pakdemirli, “Yangın makilik alanda çıkmış durumda. Şu anda kontrol altında. Cezaevinden uzak bir durumda. Yer yer halen tütmeler devam ediyor. Ekiplerimiz sahada çalışmaya devam ediyor” dedi.

HDP: HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

İmralı’da çıktığı belirtilen yangına ilişkin HDP Genel Merkezi'nde açıklama yapan Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Hükümetten en kısa sürede ciddi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İmralı’da çıkan yangın ve Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Durumun hassasiyetine dikkati çeken ve HDP heyetinin derhal İmralı’ya gönderilmesi çağrısı yapan Başaran, şöyle konuştu: “Bir kaç saat önce basına İmralı’da yangın çıktığı bilgisi yansıdı bunun üzerine İçişleri Bakanı ciddiyetten uzak bir açıklama yaptı. Sayın Öcalan 22 yılı deviren ağır tecrit koşullarında yaşamaktadır. Aile görüşü, avukat görüşü ve bütün haklarından mahrum bırakılarak ağır tecrit altında tutulmaktadır. Ara ara Sayın Öcalan ile görüşmeler yapılarak en son Ağustos ayında bir görüşme yapıldı. Toplumla bir biçimde iletişim kurması engellemektedir bunun sonucu bugün ortaya çıkan haberde görüyoruz.”

Bugün İmralı’da bir yangın çıktığı ifade ediliyor. Ancak İçişleri Bakanlığı katıldığı bir programda laf arasında, sanki Sayın Öcalan için binlerce kişi açlık grevine girmemiş gibi, sanki devlet kendisiyle görüşmemiş gibi, alelade bir durummuş gibi açıklama yaptı. Binlerce insan bu haber duyulur duyulmaz parti binalarımıza bizlere ulaşarak durumun netleştirilmesini istemektedir.

Çünkü normal koşullarda, herhangi bir cezaevinde böyle bir durumda kişilerin ailesi ile avukatlarıyla görüşmesine izin verilir. Ancak tüm Kürt halkını ilgilendiren bu durumun son derece basit şekilde geçiştirilmesi bizleri kaygılandırıyor. Bizler olayın duyulduğu andan itibaren bu olayı araştırıyoruz. Ancak özellikle yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; bu durum toplumda infial yaratabilecek bir durumdur. Bu şekilde ciddiyetten uzak yaklaşımların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuya ilişkin ciddi bir açıklamayı hükümetten en kısa sürede bekliyoruz” dedi.