İnadına 1 Mayıs inadına direniş

Emekçiler birçok yerde dünden kutlamalara başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana gibi üç günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 30 büyükşehir ile emeğin başkenti Zonguldak başta olmak üzere birçok kentte emekçiler çalıştıkları sanayi siteleri, fabrikalar, atölyeler önünde bayramlarını kutladı. “Ya salgın, ya açlık” ikileminde bırakılan işçi ve emekçiler taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Birçok yerde ise kutlamalara izin verilmedi.

►Sağlıkçılara engel

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyen sağlık emekçileri engellendi. Valilikten izin alınmadığı ileri sürülerek rektörün talimatını gerekçe gösterilerek açıklamaya engel olundu. Sağlık emekçileri engellemeyi alkışlarla protesto etti.

Yeni toplumsal düzen şart

Gebze Sendikalar Birliği 1 Mayıs’a dair açıklama gerçekleştirdi. “Yeni bir toplumsal düzen adına 1 Mayıs’ı kutluyoruz” denilerek başlayan açıklamada Birleşik Metal İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Yeni bir toplumsal düzen şart. Çünkü neo-liberal kapitalizm ülkemizi ve dünyamızı göz göre göre büyük bir felakete sürüklemektedir” dedi.

İşten atmalar yasaklansın

Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri sendikası İstanbul Tuzla’da bulunan deri sanayide işçilerle 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamada “Fabrikada çalışarak virüsten, evde işsiz kalarak açlıktan ölmeyeceğiz”, “Yaşamak için yaşasın 1 Mayıs”, “Ücretsiz izin ve işten atmalar yasaklansın”, “Koronavirüs iş kazası sayılsın” yazılı pankartlar ve dövizler taşındı.