Muhalif sanatçıların konserlerinin yasaklanmasına tepkiler sürüyor. Konseri yasaklanan Metin Kahraman, bir arada mücadele çağrısı yaptı. Müzik-Sen Genel Başkanı Koçyiğit, “Yaşama müdahale ediliyor” dedi.

İnadına sahneye!

Işıl ÇALIŞKAN

AKP iktidarı sanata ve sanatçılara yönelik baskılarını artırıyor. Müzikte saat kısıtlaması devam ederken muhalif sanatçıların konserleri de peşi sıra iptal ediliyor. Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman konserlerinin belediye ve kaymakamlık tarafından engellenmesinin ardından Apolos Lermi ve Niyazi Koyuncu’ya da aynı müdahale yapıldı. Yasakların ve baskıların artması tepkileri de beraberinde getirdi.

KAYBETTİKÇE PERVASIZLAŞIYORLAR

Konseri yasaklanan Metin Kahraman, müzisyenlere, meslek birliklerine ve sivil toplum kuruluşlarına bir araya gelmeleri için çağrıda bulundu. Yasakların artmasının kaygı verici olduğunu ifade eden Metin Kahraman, “İktidar kaybettiğini anladıkça pervasızlaşıyor. Belki de korkularından, insanların bir araya gelmeleri, toplanmalarını istemiyor. Sadece müzisyenler değil, tiyatrolar da festivaller de bu ara yasaklanıyor. Tüm bu yaşananlar başka bir şeyin habercisi gibi. Bence bu tür saldırılar iktidarın korkularından kaynaklanıyor. Giderken bu saldırganlığını artırıyor” dedi.

İktidarın yaşam biçimine düşman olduğunu dile getiren Kahraman, “Bu yasaklar devlet politikası. Zaman zaman arttı, zaman zaman demokrasi geliyor gibi oldu ama defalarca kandırıldık. Yasaklara ve baskılara karşı her alanda mücadelenin artırılması gerektiğini savunan Kahraman, çözüm önerilerini şöyle sıralıyor: “Bence her meslek grubu, meslek örgütleriyle beraber bir araya gelmeliler. Yeniden demokrasinin inşası için her meslek grubunun sempozyumlar ve çalıştaylar yaparak alternatif, yeni demokratik cumhuriyeti nasıl kurabiliriz, yarınımızı nasıl inşa edebiliriz diye yeni bir çalışmanın içine girmesi gerekiyor. Türkiye’deki her meslek dalının sempozyumlar, çalıştaylar yaptığınızı düşünün, geçmişe dönük eleştirilerle yeni demokrasi nasıl olacak noktasında çalışması gerekiyor.”

inadina-sahneye-1019857-1.
Metin Kahraman, Sanatçı

BUNLARIN HEPSİ ALGI OPERASYONU

Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit ise müzisyenlere uygulanan yasakların ve baskıların birer algı operasyonu olduğunu aktardı. Koçyiğit, şunları söyledi: “İşletmeler müzik yasağıyla birlikte çok sıkıntıya uğradı. Müzik yasağı olmayan işletmelerin hiçbiri o belediyelere, yerel yönetimlere ödedikleri paranın karşılığını alamıyor. En başta işletmelere çok zararı var. Yaşam standartlarına müdahale. Alkollü yerlere karşı bir önyargı var. Zaten fiyatları çok fazla. Çok fazla ÖTV ödeniyor. Bu kısıtlamalar maddi anlamda işletmeleri çok zor durumda bırakıyor. Toplumsal olarak bir algı operasyonu uygulanıyor. Yaşam standartlarımızın önüne geçilmeye çalışılıyor. Müzisyenlerin bilinçlendirilmesi lazım. Bireysellikten çıkamadıkları için toplumsal bakamıyorlar.”

inadina-sahneye-1019858-1.
İpek Koçyiğit, Müzik-Sen Genel Başkanı

BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen de mülkiye amirlikleri, kaymakamlıklar, valiliklere verilen yetkilerin çok keyfi bir şekilde kullanıldığına dikkat çekti. Şeşen, şöyle konuştu: “Neredeyse bilinçli olarak müzik sektörü yok edilmeye çalışılıyor. Hiçbir gerekçe göstermeden veya hiçbir mantığı olmayan gerekçelerle, bir sürü festivaller ve konserler yasaklanmaya başladı. Bütün müzisyenlerin, meslek birliklerinin ve STK’ların bir an evvel ortak harekete geçmesi lazım.”

inadina-sahneye-1019859-1.
Burhan Şeşen, MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı