Demirtaş kararına karşı hükümetin tavrı netleşirken avukatlar konuyu yeniden AİHM’e taşımayı planlıyor. Hukukçular ve siyasiler, karara aykırı davranmanın siyasi ve ekonomik krize neden olabileceği uyarısında bulunuyor

İnat kriz doğurur

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararının ardından avukatları, tutuklama kararını veren Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. AİHM’in kararının bir örneğini mahkemeye sunan avukatlar, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “AİHM kararı bizi bağlamaz” açıklamalarının ardından Demirtaş’ın avukatları, hükümetin atacağı karşı adımları beklemeye başladı. Tahliye kararının gereğinin yapılmaması halinde konu AİHM ve Avrupa Konseyi’ne bildirilecek.

inat-kriz-dogurur-533495-1.

İKİ YÖNLÜ KRİZ UYARISI

Konu hakkında BirGün’e değerlendirmelerde bulunan hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın uygulanmamasının Anayasa’ya ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu ve yaptırımla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Akdeniz, “Karar, en yüksek mahkeme tarafından verilmiş ve bağlayıcıdır. Yerel mahkemenin yapacağı tek işlem tahliye kararı vermektir. Kararın uygulanmasından sorumlu kuruluş Avrupa Konseyi’ne yapılacak başvuru ile konu onların da gündemlerinde yer alacak” dedi.

Avrupa Konseyi’nin inceleme başlatması durumunda Türkiye’nin kurucu üye olduğu konseyden ihraç edilebileceğini ifade eden Akdeniz, “Bu durum uluslararası siyasi krize neden olur. Avrupa ile ilişkilerimiz olumsuz anlamda etkilenir. Hem siyasi hem de ekonomik krize dönüşebilir. Ayrıca ‘siyasi sebeplerle tutuklu’ olduğuna yönelik karar, tutuklu diğer milletvekilleri ve Osman Kavala başvurularında da emsal olur”diye konuştu.

‘AB İLE İLİŞKİLER SONA EREBİLİR’

Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Burak Erbay ise karara uyulmaması durumunda AB ile ilişkilerin sona erebileceğine dikkati çekti.

inat-kriz-dogurur-533496-1.

Avrupa’nın Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin üst düzeyde olduğunu hatırlatan Erbay, “Bizim AİHM kararını reddederek farklı bir yol haritası çizmemiz mümkün değil. Ekonomik olarak zaten kriz içindeyken Avrupa ile ilişkilerimizin yeni bir kriz ile karşı karşıya kalması kabul edilemez. ‘Kararı tanımıyorum’ tavrı ekonomik bir darbe anlamına gelir. Erdoğan’ın tavrı sürdürülebilir bir tavır değil. Aklıselim içinde hareket edilip Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


ARALIKTA GÜNDEME GELECEK

AİHM’in Demirtaş hakkındaki kararın uygulanmaması durumunda izlenmesi olası yol haritası da büyük ölçüde netleşti. Edinilen bilgiye göre, AİHM ilk olarak yerel mahkemenin kararını uygulamasını bekleyecek. Alınan karar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi sorumluluğuna ve ajandasına girecek. Bu aşamadan sonra komite kararın yerine getirilmesini takip edecek.

Altı aylık bir süreye yayılacak şekilde, komitenin toplantı gündemine girmesi beklenen bu konunun Demirtaş’ın “öncelikli” pozisyonda bulunması nedeniyle önümüzdeki ay yapılacak ilk komite toplantısında görüşülmesi bekleniyor. Komite, bu durumda Türkiye Hükümeti’nin görüşünü alacak ve siyasi yaptırım süreci başlayacak.