İncirin anayurdunda toprak yarılmaya başladı

Aycan KARADAĞ

Aydın’ın Germencik ilçesindeki incir bahçelerinde toprak yarılmaya başladı. Bölgede inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), 1,5 kilometrelik toprak yarılmasının, yeraltı suyunun fazla çekilmesinden kaynaklanmış olabileceğini açıkladı. Yöre halkı endişeli.

Germencik’in nüfusunun yarısından fazlası geçimini incirden sağlıyor. Ancak artan kuraklık ve jeotermal santrallar (JES) nedeniyle incir üretimi her geçen yıl düşüyor. Üreticiler aynı zamanda ürünün kalitesinin de her yıl düştüğünü belirtiyor. İlçede ruhsatlı 18 JES faaliyet gösteriyor. Yeni projelerin yapılması beklenirken bölge halkı uzun süredir doğayı tahrip eden bu JES’lere karşı mücadele ediyor.

Şimdi de ilçede incir tarlalarının olduğu bölgede toprak yarılmaya başladı. JMO Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, bölgede inceleme yaptı. İlk incelemelere göre 1,5 kilometrelik bir toprak yarılması ölçüldü. Yarılmanın daha uzun olduğu tahmin ediliyor.

Kuru, BirGün’e yaptığı açıklamada, yeraltı suyunun fazla çekilmesinin dolayı toprak yarılmasının olabileceğini kaydetti: “Bir ön inceleme yaptık. Deprem ya da jeotermal aktivitesi değil. Yeraltı suyu kaynaklı bir durum olabilir. Kuraklık ve suyun kullanıma bağlı olabilir. İhtimal ki suyun fazla çekiminden dolayı belli lokal yarıklar söz konusu. Bunu araştırmamız gerekiyor. Ne kadar kullanılıyor, kim kullanıyor? Bunlar önemli. Detaylı inceleme yapılması için yazışmalarımızı yapacağız.”

JES’LER USULE UYGUN ÇALIŞMIYOR

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise, “Bu bölgede incir tarımı yapılır. İncir tarımında çok fazla su kullanılmaz. İşletmelerin özellikle jeotermallerin yeraltı sularını çekmesinin etkili olabileceğini düşünüyoruz. Bölge halkı olarak endişeliyiz. Yaşanan olayın nedenlerinin açıklanmasını istiyoruz. Tarlalarımız zarar gördü. Jeotermaller usule uygun çalışmadığı için yeraltı sularımızın kirlendiği düşünüyoruz. Yeraltı sularının analizinin yapılmasını istiyoruz” dedi.