İncirlik Üssü’nde işçi kıyımı: ABD operasyonları küçültmeye mi karar verdi?

EMEK SERVİSİ

Adana'da konuşlu İncirlik Hava Üssü'nde, ABD Hava Kuvvetlerinin üst bakım işle-rinde çalışan 424 kişinin işten çıkarılacağı bildirildi. ABD'li işveren Vectrus şirketinin 20 Şubat tarihine kadar işten çıkaracağı işçilerin 32’si kadın. İşçiler söz konusu üstte; yemek, ütü ve temizlik işlerini yapıyor. Vectrus şirketinin işten çıkarma kararı, akıllara ABD’nin Türkiye, Suriye ve Irak'taki operasyonlarını küçültmeye başladı mı sorusunu getirdi.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Türk Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Erdal Akalın, “424 kişinin işten çıkarılması, 890 tane toplam çalışanın, her iki kişiden birinin işten çıkartılması demek” dedi ve ekledi: “Bu anlamda çok uygun değil. İşin bundan sonraki gidişatını da etkileyecek ve etik değil.“

İŞÇİYİ MAĞDUR ETMEK İSTİYORLAR

Akalın, işten çıkarılmaya gerekçe olarak şirketin Suriye, Irak ve Türkiye’den çekilip küçülmeye gitmek istediğinin belirtildiğini söyledi.

Akalın, “Somut bir gerekçeleri yok. Bu altına sığındıkları gerekçe... İşçiyi mağdur etmek istiyorlar” diye konuştu.
Sendika olarak bütün yasal haklarını kullanacaklarının altını çizen Akalın, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu anlamda hem sahayı hem meydanı boşta bırakmayacağız. Müzakerenin yolu açık, resmi görüşmeler yarın (bugün) başlıyor. En az üç görüşme yapacağız. Bunun sonucunda bu iş bir karara bağlanacak. Biz ABD’nin bu gerçek dışı gerekçesini ortadan kaldırıp hiç kimsenin mağdur edilmemesini istiyoruz. İşçiler şu anda çalışmaya devam ediyor. Devam eden bir süreç var. 20 Şubatta görüşmelerin sonlanacak ve bu duruma göre işten çıkarılma durumu netleşecek.”