Belirlenen 12 nokta dışında sokakta yaşayan hayvanları beslemenin yasak olduğu Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde hayvanlar açlıktan ölüyor. HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, "Hayvanları açlıkla ölüme terk ederek nüfuslarını kontrol altına almaya çalışıyorlar" diyor.

İnebolu'da 12 nokta hariç hayvan beslemek yasak: 'Ölüme terk ediliyorlar'

İlçe Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile 2 Nisan 2021'de belli noktalar hariç hayvanları beslemenin yasaklandığı İnebolu'daki hayvanların son halini ortaya koyan fotoğraflar paylaşıldı.

Hayvanların açlıktan oldukça zayıfladıkları görülürken Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı (HAYYKURDER) Başkanı Erman Paçalı, hayvanların nüfuslarını kontrol almak için ölüme terk edildiklerini söyledi.

'HABERLER ASPARAGAS'

Bianet'ten Tuğçe Yılmaz'ın haberine göre, İnebolu'da belediye kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmeti vermiyor. Valilik sessizliğini korurken İnebolu Kaymakamlığı konuyla İnebolu Belediyesi'nin ilgilendiğini söylüyor. Belediye ise "Böyle bir durum söz konusu değil, sokak hayvanlarını besliyoruz. Görüntüler altı ay önce birisi tarafından paylaşıldı, asla doğru değil" diyerek haberlerin 'asparagas' olduğunu ifade ediyor.

Konuyla ilgili Yılmaz'ın ulaştığı, HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı ise, İnebolu'daki 77 köy ve 14 mahallede toplamda 12 besleme noktası olduğunu ve belediyenin belirlediği bu alanlar dışında hayvanları beslemenin yasak olduğunu vurgulayarak "Kaymakamlık, besleme noktalarının belirlenmesi kararını pandemiyle birlikte aldı ve bu karar hâlâ yürürlükte. Bu noktalar dışında besleme yapanlar hakkında işlem başlatılıyor. Geçen aylarda iki vatandaşa ceza kesildi hayvanları besledikleri için. Hayvanların durumu içler acısı. Açlıktan ölenler var. Bunun adı tedbir değil, katliamdır." dedi.

Kaymakamlığın kendilerine kararın kaldırılmayacağını söylediklerini aktaran Paçalı, "Konuyla ilgili yetkili birçok kuruma başvuru yaptık; ama netice itibariyle henüz hiçbir kurumdan sağlıklı bir dönüş alamadık. Hem Kastamonu Valiliği'ne hem de İçişleri Bakanlığı'na yazılı bir şekilde müracaat ettik. Bizi en son geçen ay kaymakamlıktan aradılar ve kararı kaldırmayacağız dediler." ifadelerini kullandı.

'HAYVANLAR PERİŞAN DURUMDA'

Paçalı, "Durum ortada, hayvanlar perişan durumda. Kararın temelinde şu yatıyor: Belediye yükümlülüklerini yerine getirmiyor ve hayvanları açlıkla ölüme terk ederek hayvan nüfusunu kontrol altına almaya çalışıyor. Ki bu Türkiye'nin hiçbir yerinde görülmemiş bir rezalet." şeklinde konuştu.

Vakıf ise son olarak, 7 Temmuz 2022'de İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı'na İnebolu Hıfsızsıhha Kurulu'nun 29 ve 35 numaralı kararlarının ivedilikle kaldırılması için başvurdu.