Kamuoyunda büyük tepki alan infaz paketi TBMM Başkanlığı’na sunulurken görüşmelere ise 7 Nisan’da başlanacak. Pakette gazeteci, siyasi tutuklu ve hak savunucularının tahliye edilmesine ilişkin bir düzenleme yer almadı

İnfaz paketi Meclis’e geldi: 90 bin kişi çıkacak

Gündeme geldiğinden bu yana büyük tepkilerle karşılanan ve gazeteci, siyasi tutuklular ile hak savunucularının tahliyesine olanak sağlamayan infaz paketi Meclis’e geldi.

AKP ve MHP’nin hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunduğu infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifini AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan açıkladı. 7 Nisan Salı günü Genel Kurul'da teklifin görüşmelerine başlanacak.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan AKP Grup Başkanvekili Özkan, infaz düzenlemesinden ‘cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları’nın kapsam dışına çıkarıldığını söyledi. Cinsel istismar suçlarının kısmen de olsa af kapsamına girmesi önerisinin ise gösterilen tepkiler nedeniyle geri çekildiği görüldü.

AÇIK CEZAEVİNDEKİLER 2 AY İZİNLİ

Bu suçlar hariç olmak üzere diğerlerine kalıcı infaz oranının 1/2 olarak düzenlendiğine değinen Özkan, düzenlemeye ilişkin bilgileri şöyle sıraladı:

► Geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamından yaklaşık 45 bin kişi yararlanıyor. Salgın hastalık nedeniyle açık ceza evinden, konutta cezaya geçeceklerle beraber bu sayı 90 bin olacak.

► Denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek herkese maktu bir yıl uygulama yerine ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı bir uygulama öngörülmektedir.

► 65 yaşını doldurmuş yaşlılar, 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlar ve adli tıp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastaların belirli şartlarla konuttan infazını mümkün olacak.

► Çıkar amaçlı suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili Ceza Kanunu’nda var olan düzenleme tavan ve taban oranını ikişer yıl artırılacak.

► Açık cezaevlerinde bulunan mahkûmlar 2 aylığına izinli sayılıp tahliye edilecekler. Bu mahkûmlar arasında cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyen ve uyuşturucu işleyenler de bulunuyor.

Meclis’e getirilen infaz paketini değerlendiren TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Sezgin Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı: ‘’Benim bu pakete olan itirazım siyasal suçların kapsam dışı bırakılmasınadır. Mevzuatta siyasal suç ve terör suçu ayrımı yok. Her türlü düşünce açıklaması ve muhalefet yapmak isteyenler terör suçlusu olarak kabul edilip yargılanıyor ve ceza alıyor. Siyasal suç kapsamında değerlendirilen bütün siyasi tutuklu ve hükümlüleri kapsayan yeni bir düzenleme olması gerekiyor.’’

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE DÜZENLEME YOK

‘’Öngörülen değişikliklere baktığımızda kamuoyunun beklentilerinin oldukça uzağında olduğunu görüyoruz’’ TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir ise şöyle konuştu:

‘’Türkiye'de düşüncü suçlularının ve siyasi iktidara muhalif kişilerin cezalandırıldığı maddelerde herhangi bir değişiklik yok. İfade özgürlüğü ve muhalefet yapma güvencesi açısından bir düzenleme yok. Bir şekilde bazı suç tiplerini seçip onları erken tahliye ederken cezaevlerini biraz rahatlatma, sıkışıklığı azaltma gayreti görüyoruz. Oysa kişilere karşı suçlarda indirimde ayrım yapmamalıdır. İndirim olacaksa devlete karşı işlenen suçlarda olmalıydı.’