FT ve Times gazeteleri, gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili gözlem ve öngörülerini yazdı. FT, Erdoğan'ın nadiren bu kadar zayıf gözüktüğünü söylerken Times ise Erdoğan'ın seçim umutlarını patatesin fiyatının frenlenmesine bağladığının altını çizdi.

İngiliz basınında Türkiye seçimleri

Türkiye'de seçimlere 2 gün kala İngiliz Financial Times ve Times gazeteleri seçimlere dair gözlemlerini okurlarıyla paylaştı.

FT, "Erdoğan'ın kumarı" makalesinde AKP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'ın nadiren bu kadar zayıf gözüktüğünü belirtti.

Times gazetesi ise Türkiye'de ekonominin genel gidişatını ve artan gıda fiyatlarını öne çıkararak Erdoğan'ın seçim umutlarını patates fiyatının frenlenmesine bağladığını söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan, "Erdoğan'ın kumarı" başlıklı makalede Türkiye'deki seçimleri kaleme alan Laura Pitel, Erdoğan'ın nadiren bu kadar zayıf göründüğünü belirtti.

BBC Türkçe'nin haberine göre, "Recep Tayyip Erdoğan'ın daha güçlü olduğu bir zaman olmadı. Yine de Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, elindeki gücü sağlamlaştırması beklenen Pazar günkü seçimler öncesinde bu kadar zayıf nadiren gözüktü" sözleriyle başlayan yazı, erken seçime de değindi.

Yazının ilgili kısmından bazı kesitler ise şöyle:

"Ekonomik sorunlar kök salmadan harekete geçme ve muhalefeti korunmasız yakalama umuduyla iki ay önce erken seçim çağrısı yaptı; ama kamuoyu anketleri rakiplerinin onu parlamentoda çoğunluğu kazanmasını durdurabileceğini ve hatta başa baş geçecek ikinci tur cumhurbaşkanlığı yarışına itebileceklerini gösteriyor.

Seçim daha kritik bir zamanda gelemezdi. Türkiye evde kaynayan bir Kürt sorunuyla ve komşuları Irak ve Suriye'deki askeri müdahalelerle boğuşuyor. ABD ve AB ile tansiyon yüksek. Dış finansmana endeksli, borç yüklü ekonomi pek çok yatırımcıda güven kaybına yol açtı."

"ERDOĞAN SAVUNMAYA GEÇMEK ZORUNDA KALDI"

Yazıda, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için ise, "Enerji dolu, eğlenceli ve kavgaya hazır kampanyasıyla muhalif seçmenleri şaşırttı" deniyor.

Yazı şöyle devam ediyor: "Tersine yorgun ve cansız görünen Erdoğan, savunmaya geçmek zorunda kaldı. AKP'nin -partinin ülkeyi daha zengin ve refah kıldığı- söylemi, iki haneli enflasyon ve yıl başından beri dolara karşı değerinin 5'te 1'ini yitiren para birimi karşısında çözülmeye başladı.

Haber, muhalefetteki pek çok kişinin Erdoğan'ın 'korku' mİsyonuyla hareket ettiğine inandığını belirterek sürüyor: "2014 yılında, Erdoğan tarafından sahte olduğu söylenen, sızdırılan bir ses kaydında, oğlu Bilal'e kısık bir ses tonuyla milyonlarca Euro'yu eve saklamasını söylüyor gibi duyuluyor. Cumhurbaşkanı'nın rakipleri, o ve akrabalarının yolsuzluk ve diğer suç iddiaları konusunda yargılanacakları görüşünü pek de reddetmiyorlar."

"ERDOĞAN, SEÇİM UMUTLARINI PATATES FİYATLARININ FRENLENMESİNE BAĞLIYOR"

İngiliz Times gazetesi ise "Erdoğan seçim umutlarını patatesin fiyatının frenlenmesine bağlıyor" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde 24 Haziran Pazar günü yapılacak olan seçimlerde artan gıda fiyatlarının ve ekonominin genel durumunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başarısına ve gücü elinde tutmaya devam etmesine olumsuz yönde etki edebileceğini yazdı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Times gazetesindeki ilgili haber, "Türkiye'nin iktidar partisi, hafta sonu yapılacak olan bıçak sırtındaki seçimlere yaklaşırken, hızla tırmanan patates ve soğan fiyatlarını frenleme sözü verdi" sözleriyle başlıyor. Haberde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin son günlerde fiyatı hızla yükselen soğan ve patateste ithalata izin vereceklerine yönelik açıklaması da hatırlatılıyor.

Zeybekci, "Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye'ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısıtlı miktarda bir paket şeklinde olacak" diye konuşmuştu.

Haberde, İstanbul'da geçen ay 1 kilo soğanın yüzde 200, 1 kilo patatesin ise yüzde 94 arttığı kaydediliyor.