İngiliz bilim insanları: Dünya’da uzaylı yaşamı var olabilir

İngiliz bilim insanları saniyede 70 kilometre hızla gezegenler arası hareket eden uzay tozu sayesinde Dünya’da uzaylı yaşamının var olabileceğini söylüyorlar.

İngiltere'de Bilim ve Teknoloji Tesisleri Konseyi tarafından finanse edilen yeni araştırmaya göre, evrende yaşayan canlı organizmalar, uzay tozu yoluyla Dünya’ya gelmiş ve burada yaşıyor olabilir.

Bilim insanları, atmosferde yaklaşık 150 kilometre yüksekliğinde bulunan biyo-partiküllerin, atmosferin dışına çıkabileceğini ve uzayda hayatta kalarak başka gezegenlere gidebileceğini söyledi.

Araştırmada, 'tardigrades' olarak da bilinen ve uzayda yaşayabilen bazı bakteri, bitki veya mikro hayvanların, dünyadan başka gezegenlere gidebileceği ve aynı zamanda uzaydaki organizmaların da aynı şekilde Dünya’ya gelebileceği söylendi.

NTV Türkçe'nin haberine göre, Edinburgh Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu profesörü ve araştırma lideri Arjun Berera, "Uzay tozu çarpışmalarının organizmaları, aralarında büyük mesafeler bulunan gezegenler arasında hareket ettirme teorisi, gezegenlerdeki yaşam ve atmosferlerin nasıl oluşmuş olabileceğine dair önemli bir bakış açısı sunuyor. Gezegenler arası hareket eden uzay tozu, yaşamın başlamasında ve çoğalmasında önemli bir faktör olabilir" dedi.


Evrende gezegenimize benzeyen 40 milyar gezegen var. Ancak herhangi bir gelişmiş medeniyetin bizimle bağlantı kurması sandığımızdan daha uzun sürebilir. Zira uzaylıların kullandığı dalgaların seyahat mesafesi sandığımızdan daha yavaş olabilir.

Ayrıca bu dalgalar bizim fark edemeyeceğimiz kompleks bir yapıya sahip olduğu için gözden kaçırıyor da olabiliriz. Uzayı 1984'ten beri dinliyoruz ama teknolojimiz yeterli olmayabilir.

Ayrıca gezegenimizden 32 ışık yılı uzaklıktaki dalgalar henüz bize ulaşmış değil. Evrenin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bize doğru ilerleyen "ilk merhaba" mesajının hala yolda olma ihtimali de var.

Dünyadan uzaya 100 yıldan biraz fazla süredir dalga gönderildiği düşünüldüğünde dünyanın mesajının da hala bir medeniyete ulaşamadığını söylemek mümkün. Ya da evrende başka yaşamlar arayan tek medeniyet biz olabiliriz veya başka bir gezegendeki yaşam daha biz ulaşamadan kendisini yok etmiş de olabilir.