İngiltere’ye bağlı bir grup askerin Afganistan’da görev yaptığı sırada sivilleri infaz ettiğine ilişkin yeni deliller ortaya çıktı. Emir komuta zinciri arasında yapılan elektronik posta yazışmalarında, askerlerin bir aileyi yok ettiği olaydan “son katliam” olarak bahsedildiği tespit edildi.

İngiliz kuvvetler Afganistan’da bir aileyi yok etti: Sivilleri hedef aldılar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'de bir Afganistan vatandaşının şikâyeti üzerine açılan ve yüksek mahkemede görülen davada, İngiliz Özel Kuvvetler birimlerine bağlı bir grup askerin, 2001'de ABD'nin işgaliyle başlayan Afganistan savaşının 10'uncu yılında bir aileyi infaz ettiğine ilişkin bulgular paylaşıldı.

İngiltere'nin köklü yayınlarından Sunday Times'ın haberine göre, ailesinden dört kişi öldürülen Seyfullah Yar isimli bir Afgan tarafından açılan dava, olay tarihinde gerçekleşen gece baskınları, sivil infazları ve sonrasındaki örtbas faaliyetleri üzerinde duruyor.

Buna göre, 2011 yılında Afganistan'ın Helmand kentinde Gavahargin isimli köye iniş yapan askeri birlik bir eve baskın düzenledi. O dönemde çocuk olan Seyfullah Yar ile birlikte kadın ve çocuklar başka bir odaya alınırken erkeklerin elleri bağlanarak yanlarından götürüldü. Silah seslerinin ardından askerler evden ayrılırken Seyfullah, farklı odalarda babası, kuzeni ve iki ağabeyinin kurşunlanmış cesedini buldu.

YAZIŞMALARDA ORTAYA ÇIKTI

Özel Hava İndirme Birliği (SAS) notları ve raporları üzerinden yapılan incelemede, infazların emir komuta zincirinde gerçekleştiği yer alıyor. Emir komuta zinciri arasındaki elektronik posta yazışmalarında, söz konusu baskınlarda yapılan ölümler konusunda komutanların da endişeleri olduğu görülüyor.

Bir elektronik postada, 16 Şubat 2011 gecesi yaşanan olaydan "son katliam" olarak bahsediliyor. Ayrıca, Afganistan askerlerinin olay gecesine ilişkin Seyfullah'ın ifadelerini destekleyen şekilde yaşananları anlattığını gösteren yazışmalar da bulunuyor.

Elektronik posta yazışmalarına dayanan yeni delillerin mahkemeye geç iletilmiş olması birçok delilin karartılmış olabileceği ihtimalini de artırıyor. 2011 yılındaki bu ölümler ilk kez 2017 yılında gündeme gelmiş ancak o dönem, bahsi geçen yazışmalar ortaya çıkarılmamıştı. Bunun üzerine mahkeme, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'tan yeni delillerle ilgili bir açıklama istedi.

Savunma Bakanlığı ise bu cinayetlere ilişkin iddiaların o dönem araştırıldığını ancak delil yetersizliği nedeniyle olayın savcılığa devredilmediğini açıkladı. Yüksek Mahkeme ise ortaya konulan bu delillere karşılık, söz konusu askerlerin "toplu unutkanlık" savunması yaptığına dikkat çekiyor. Davanın önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.