İngiltere, Akın İpek'in iade talebini reddetti

İngiltere'de bulunan firari FETÖ sanığı Akın İpek'in Türkiye'ye iade talebi reddedildi.

İngiltere, Koza-İpek grubunun patronu Akın İpek için Türkiye'nin yaptığı iade başvurusunu reddetti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türk yargısının iade talebi uluslararası hukukun ve sözleşmelerin bir gereğidir. İngiltere yargısının red kararı ise, siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili red kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Gül, "Terör örgütü mensupları Türk yargısı önünde hesap verene kadar iadeyle ilgili mücadelemiz devam edecektir" ifadelerinde bulundu.

Gül yaptığı açıklamada "İngiltere’den beklentimiz hem uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olarak FETÖ mensubu firari teröristlerin iadesini gerçekleştirmesi hem de bu yolla dostluğunu ve müttefikliğini göstermesidir" dedi.

Firari FETÖ sanığı Akın İpek'in Türkiye’ye iadesine ilişkin davada karar açıklandı. Duruşma Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada İpek’in Türkiye’ye iadesi reddedildi.

Türkiye, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle İngiltere'den Akın İpek'in iadesini talep etmişti. Türkiye’nin talebi üzerine İpek, İngiltere’de gözaltına alınmıştı. Kefaletle serbest bırakılan İpek’in pasaportuna el konmuş ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.