İngiltere’de Boris Johnson hükümeti, ülkenin askeri harcamalarını son 30 yılın en yüksek düzeyine çıkarma kararı aldı. Buna göre savunma bütçesi dört yıl süreyle her yıl en az yüzde 10 oranında artırılacak. Militarist karara, anamuhalefetteki İşçi Partisi de destek verdi.

İngiltere, askeri harcamalarını son 30 yılın zirvesine çıkarıyor

İngiltere’de hükümet, ülkenin askeri harcamalarını son 30 yılın zirvesine taşıyacak.

Ek kaynağın, uzay, siber savunma ve yapay zeka projelerine harcanacağı, yeni yatırımların 40 bin kişilik istihdam imkanı yaratacağı belirtiliyor.İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu yatırımların İngiltere'nin küresel nüfuzunun artırılmasına yardımcı olacağını söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Savunma Bakanlığı'nın yıllık bütçesi 40 milyar sterlin (yaklaşık 53 milyar dolar). Yüzde 10 artışla bütçeye dört yılda toplam 16,5 milyar sterlinlik (yaklaşık 22 milyar dolar) ek kaynak aktarılacak. Bu miktar her yıl enflasyonun yarım puan üzerinde artırılacak.

İngiltere'de yıllık enflasyon yüzde 0,7. Bu hesaplamayla dört yıl içinde askeri bütçeye aktarılacak ek kaynağın toplam 24,1 milyar sterlini (yaklaşık 32 milyar) bulması bekleniyor.

‘SAVUNMA ÖNCELİĞİMİZ OLMALI’

Başbakan Boris Johnson, Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada bu kararı koronavirüs salgınına rağmen aldıklarını belirterek “Çünkü savunmamız hepsinden önce gelmeli” dedi.

Johnson, dünyanın Soğuk Savaş döneminden sonraki "en tehlikeli ve en rekabetçi koşullarıyla" karşı karşıya olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Tarihimize uygun davranmak ve müttefiklerimizin yanında durabilmek için her alanda iyileştirme yapmamız gerekiyor. Bu, geri çekilme dönemini sonlandırma, silahlı kuvvetlerimizi dönüştürme, küresel nüfuzumuzu güçlendirme, ülkemizi birleştirip üst seviyeye çıkarma, yeni teknolojiye öncülük etme ve halkımızı ve yaşam tarzımızı savunma fırsatımızdır."

Boris Johnson'ın bugün milletvekillerine, alınan kararlar hakkında detaylı bilgi vermesi bekleniyor.

Hükümetin bu militarist kararına, anamuhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi’nden de destek geldi.